Cel mai vară la Cluj este în luna cuprinsă între 15 iulie și 15 august și nu e un secret pentru nimeni. Abia atunci avem șansa să prindem cele mai bune temperaturi și cele mai puține zile ploioase. Sigur, iulie/august sunt și aici lunile de concedii și cum județul Cluj este plin de atracții turistice (eu în 10 ani n-am epuizat nici jumătate), s-ar putea să fie nițel aglomerat oriunde pășiți. Să nu mai zic câți turiști aduc pe aici cele mai cele festivaluri muzicale din România, UNTOLD și Electric Castle. Dar nu despre ele vreau să povestesc azi ci despre 12 trasee foarte ușoare, de făcut cu mașina, pe vreme bună, în weekend sau chiar în concediu, pe aici prin județ. Menționez că pot fi făcute în regim day trip, dacă vă puneți baza la Cluj, deci nu necestită cazare (neapărat). Sper să vă fie util articolul dacă aveți chef să descoperiți ușor, ieftin și relaxant, județul Cluj…
1. Turda – Salina Turda – Cheile Turzii
Este foarte frumoasă zona și cred că în acest moment este cea mai căutată turistic din tot județul. Nu cred că există cineva care să nu-și dorească să ajungă la Salina Turda (10 motive să ajungi la Salina Turda) sau pe Cheile Turzii (Pe Cheile Turzii). Eu, totuși, vă recomand să nu ratați nici orașul Turda (Cam cât de tare m-a impresionat Turda), căci în ultimii ani a crescut enorm. Din Cluj și până la Turda sunt aproximativ 35 de km, Salina este chiar în oraș, iar intrarea în Chei este foarte aproape de oraș. Merită un întreg weekend să petreceți în zonă, dar dacă sunteți iute de picior totul poate fi vizitat într-o singură zi lungă de vară. Deși cred că am fost de zeci de ori la Turda, se pare că pe blog s-au strâns doar trei articole de menționat.
2. Cetatea Bologa – Barajul Drăgan – Valea Drăganului
Subiectiv vorbind, consider că este cea mai frumoasă zonă din județul Cluj, o excelentă poartă de intrare în Munții Apuseni, pe care ar fi și păcat să nu ajungeți să o vedeți înainte de multe alte locuri de pe lângă Cluj. Mai puțin de o oră și jumătate desparte Clujul de Valea Drăganului, iar Cetatea Bologa este chiar în drumul vostru. Cred că am cuprins tot ce am avut frumos de spus despre felul în care am văzut-o eu în articolul Vara din septembrie în două weekenduri active pe lângă Cluj…
3. Mănăstirea Nicula – Lacul Știucilor (Săcălaia) – Stufărișul de la Sic
Bun venit în Delta Transilvaniei! vă spuneam atunci când am decis să vă povestesc oleacă despre zona asta a județului Cluj și n-am fost departe de adevăr, căci locurile mi-au adus aminte de Delta Dunării, cu stufărișul ei și cu mâncarea de pește. Dacă mai adăugăm la traseu și o oprire la Mănăstirea Nicula, am scos dintr-o zi lumină, tot ce ar fi putut avea mai bun de oferit.
4. Sâncraiu – Răchițele – Cascada Vălul Miresei
Undeva la peste 50 de km vest de Cluj, se află o comună frumoasă, dar care trece drept o ilustră necunoscută în inima Ardealului: Sâncraiu. De pe acest traseu, ajunge să fie foarte accesibil drumul spre Cascada Vălul Miresei, unul din cele mai pitorești locuri din Apuseni. Primăvara este deosebit de frumos în zona asta, dar bănuiesc că orice sezon îi poate face cinste. Am și simțit ceva interesant vis a vis de cascada asta și v-am spus aici ;)
5. Lacul Tarnița – Mărișel – Beliș/Fântânele
În toate aceste locuri am fost de mai multe ori și de fiecare dată le-am regăsit altfel. Cel mai mult mi-a plăcut însă weekendul de final de octombrie, pe care l-am intitulat Poveste de weekend: să pleci nicăieri și să ajungi undeva frumos, căci mi-a rămas la inimă cu totul. Ne-am dus cu musafirii pe aici, am fost doar noi când am vrut să “scăpăm” de oraș și nu în ultimul rând am recomandat locurile oricui a avut inima deschisă și dorința de a vedea scurt și la obiect împrejurimile Clujului.
6. Vlaha – Băișoara – Muntele Băișorii
Un weekend de vară perfect, aproape de casă, i-am spus articolului ce vizează aceste locuri chiar dacă și aici, desigur, am călcat de nenumărate ori. La Vlaha în ultima vreme am mers des să mâncăm cele mai bune gogoșele din regiune (la Pensiunea Csani), iar la Băișoara am urcat destul de des, chiar dacă nu este o stațiune foarte amenajată, pentru aerul curat și departe de agitația orașului. Merită din plin o zi, iarna pentru schi, poate chiar mai multe.
7. Izvorul Crișului – Huedin – Mausoleul Iubirii de la Ciucea (& Casa Memorială Octavian Goga)
Din cele enumerate aici am vorbit doar despre Mausoleul Iubirii de la Ciucea, pe care l-am inclus și în articolul 10 locuri din Europa pentru călători romantici. Însă, în linie dreaptă, nu puteți rata Izvorul Crișului, un veritabil muzeu în aer liber al meșterilor populari ardeleni, iar Huedinul nu ar el fără celebrele “castele” ale țiganilor. Pentru amuzament poate doriți să recitiți și Despre cum să faci pană în faţă la Castel şi altele de weekend :)
8. Liteni – Cetatea Lita (Liteni) – Valea Ierii
Un loc foarte ofertant din județ și dacă stau să mă gândesc, unul din cele care mi-au oferit frumoase experiențe aproape de casă. De aici am zburat cu parapanta (My Bucket List: zborul cu parapanta și alte tipuri de zboruri), aici am ajuns la una din cetățile mele favorite din județul Cluj (Cetatea Lita, o splendoare în mijloc de codru) și tot prin zona asta am experimentat o autentică zi de iarnă în Apuseni (Frig sec și peisaj savuros pe Valea Ierii). Nu ratați zona asta, orice-ar fi!
9. Lacurile sărate Cojocna – Castelul Banffy (Bonțida) – Lanurile de lavandă (Lavandă Lola)
De fapt, Lacurile sărate le-aș lăsa la final. Întâi aș merge la Castelul de la Bonțida (unde deși am fost de 3 ori cu diverse ocazii, un articol bun nu mi-a ieșit încă), apoi, aș petrece două ceasuri în Lanul de Lavandă Lola și apoi bălăceală cât cuprinde la Cojocna. O perfectă zi perfectă, vă spun!
10. Casteul Kornis (Mănăstirea) – Municipiul Dej – Casteul Haller (Coplean)
Acestea le-am vizitat și eu mai recent, adică în ultimii doi ani. Despre Dej, cel mai mare municipiu al Clujului după Cluj, evident, nu cred că am scris elaborat pe blog, însă am trecut și l-am vizitat de câteva ori, dar ruinele castelelor le-am tratat cu maximă seriozitate. Da, este vorba de Castelul cu inorogi și de Castelul cu scoici. Unul e înainte de Dej cum vii dinspre Cluj, celălalt e fix după, iar orașul e frumos prins între ele.
11. Feleacu – Cheile Turenilor – Mănăstirea Maicii Domnului
Și acesta este un traseu foarte apropiat de Cluj. Mănăstirea Maicii Domnului este chiar la ieșirea din Cluj, în cartierul Borhanci, dar pare foarte departe de oraș prin liniștea și pacea care domnesc în acest lăcaș catolic (O oază de liniște la marginea Clujului), iar satul Feleacu este pe lângă unul din locurile panoramice splendide deasupra Clujului și un loc în care puteți face o drumeție de zile mari (Urcând Dealul Feleacului, pe jos, pe gânduri). Cât despre Cheile Turenilor, rudele mai sărace ale Cheilor Turzii, am scris de ceva vreme, prin 2011, atunci când am ajuns să le parcurgem pentru prima și singura dată de până acum.
12. Mănăstirea Florești/Tăuți – Dealul Lazului – Cetatea Fetei
Cum ar veni, traseul acesta e chiar la mine acasă :) Mănăstirea e la 5 minute cu mașina de mine, Dealul Lazului, care poate fi accesat cu plecare chiar de la Mănăstire poate fi urcat în 30-40 de minute pe jos, iar Cetatea Fetei, după câteva rătăciri prin pădure și o plimbare cam de o oră, poate fi descoperită lejer și de cei mai neinițiați turiști. Îmi amintesc și acum prin câte am trecut până să ajungem la Cetatea Fetei sau Cetatea celor 7 Zâne sau cât de reconfortant a putut să fie drumul spre Dealul Lazului și prima plimbăreală de primăvară a anului… trecut.
Bineînțeles că sunt mult mai multe alte locuri de văzut și savurat pe aici, timp să avem și chef să ne punem pe drum. Clujul este un județ mare, ofertant, înconjurat de Apuseni cu toate satele și depresiunile sale. Avem trasee care să ne țină un concediu, nu doar un weekend sau o zi, însă articolul de față este un început bun pentru a pleca în explorare și descoperire. Și uite așa, mi s-a făcut un dor de un road trip de îmi vine să mă urc în mașină… ACUM! :)
P.S. Dacă vă place Clujul, așa cum îmi place mie, puteți citi tot ce am scris despre orașul și județul care m-au adoptat de 10 ani în categoria dedicată: CLUJ
10 comentarii
Când o s-o apuc spre Cluj pentru un road trip de câteva zile prin zonă… știu unde vin pentru inspirație. :))
Chiar te rog :) Să vii cu timp de plimbare, că ai ce vedea ;)
Buna seara, pentru mine si familia mea, Baisoara, este minunata tocmai prin faptul ca nu este la fel de dezvoltata ca alte localitati si regiuni turistice. Am ajuns la concluzia ca trebuie sa ne bucuram si de farmecul acestor locuri, natura aici este la ea acasa, minunat, ne bucura si ne incanta de fiecare data!
Este și acesta un punct de vedere și chiar nu pot să-l neg. Din păcate anul acesta noi n-am mai ajuns în zonă, sunt curioasă dacă ceva s-a schimbat sau mediul antropic tot nu și-a făcut simțită prezența…
Buna ziua! Aveti un blog excelent, pe care-l urmaresc cu mare, mare placere! Va multumesc pentru toate informatiile impartasite!
P.S.: Cred ca v-am vazut la Sibiu, in timpul Festivalului Street Food! Daca ati fost Dvs., cred ca se impun niste felicitari! 😉
O zi minunata va doresc!
Draga Raluca, mă bucur mult că îți place ce găsești pe blog! Eram în zonă în weekendul cu Street Food Festival, cel mai probabil că eu am fost, ai văzut bine, așa că îți mulțumesc și îți mulțumim! ;)
Am gasit intamplator blogul, imi plac pozele, calatoriile sunt minunate, unele locuri le-am vazut si noi, altele asteapta sa isi dezvaluie tainele… Felicitari si la cat mai multe drumuri faine!
Uau, ce peisaje. Trebuie ajuns acolo!