Cam cât de tare m-a impresionat Turda

Trebuie să recunosc: când aud de Salina de la Turda mi se cam ridică tensiunea :) Am fost de vreo 7 ori până în prezent și mie chiar nu mi se mai pare un loc de văzut. Primele dăți a fost fain, asta prin 2010, după acel moment, însă, orice vizită la Turda m-a cam lăsat rece (inclusiv la propriu, că e atât de frig în Salină încât mă pun pe dârdâit numai când mai văd pe acolo o domniță în fustiță și saboți, dar na, ce să le faci?). Însă Turda a făcut ce a făcut și m-a lovit în creștetul capului în semn de: “las’ că îți arat eu ție” ;)

DSCF5605

N-am refuzat o ieșire la Turda într-o zi de… marți. Mi-am zis: “cine știe când mai vezi tu Turda marțea” :) OK, știam că se va lăsa și cu o intrare în Salină, dar am zis că nu mor eu acum din atâta lucru și m-am înfofolit bine și cu răbdare. Dar să lăsăm salina la locul ei și să ne încălzim puțin la soarele prânzului în centrul Turdei. Căci despre acest centru vreau să vorbesc.

În 2010, când am mai călcat eu pe centru la Turda, orașul arăta atât de anost încât, pe bune, nu aveai ce face mai mult de 15 minute pe acolo. Între timp, știam că s-au făcut niște modificări, deoarece, ocazional, în drum spre alte destinații, am mai trecut pe acolo, fără să coborâm vreodată, evident. Ei, de această dată am coborât și am mers la o cafea, iar din primul moment când am pus piciorul pe a lor semipietonală (se practică pe la noi, la fel arată și pietonala de la Cluj), mi-am dat seama cât de mult greșisem că nu mai venisem la Turda. Părea alt oraș și mai mult decât atât părea altă țară, nu exagerez, vă rog să mă credeți, am martori :)

DSCF5585

Am petrecut vreo două ore minunate la o terasă albă, nu știu cum se numește, nu mai contează, o vedeți în poze și o să o recunoașteți dacă ajungeți pe la Turda. Toate clădirile de pe centru sunt renovate, obiectivele turistice sunt semnalizate, există un centru de informații turistice, terasele sunt oarecum aliniate și foarte îngrijite, este curat, s-au deschis o grămadă de patiserii și magazine cochete, lipsește kitchul și prostul gust. Am rămas perplexă! Deci chiar se poate schimba atât de mult un oraș?

Este la 50 de km de Cluj și de câțiva ani refuzăm cu încăpățânare să mergem să-l vedem, iar acum el mi se înfățișează așa? Păi se poate să mă fi înșelat groaznic atunci în ceea ce privește capacitatea de regenerare a unui loc din România. Nu știu la cât s-au ridicat investițiile de la Turda, nu știu dacă Salina produce atât de mulți bani încât să se mai susțină bugetul orașului (deși are o taxă de intrare nesimțit de mare de 20 de lei, dublu față de taxa din 2010), însă nici nu stai să socotești, pentru că momentan centrul Turdei este competitiv din punct de vedere turistic cu centre ale marilor orașe din țară. Am zis că seamănă cu Aradul puțin, dar eu spun că poate fi chiar peste, Aradul nu are o pietonală (sau Mețianu este? să mă lămurească cineva de la Arad) sau măcar ceva asemănător cu partea asta vizual atractivă din Turda.

DSCF5575

Și ca să nu spuneți că vorbesc prostii, v-am pregătit un album cu câteva imagini sugestive din Turda. Îmi pare rău că a fost cam plin de nori, cerul și totul poate părea cam gri, dar am făcut tot ce am putut să prind cumva frumusețea și boemul acestui loc. Mă bucur că am putut sta la o terasă, căci după acea zi zona noastră a fost cam spălată de ploi și mare minune să prinzi soarele în plete, nici măcar la orele prânzului.

Nu știu cât am recomandat Turda până acum. Probabil am făcut-o atunci prin 2010 odată cu redeschiderea salinei, dar acum clar o recomand pentru Centrul Vechi, mai ales că mă pasionează grija asta pentru conservarea orașelor așa cum au fost ele în perioadele lor de glorie.

DSCF5615

31 comentarii

    1. Se pare ca da… OK, la Salina au lucrat de prin 2007/2008, au deschis-o în 2010, dar la Centru cred ca din vara lui 2010 au început să lucreze, căci nu arată DELOC așa :D

  1. Intr-adevar , Turda arata tare bine dar tot asa zic si eu mai mult din trecere. Cat depsre Salina Turda, am asa un mare of. Am fost in august cu nasii nostrii acolo si am intrat destul de tarziu in salina (ora 18) datorita faptului ca am avut ceva treaba si in Cluj in ziua aia si am fost pe Cheile Turzii inainte. Cum ei erau prima data ne-am plimbat putin in recunoastere. Pe la 19.1o eram la domnul care deservea casieria sa platim pentru jocurile din zona (baietii vroiam sa joace tenis de masa). Acesta ne-a zis direct : “V-am vazut de cand ati venit, v-ati plimbat pe aici si nu ati luat nimic. Acum e prea tarziu plus ca eu la 8 fix trebuie sa prind autobuzul sa plec acasa. Asta in conditiile in care la tenis de masa isi puteau lua si jumatate de ora iar biliardul se inchiria pe minut. Am spus asta sus la plecare si ne-au indrumat sa facem o cerere in care sa scrie ce s-a intamplat pe care bineinteles ca nu am facut-o iar intre timp stand acolo am aflat ca in ultimele 2 zile se stinsese lumina in salina de la 19.45 in timp ce era lume inauntru. Totusi oare cati oameni care termina la ora fixa serviciul sunt in drum spre casa (sau in autobus) imediat cum a trecut ora de inchidere? Urat din partea lor:)

    1. Ah… cât de urât!!! Mai ales în ce privește serviciile în turism asta e o mare bilă neagră, MARE de tot, urăsc astfel de practici :( Mai bine făceați acea reclamație, eu aș fi făcut-o :D Nu vreau ca cineva să-și piardă locul de muncă, dar când acel cineva nu are grijă de acel loc de muncă, îmi pare rău, stau alții la rând ca să aibă un job în care practic nu fac nimic, că doar i-am văzut de atâtea ori cât de ocupați sunt :((

  2. Sa nu-ti para rau pentru nori, mi se pare ca dau un aer simpatic fotografiilor. Mie in general imi place sa fotografiez cand cerul e acoperit; par mai misterioase pozele.

    Cat despre Turda, n-am fost, dar ma bucur sa aflu si sa vad in pozele tale, ca se poate restaura si conserva un oras, un centru istoric, din Romania. Sper ca in timp asa sa se intample cu toate…

  3. eu nu am fost niciodata nici la Salina nici in oras, dar planuiesc sa ajung pe acolo toamna aceasta. nu stiu daca o sa ajung si in oras, insa partea cu salina e aproape sigura.

  4. Noi am fost in 2011 si n-am gasit nici macar un restaurant in care sa mancam. Ma bucur totusi ca se vad schimbari in bine, desi drum pe acolo eu sigur nu am curand.

    1. Cum îți spuneam n-am mai fost din 2010, acum la capitolul restaurante nu știu cum stă, dar la terase și patiserii e de nota 10 :)

  5. ma bucur ca se mai schimba si pe la noi lucrurile la capitolul turism.
    ai prins o atmosfera faina in fotografii, chiar te imbie sa vizitezi orasul. terasa cu scaunele albe e adorabila, iar poza cu cappucino ala spumos imi face o pofta teribila, desi nu prea mai am voie cofeina si sufar in tacere :))

      1. pe la sfarsitul lui octombrie :). deci un motiv in plus pentru mine sa iubesc toamna. sper sa prind niste zile din alea frumoase cu soare si frunze multicolore. ei, cu cafeluta, mai scap din cand in cand. la mare nu m-am putut abtine sa nu beau una slaba, cu mult lapte, dimineata, direct pe plaja.

        1. Să fie într-un ceas bun! :)
          Pe 20 oct. mă sărbătoresc și eu, deci va veni o balanță la voi în familie sau un scorpion? :P

  6. Au renovat si catedrala aceea frumoasa din mijlocul strazii? Eu sunt nascuta in Turda, bunicii mei au locuit acolo multi ani, tata a crescut acolo, a facut liceul acolo, a prins vremea aceea “buna” a Turdei. Bunicii mei locuiau pe partea stanga a catedralei de care intreb, intr-o cladire veche si frumoasa care era in paragina. Ei s-au mutat in 1979 de acolo, pana atunci am petrecut vacante la ei, dar eram prea mica. Tot ce imi amintesc e piata de legume super frumoasa (noi locuiam la tara atunci si nu aveam piata…nici gradina, ca parintii mei erau pe camp zi-lumina sa faca productie tarii, lucrau in agricultura ca ingineri) si plimbarile cu bunicul meu, de mana prin oras. Apoi am trecut ani de zile la rand prin el, prin oras, fara sa ne oprim…ma uitam din mersul masinii la balconul care dadea spre strada si unde tin minte ca nu aveam voie sa ies, admiram strazile la fel…dar amintirile erau foarte vagi. Tin minte ca era teatrul foarte aproape de unde stateau bunicii mei si era un turc care facea cafea la nisip de care mama zicea ca e cea mai buna cafea din lume…apoi turcul a disparut…Insa catedrala asta de intreb, am admirat-o mereu si mereu mi-am dorit sa ne oprim sa o vizitam. N-am mai fost de vreo 2-3 ani mai jos de Cluj, dar mi-ai deschis apetitul de o vizita in Turda vara viitoare cand venim in tara. La salina n-am fost niciodata. Pe vremea copilariei mele era un strand foarte vestit cu apa sarata, de atunci cand ieseai din apa ramaneai alb de sare…acolo am fost in copilarie…dar nu stiu daca mai exista.

    1. Hmm, oare pe aia au renovat-o? Nu știu dacă, cea catolică zici, nu? Retin ca ea era oricum frumoasă, față de cea ortodoxă gri și cu alură comunistă cumva… Poate ai reperat-o în poze :D

      Nu știam că te-ai născut la Turda :D

      1. Nu aveai de unde sa stii ca sunt nascuta acolo :).

        In fotografia asta https://picasaweb.google.com/104592517444423381478/Turda10Septembrie2013#5923857904982248418 se vede balconul camerei de care spuneam mai sus. Exact in partea stanga a fotografiei se vad doua balcoane. E cel de-al doilea. Chiar langa el, era o cafenea micuta, a unui turc. Si alaturi imi amintesc ca era teatrul, era prin anii ’80 asta, nu mai stiu acum daca teatrul e tot acolo. Biserica de care spun probabil nu e catedrala, nu stiu ce fel de biserica este, dar e cea care se vede aici: https://picasaweb.google.com/104592517444423381478/Turda10Septembrie2013#5923857870132964274 si aici: https://picasaweb.google.com/104592517444423381478/Turda10Septembrie2013#5923857552876077186 si e in mijlocul strazii, drumul se imparte de-a stanga si de-a dreapta ei :).

        1. Da, exact, știu de care zici, ea nu este renovată recent, dar se poate să fi fost în trecut, căci nu arată rău nici ea :)

  7. Uuuu… arata foarte bine! Chiar schimbata fata de cum o stiam si eu. Acelasi soc l-am avut si eu anul acesta in Bistrita, o stiam oarecum anosta, cand de fapt a devenit un oras turistic, cu un centrul extraordinar de interesant

  8. Wow, eu nu stiam cum arata deloc! O_O Chiar arata foarte frumos, daca mai ajung la Cluj e musai sa trec prin Turda. La salina am fost si eu de doua ori, nu stiu daca oi mai merge prea curand. M-a amuzat “taxa nesimtita”. Mie mi se pare rezonabila, inseamna mai putin de 5 euro pentru un obiectiv de calibrul asta, si pentru Romania mi se pare ok.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.