7 locuri și lucruri de văzut și de făcut, pentru care ne tot întoarcem la Mediaș 

Din seria atracțiilor fără o explicație exactă, azi mergem la Mediaș. Mergem prin poveste, altfel, ultima dată am mers vara trecută pentru a nu mai știu câta oară. De cazat, ne-am cazat o singură dată aici, la Hotel Traube (povestitu-v-am la acea vreme), însă de trecut și zăbovit, iată, s-a tot întâmplat, eu nescriind de fapt niciodată mai nimic despre orașul de pe Târnava Mare, care îmi place atât de mult, fără “un motiv anume, pur și simplu e!”

Cu o populație de aproape 50.000 de locuitori (la recensământul din urmă cu 10 ani), Mediașul este al doilea cel mai mare oraș din județul Sibiu (de care îl despart puțin peste 50 de km), dar foarte accesibil din județele vecine, Mureș și Alba (Sighișoara este la 30 și ceva de Km, iar Blajul la aproximativ 40 de Km). Cumva prin faptul că este accesibil nu aveți cum să-l ratați în drumurile prin România, numai dacă îl evitați, ceea ce ar fi păcat. Orașul are o vechime de peste 7 secole, fiind unul din cele mai vechi orașe ale României, însă înainte de toate este un oraș pitoresc în care se simte îmbinarea dintre vechi și nou, chiar dacă nu reușită de fiecare dată. Însă oricum ai lua-o merită să-i acorzi atenție, în trecere sau de ce nu, într-un fel de city break în „Țara Vinului” sau „Weinland”, așa cum apare Mediașul în harta umanistului Johannes Honterus. Așadar…

7 locuri și lucruri de văzut și de făcut, pentru care ne tot întoarcem Mediaș 

1. Vizitează Biserica Evanghelică fortificată Sfânta Margareta. Este una dintre cele mai importante biserici din Transilvania construite în stil gotic târziu. Nu-i rescriu eu istoria acum, aici, dar zău că este foarte frumoasă și pentru noi plină de amintiri, reîntorcându-ne în curtea ei cu Albert inside and out de câteva ori, iar anul trecut am reușit să facem și o vizită ghidată care ne-a plăcut tare și căreia Albert a reșușit să-i reziste eroic (chiar dacă dădea târcoale altarului, dincolo de zona permisă). S-ar putea ca interiorul să-l consider cel mai frumos din Trasilvania și văzui câteva Biserici fortificate din zonă, deci poate mă credeți, dacă nu, iată câteva imagini elocvente. Plus turnul (pe care îl vedeți din orice loc din oraș și pe magnetul de mai jos), despre care se zice că ar fi la fel de inclinat ca cel din Pisa.

*aceeași poartă din curtea Bisericii de la Mediaș și un băiețel care crește :)

2. Plimbă-te pe străzile dintre bastioane (Turnul Croitorilor, Turnul Trompeților, Turnul Clopotelor, Turnul Forkesch, Turnul Pietrarilor, Turnul Fierarilor), practic pe străzile vechi ale orașului, unde casele săsești vechi și frumos îngrijite stau aliniate unele lângă altele ca la muzeu. Este o plăcere să te pierzi pe aceste străzuțe pietruite numărând căsuțe colorate și fotografiind aproape fiecare poarta. O să-mi rămână în minte plimbarea din 2017 cu burtica la înaintare, când Albert cel care mai avea câteva luni până la apariție a fost așa de activ că, încă de atunci i-am promis că-l voi plimba pe acolo pe propriile lui picioare (și-am făcut-o, de două ori mai apoi, ca să știe cum își ține maică’sa promisiunile) :D

3. Odihnește-te în Piața Regele Ferdinand I cu vedere spre Turnul Bisericii Sfânta Margareta, înconjurat de clădirile istorice ale orașului (ex. Casa Schuller). Această Piață centrală este locul principal din oraș, care funcționează și ca un fel de parc, fiind practic primul loc în care ajungi la Mediaș dacă vrei să mergi fix în centru. Din cele mai vechi timpuri a fost locul predilect de desfășurare al evenimentelor principale ale comunității: parade militare, festivaluri, târguri. Probabil cele mai frumoase clădiri din Piață sunt Casa Schuller, monument istoric în care acum își are sediul filiala Mediaș a FDGR și Casa Schuster, clădire în care a funcționat celebra farmacie Zum Auge Gottes („La ochiul lui Dumnezeu”) de pe la 1784 și până în 1949, creație a farmacistului Johann Peter Schuster.

4. Mergi la Casa Memorială “Hermann Oberth” chiar dacă nu ești pasionat de explorarea spațiului cosmic sau nu ești într-o plimbare prin țară alături de copiii, care s-ar putea să găsească acest loc deosebit de interesant. Însă, dacă ai în preajmă pe cineva foarte pasionat de domeniu (cum avem norocul să avem noi), vizita este obligatorie și destul de educativă. Uite ce ne zice specialistul familiei: ;)

“Hermann Oberth este, probabil, cea mai influentă persoană născută vreodată în Transilvania: este unul dintre părinții rachetelor, care a avut un impact colosal asupra dezvoltării acestui sector. Probabil nu am fi avut aselenizarea când am avut-o fără Hermann Oberth, nici sateliții de telecomunicații și tot ce a derivat în ultima jumătate de secol din acestea: calculatoarele puternice din ziua de azi, sateliți pentru cablu TV, prognoze meteo, sau GPS pentru excursii. Așa că merită vizitată Casa Memorială Hermann Oberth, chiar dacă nu este casa în care s-a născut Oberth, însă veți lua parte la o călătorie rapidă prin istoria explorării spațiului cosmic: machete ale unor rachete și vehicule spațiale celebre, imagini din viața fabuloasă a lui Oberth sau detalii cu privire la misiunea lui Dumitru Prunariu. Și dacă aveți timp, ghidul este o persoană extrem de agreabilă, cu care sigur veți avea ce povesti.”

5. Aflați lucruri interesante despre Liceul Stephan Ludwig Roth, multe din cele pe care le-am aflat eu nu le-am știut la primele vizite. Se pare că faima liceului durează de cel puțin 400 de ani, iar frumoasa clădire în care funcționează i-a fost casă de la începutul anilor 1900, proiectată de cei mai buni arhitecți ai vremii. Cladirea se remarcă în imediata apropiere a Bisericii Sfânta Margahreta și este o prezentă așa de vie că nu poate fi ratată. În 1821, cunoscutul pastor luteran Stephan Ludwig Roth devine profesor la liceul care ulterior avea să-i poarte numele, el revoluționând programa școlară, ce a urma să fie adoptată și de către ale școli. Mi-am spus-o de câteva ori, că tare mi-ar fi plăcut să pot spune că am urmat și eu un Liceu atât de vechi și cu așa renume și adeveărul este că avem în țară câteva școli cu tradiție pe care oricine ar putea fi mândru că le-a absolvit.

6. Oprește-te pentru o cafea cu adevărat foarte buna la The Bean, iar dacă vrei să vezi o cafenea de atmosferă boemă, musai să dai pe la Cafe Turrepitz (în incinta Bisericii fortificate Sfânta Margareta). Asta este clar din seria lucrurilor de savurat mai mult decât de facut sau de văzut, dar simt că poate fi pe placul oricui. Pe al nostru sigur este, nu de puține ori ne-am oprit la Mediaș și numai pentru a ne cumpăra o cafea. :D

7. Împrejurimile Mediașului (Bazna, Axente Sever, Moșna, Alma Vii), ca să enumăr doar câteva vizitate recent, sunt pur și simplu de neratat dacă ești un fan declarat al Cetăților și Bisericilor fortificate din Transilvania.

Bazna este o stațiune balneară cunoscută încă din secolul al XVIII-lea, însă destul de necunoscută de români în zilele noastre. Am găsit la Bazna una din cele mai relaxante atmosfere din satele de la noi. Domnea pe acolo o liniște și o pace cum rar îți e dat să trăiești în acest secol, așa că pentru un weekend departe de orice zgomot, o recomand o din inimă. În sat se remarcă Biserica evanghelică-luterană, o adevărată bijuterie ridicată probabil în a doua jumătate a secolului al XIV-lea. Se află foarte aproape de Mediaș (10 minute cu mașina), dar vă recomand cazarea în sat pentru multitudinea de pensiuni cu o autentică atmoseferă săsească. Sunt superbe și aveți de unde alege!

Axente Sever este satul de reședință al comunei cu același nume, la mai puțin de 20 de minute de condus din Mediaș în direcția Sibiu. Localitatea poartă numele revoluționarului pașoptist Ioan Axente Sever și se remarcă și ea datorită Bisericii fortificate evanghelice, una din puținele biserici din Transilvania care au turnul clopotniță deasupra corului. V-am povestit aici că este și unul din puținele locuri de acest gen unde vă puteți caza și petrece nopți inedite între zidurile fortificației. Minunat este puțin spus!

Moșna, aflată și ea undeva la 20 de minute de Mediaș este cunoscută pentru Biserica evanghelică fortificată, una dintre cele mai frumoase biserici gotice târzii din țară. Din păcate n-am reușit să-i vizitez interiorul, ajungând într-o zi în care se făceau modificări ale casei parohiale (dacă am înțeles eu bine) și nu era cine să ne deschidă și să ne facă un tur. DAR, am avut un noroc fantastic să stau de vorbă cu fosta doamna administratoare a Bisericii (acum pensionară), care mi-a arătat fotografii din interior și mi-a povestit despre minunații ani în care la Moșna erau primite delegații din străinătate interesate de patrimoniul nostru cultural și mai ales de “zestrea” pe care ne-au lăsat-o sașii în această zonă. I-am promis că mă voi întoarce și chiar ne vom întoarce într-o zi să o vizităm pe indelete. Oameni, locuri și povești, aceasta este întâmplarea! :) A! Profesorul și pastorul Stephan Ludwig Roth (1796-1849) s-a născut și murit la Moșna!

Alma Vii este unul din satele de la “capătul” Transilvaniei (25 de minute pe șosea din Mediaș), după cum le zic eu acestor sate care au o intrare, dar nicio ieșire. Pe jumătate izolat, la fel ca Mălâncrav (un alt sat de acest gen, tot din județul Sibiu), Alma Vii pare să aibă o identitate culturală aparte și o soartă diferită față de celelalte sate săsești cu Biserică fortificată în centru. Biserica săsească se află pe panta unui deal care domină comuna (o zărești din depărtare, nu trebuie să o cauți) și datează de la începutul secolului al XIV-lea, dar fortificația din jurul ei a fost ridicată aproape două secole mai târziu. Nici aici n-am ajuns în interior pentru că ne-a prins o ploaie torențială de vară, care părea că nu mai vrea să se oprească, însă satul merită văzut chiar și așa pentru pitorescul lui cu mândrie afișat pe la toate ferestrele și prin toate porțile lui înalte care te fac să te întrebi, ce povești s-or fi aflând în spatele lor.

Sigur, luând la disecat județul Sibiu, mai scoatem încă 10 articole, dar de această dată ne vom opri aici în online, în offline însă, cu proxima ocazie ne punem iar pe drum. Și ce bine o să fie! ;)

5 comentarii

  1. M-ai convins, citisem si articolul din 2017 dar uitasem complet de acest loc. Weekendul viitor, 12-13 iunie planuiesc deja sa merg.
    Multumesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.