Weekend la Nyíregyháza (Ungaria): un orășel croit perfect pentru familiile cu copii

Să scriu “la cald” este felul meu preferat de a scrie și totuși o fac atât de rar! Săptămâna aceasta am reușit cumva de nici nu-mi vine să cred, să scriu în fiecare seară câte puțin, despre weekendul trecut. Sper că voi scrie și despre Zakynthos sau Symi sau Brambura Park, Domeniul Regal Săvârșin sau altele care deja s-au cam “răcit”, dar îmi doresc să scriu până la urmă despre tot ce vreau să mai RĂMÂNĂ scris. Mi-am dat seama că cea mai mare utilitate a acestui blog (pentru mine) este fix asta: documentez amintirile noastre, experiențele trăite și detaliile ce nu vreau să le uităm. Iar dacă asta mai și ajută pe cineva să se organizeze să călătorească, ei bine, atunci my job is done here. Însă, azi va fi despre cea mai recentă, scurtă și haioasă escapadă, weekendul la Nyíregyháza, un oraș despre care nu cred că ați auzit prea multe (recunosc că nici eu), dar care merită vizitat mai ales de către familiile cu copii mereu dornici de bălăceala, distracție la tobogane și mari spre foarte mari iubitori de animale (mai mult curioși în direcția lor aș spune). Mâna sus cine a auzit de Sóstó Zoo sau de Aquarius Élményfürdő!

L-am întrebat pe Albert prin vară ce își dorește să facem de ziua lui. Inițial, prin iunie așa, ne-a spus că vrea să mergem la Sibiu ca să urce pe Podul minciunilor, să spună o minciună și să vadă dacă se clatină (că așa scrie în cartea cu Ema și Eric care fac o călătorie de toată frumusețea prin România). Dar, până la urmă am ajuns la Sibiu în august și curiozitatea a fost satisfăcută, așa că, mai ales după bălăceala din Zakynthos, și-a spus că nu i-a ajuns și că vrea de ziua lui tot la bălăceală, undeva cu piscină și tobogane. Atunci m-am gândit instant la Ungaria, pentru că fusesem la Szeged de Revelion și am fost încântați. Noi doi, adulții, nu suntem mari fani bazine, dar conform principiului intens promovat la noi acasă și anume că este necesar ca în vacanțe/excursii să ne facem pe plac tuturor, pe rând, eram siguri că un weekend într-un oraș nou (+ piscine) va putea fi digerat de toată lumea.

Din cercetările mele, ne-am îndreptat atenția spre Nyíregyháza, un orășel din nord-estul Ungariei, dotat cu bazine cu ape termale și aquapark acoperit, cu piscine și tobogane dedicate copiilor de vârstă mică (inclusiv bebeluși) și mai ales accesibil din Cluj printr-un drum de 4 ore. În septembrie un asemenea drum este realizabil fără emoții pentru că perioada cu lumină naturală afară este încă decentă. Marele plus a fost și faptul că orașul se laudă cu cea mai frumoasă Grădină Zoologică din Ungaria, câștigătoare a tot felul de premii pentru modul în care sunt tratate și îngrijite animalale acolo. Da, mi-am dat puțin ochii peste cap, pentru că sentimentele mele vis a vis de orice Zoo sunt destul de amestecate, am citit pe tema asta și știu că sunt locuri unde animalele sunt cu adevărat răsfățate, unele animale ar duce vieți mult mai grele în pădure de exemplu, însă na, tot captivitate este până la urmă. Nu mai dezbat acum pentru că mi-a plăcut ce-am găsit la Zoo Nyíregyháza și voi reveni la subiect.

Ne-am împărțit weekend-ul în două: ziua de bălăceală și ziua de vizitat animalele. În ziua de bălăceală am inclus și seara de vizitat orașul, iar în ziua cu vizita la animăluțe, înainte să ne porimim spre casă, am inclus și tradiționalele cumpărături (asta cred că ne-a rămas de pe vremuri când mergeam cu ai nostri la unguri prin anii ’90).

Complexul balnear Aquarius este principala atracție turistică a zonei. Complexul este deschis pe tot parcursul anului, iar în sezonul cald este deschisă și partea de aquapark în aer liber Aquarius Parkfürdő. Noi în septembrie ne-am bazat exclusiv pe partea acoperită, însă pentru că iesise la un moment dat și soarele, pe la un 23 de grade de toamnă, am ieșit prin apa termala și afară și am stat până ne-am dat seama că nu suntem dați cu cremă de protecție solară (oricum stăteam în apă până la gât, dar n-am riscat nimic). A fost fain sentimentul, iar să bei un frappe/ice tea în apă caldă pot zice că a fost și destul de relaxant. Cât despre orar și prețul biletelor, toate informațiile le găsiți pe site-ul lor, binențeles că este ȘI în limba română (iar doamna de la casa de bilete vorbea perfect românește).

Ce ne-a plăcut mult: partea cu piscinele pentru copii și toboganele foarte potrivite pentru copiii de 2/6 ani, locul de joacă din zona dedicată copiilor, temperatura apei și a aerului în zona pentru copii, faptul că adulților nu le era permis să intre cu totul în piscinele copiilor (puteai intra doar cu picioarele sau să stai pe margine, cineva venea și te scotea din apă dacă încălcai regula), bazinele pentru copii sunt foarte sigure, nealunecoase, toboganele la fel, copilul este în siguranță în orice moment chiar și fără părinte în spatele lui, bazinele cu ape termale calde sunt minunate (mie îmi place apa caldă), PESTE TOT este foarte curat.

Ce ne-a plăcut mai puțin: în partea de bazine cu valuri (foarte interesante) apa era puțin cam rece pentru gusturile noastre (ale mele, mai ales), am intrat dar nu am stat mult, toboganele sunt clar pentru adulți și pentru copiii peste 10 ani (am făcut comparație cu Szeged unde partea cu tobogane mari era ok chiar și pentru Albert, erau mult mai line), temperatura aerului era vizibil mai scăzută față de partea pentru copii, îți trebuia imediat ce ieșeai din apă cu propsop pe tine (dar nu neg, or fi persoane mai puțin friguroase ca mine și atunci probabil nu e nicio problemă).

Pont: La ieșirea de la Aquarius, cum mergeți spre parcare, gasiți o gelaterie de vis, Omnia se numește (foto jos, cu turnuleț), de unde vă recomand cel puțin un glob de înghețată de fistic cu Oreo.

Parcul Zoo Nyíregyháza (Sóstó ZOO = 500 specii + 5.000 animale + 30 hectare). De fapt, această grădină este o pădure de stejari în toată regula, iar unele animale nu au spațiu delimitat, circulă liber printre oameni (mă refer la animale care nu sunt periculoase, desigur). Ai nevoie de cel puțin 4 ore ca să reușești să vezi tot. Noi am stat aproape 3 ore, dar am ratat crocodilul (pentru că evident avea un spațiu imens amenajat la care n-am mai ajuns), lamele care erau super departe pe domeniu, bufnița (de care ne-a zis Albert abia la ieșire, cu harta mult iubită în mână), dar și spectacolul focilor (care incepea la ora 13 si reprezentațiile durau 2 ore). În schimb, am făcut peste 10000 de pași și avut parte de câteva experinențe memorabile. Prima dintre ele a fost întâlnirea cu rechinul de la Ocenarium. De când cu știrile de vara trecută, Albert își dorea mult să vadă rechini “în realitate”. Nicio poveste destul de horror nu a putut să-l sperie cu adevărat de rechini. Am trecut Dâmbovița în București și-a întrebat dacă sunt rechini acolo, bineînțeles la mare în Grecia era aproape sigur că sunt rechini prin depărtare și cred că avea o bănuială că s-ar putea să fie și prin piscine (i-am explicat și iar explicat pe unde trăiesc rechinii, dar degeaba, deja eram ușor exasperați cu rechinul, recunosc) :) Și iata-l! Era în carne și oase într-un orășel de 100.000 de locuitori în Ungaria. Cam cât de tare ți se poate părea asta la 5 ani? Practic puteam pleca mulțumiți acasă după cele 1000 de poze cu rechinul în toate pozițiile. Să nu credeți că arata fix ca în “Fălci”, totuși. Era mult, mult mai mic. Funny fact: în bazinul cu rechin erau și multe alte feluri de pești, iar eu mă întrebam cu voce tare dacă peștii aceia sunt în singuranță acolo, însă Albert foarte relaxat mi-a spus că “n-are cum, bineînțeles că îi mai mănâncă rechinul din când în când”, iar apoi și-a dorit să mai stea cu ochii pe bazin până vede cum rechinul va mânca un pește.) :)) Totuși, niciun pește n-a avut de suferit… cât am fost noi acolo.

A doua experiență memorabilă a fost întâlnirea face to face cu King Julien. Da, cel din Madagascar! Îl văzusem în iunie la Viena, dar aici erau câteva exemplare aproximativ în libertate, îi puteai atinge, dar nu era recomandat, însă ei te puteau atinge pe tine, mnoah. Unul mi-a sărit în spate (m-am speriat, da) și unul l-a cam tras pe Albert de pantaloni. Am stat un ceas să vedem lemurii și uite asa a aflat Albert că Madagascar este o insulă care există în realitate, care are capitala într-un oraș ce sună ca un cântecel și că la fiecare animal de la Zoo scrie pe o tăbliță de unde vine (continent, țară), ce papă și ce îi cam place să facă. L-am întrebat pe Albert, aplecat peste un lemur jucăuș, dacă îi place de ei și mi-a răspuns șoptit aproape ca să nu-i deranjeze: “Foooarte mult!” Priceless!

A treia experiență interesantă a fost hrănirea maimuțelor. N-am văzut în viața mea atâtea maimuțe ca aici, familii întregi de Paviani, într-un spațiu uriaș. Dinamica dintre mainuțe este fantastică, sunt ca noi, pe cuvând de onoare: se certau, se împăcau, familiile protejau puii foarte mici, mamele îi țineau de coadă pe puii neastâmpărați, unii de jucau, alții se consolau între ei… fantastic este un cuvânt prea mic. Se poate cumpăra din parc mâncare pentru maimuțici și le pot hrăni și vizitatorii, iar pentru copii este foarte interesant.

Informații despre Zoo găsiți în limba română la ei pe site, feluri de bilete, orar, poze și multe informații despre animale. Totul foarte, dar chiar foarte bine pus la punct, turistic vorbind aș folosi cuvântul impecabil. Așa e croit acest oraș, perfect pentru pentru familii, cu un accent puternic pe Aquarius și Zoo, punctele forte ale orașului și ale regiunii. Plus între ele, un loc de joacă la standarde de la Viena, că tot aminteam mai sus. Iar Nyíregyháza este un oraș de mărimea… Botoșaniului (?!), asta cred că nu putem trece cu vederea. Centrul nu este fabulos, dar ai ce vedea într-o plimbare de seară, ai unde mânca la un local mai mult decât decent (recomandăm John Bull Pub, Pub-urile sunt foarte populare în Ungaria), ce mai, ai ce face un weekend și chiar mai mult.

Alte informații utile:

  • Cazarea mi s-a părut scumpă în zonă, sunt câteva hoteluri foarte bune pe lângă Zoo (cu tematică chiar, Hotel Pangea) și pe lângă parcul acvatic (chiar hotelul din complex Hotel Sóstó), însă piperate, noi am optat pentru un apartament în oraș până la urmă (detalii în privat dacă vreți, a fost foarte, foarte bun, însă îți trebuia mașina ca să ajungi în zona de agrement, așa că poate unora nu le va fi pe plac).
  • Pentru a ajunge la Nyíregyháza nu ai nevoie de vignetă, nu e musai să intri pe autostradă dacă vii din Transilvania, oricum de la graniță (Carei-Urziceni) mai conduci un ceas și ai ajuns. Am ales să nu ieșim pe la Borș pentru că am scurtat mult din drum în felul acesta.
  • Biletele pentru Aquarius și Zoo pot fi procurate online ca să eviți cozile, în sezonul cald este foarte aglomerat din ce am înțeles și cozi peste tot, acum n-a fost cazul (poate pentru că noi am ajuns devreme, pe la 10 și într-un caz și în altul, iar ele se deschid la 9).
  • Atât la Zoo cât și la Aquarius parcarea este gratuită, doar dacă ajungi devreme și mai prinzi loc, altfel ni s-a spus că se parchează departe de marginea drumului sau peste drum am văzut și parcări cu plată (probabil și alea pline în sezonul cald).
  • În septembrie încă prindeți temperaturi de peste 20 de grade (cam ca la Cluj mi s-a părut vremea), vara probabil e foarte cald ca în Câmpia de Vest.
  • Dacă mergeți cu cei mici, treceți și pe un REGIO JÁTÉK, un magazin de jucării URIAȘ ca să vă “cumpărați” practic liniștea spre (sau ÎN) casă :) Ne-a plăcut mult!

9 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.