Drumeț pribeag, oprește-te la Râșnov!

Am zărit Cetatea Râșnov, de la baza muntelui, de fiecare dată când mergeam la Brașov. Și îmi spuneam mereu că există un timp pentru toate și cândva voi face loc acestei cetăți în programul unui weekend în zonă. Iar acest timp a venit la întoarcerea din Bucegi. Mi-a plăcut mai mult decât mă așteptam și dacă știam, nu aș fi lăsat cetatea asta cocoțată în vârf de deal să mă aștepte atât…

rasnov

Aflată pe un deal în sudul orașului Râșnov, lângă Brașov, cetatea aceasta este una din cele mai bine păstrate fortificații din Transilvania. Frumoasa amplasare și buna conservare au făcut ca aici să fie turnate mai multe cadre ale filmului Nemuritorii, în regia lui Sergiu Nicolaescu, de asemenea scene din Dacii, Mihai Viteazul sau Columna, orașul câștigându-si astfel titlul de cetate a filmului istoric românesc. Mai apoi, în 2002, zona Râșnovului ajungea celebră după ce regizorii americani au ales să filmeze aici părți din pelicula Cold Mountain, cu Jude Law și Nicole Kidman, filmul luând chiar și un Oscar.

Am văzut Râșnovul după multe alte cetăți de prin țară și tot mi-a plăcut. Mi-a adus cumva aminte de vechile orășele toscane (nu o fi semănând perfect, dar culorile aurii ale pereților, poziționarea colinară, străduțele, magazinele de suveniruri, măștile colorate, florile îngrijite și nu în ultimul rând turnurile vechi medievale mi-au readus în gând dorul de Toscana).

Pentru o duminică dimineață, am observat că mulți turiști se opriseră la cetate în drumul lor, din sau spre alte destinații. Poate că vinovat este și Dino Parc Rașnov, situat ceva mai jos pe același deal, loc ce am aflat că este luat cu asalt de familiile cu copii. Poate că și cele 15 minute ce îl despart de frumosul Brașov să se facă responsabile de valul de turiști din Râșnov. Cert este că e frumos să vezi atât de mulți turiști prin România. Ca să vă imaginați ce a fost acolo, vă spun doar că la plecare, în jurul orei 11, abia am reușit să ieșim din parcarea de la baza dealului.

DSCF7586

Ce trebuie să știi dacă dorești să te oprești la Râșnov:

 • în primul rând că merită, că Râșnovul chiar te vrea acolo sus la cetate măcar pentru ceas, să-i străbați ulițele pietruite, înguste și aurii
 • din parcare poți lua, până sus, un tractoraș turistic (5 ron dus/intors), dar la fel de bine poți face acest drum scurt pe jos (ceea ce chiar îți recomand)
 • parcarea de care vă spun, nu este foarte mare, așa că, în sezon se poate să nu ai loc să parchezi mașina aici, mai ales dacă nu ajungi destul de dimineață (când am fost noi nu se plătea, dar am văzut o barieră, poate că în anumite perioade parcarea este cu plată)
 • parcarea este plină de tarabe cu de toate, partea bună este că dacă ajungi dimineață tare sunt destule posibilități să-ți iei micul dejun chiar aici
 • intrarea în cetate se plătește cu 8 ron/persoană, este oricum una din cele mai ieftine intrări plătite pe la Cetățile Medievale din Transilvania
 • în cetate se găsesc suveniruri chiar drăguțele, asta dacă treci peste cele kitschoase (totuși nu chiar așa de multe, parcă),
 • mi-am luat o căniță și o farfurioară foarte drăguțe, în ton cu bucătăria mea galbenă, cana se poate vedea pe Instagram ;)
 • priveliștea munților și a orașului Râșnov este foarte mișto, am făcut o grămadă de poze din toate unghiurile, chiar dacă la un moment dat se adunaseră niște nori inestetici pe cer
 • dacă tot ați ajuns la Râșnov, dați o fugă și până la Brașov, este aproape și este minunat (anul trecut i-am făcut mai multe poze, acum ne-am oprit aici numai pentru prânz, desigur la Keller Steak House)

DSCF7520

Acestea fiind spuse, drumețule, nu-ți mai rămâne decât să poposești la Râșnov, căci nu te poți plimba prin România și să nu ai o amintire și de aici ;)

8 comentarii

 1. asa mi se face dor de mers la munte la noi cand citesc povestile astea! Rasnovul l-am vazut adesea, din fericire, in drumurile spre mai incolo, spre inima tarii. a fost unul dintre locurile unde am simtit ca parca se misca ceva pentru turismul intern!

 2. Weekendul viitor merg la Brasov si vreau neaparat sa ma opresc si la Rasnov, ca mereu am admirat-o de la distanta si niciodata nu am avut timp sa “admiram si indeaproape”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.