Cele mai drăguțe 10 piazzette pe care le-am văzut în Europa

După ce am văzut cât de bine am rezonat la articolul Cele mai frumoase 15 străduțe pe care le-am văzut în Europa, am copt un articol pe același calapod, un Top 10 piazzette drăguțe pe care le-am văzut pe bătrânul continent. Din nou un diminutiv, pentru că nu veți vedea în cele de urmează piețe mari, aglomerate și celebre ci piețe micuțe, cochete, înghesuite undeva între străzi înguste și uneori necunoscute.

aaaa

Poate că nici orașele, unele din ele, nu vă vor spune prea multe, dar eu le-am găsit încântătoare, cu poveste și pline de un șarm specific locului. Sigur că va fi și acesta un articol subiectiv și cât se poate de “al meu” (toate fotografiile sunt din arhiva personală), dar aștept sugestii și pentru alte piazzette ce merită descoperite prin lumea largă…

10. Hlavné Námestie, Bratislava, Slovacia este un loc plin de viață, dar deși este piața centrală din capitala slovacă, este una din cele mai mititele și frumoase piețe din câte am văzut. Aici, în acest spațiu strâmt, dar cochet, au loc cele mai multe evenimente din Bratislava. Când am trecut noi pe acolo se lucra de zor la ultimele detalii pentru concertele din noaptea de Revelion. Dacă treceți pe aici, nu uitați să-l salutați și voi pe omul care salută :)

10bratislava

9. Piazza Centrale, Fiesole, Italia este chiar minusculă, dar este exact ce trebuie să aibă acel loc. Normal, o terasă mică de tot zace pe o parte sub soarele Toscanei și îți amintește că ești de fapt într-un orășel cald și primitor.

9fiesole

8. Place de L’amphitheatre, Nîmes, Franța te va face să crezi pentru câteva momente că ești în Italia… sau Spania!? Un toreador te așteaptă în fața unei foarte bine conservate arene romane. Arena se poate vizita, iar apoi se poate lenevi exact sub același soare, care la 40 de minute cu trenul mai la vest mângâie și cea mai boemă regiune a Franței: Provence!

8nîmes

7. Kossuth Szögletes, Debrecen, Ungaria parcă ar fi picurată cu miere. Nu aș vrea să risc și să spun că poate fi cea mai frumușică piață mică din Ungaria, dar poate că nici extrem de departe de adevăr nu sunt, știut fiind faptul că vecinii noștri de la vest nu sunt chiar așa artiști din fire (a se vedea piețele mari și frumoase ale Budapestei)

7Debrecen

6. Piața Mică, Sibiu, România m-a făcut de fapt să mă îndrăgostesc fără speranță de acest oraș minunat. Nu mai dezvolt eu aici iubirea pentru Sibiu, căci nu cu foarte multă vreme în urmă v-am prezentat iubirea asta în 100 de motive :)

6sibiu

5. Prešeren Square, Ljubljana, Slovenia s-ar putea să fie cea mai mare piață prezentată în acest top, dar prea mi-a plăcut și totuși am stat și m-am gândit că nu e o ditamai piața așa că trebuia să o vedeți. Plin de biciclete în Ljubljana, v-am mai spus? De spus nu mai rețin, dar poate că v-am mai arătat :)

5ljubljana

4. Piazza della Liberta, San Marino este extrem de mică, căci în San Marino totul este exagerat de mic și totuși foarte potrivit. Adică numai de aici mi-am putut lua Tic Tac cu 4 dropsuri în cutiuță și Baci Perugini cu câte două bomboane. Seriously? :)

4Sanmarino

3. Piața Muzeului, Cluj-Napoca, România cea mai drăguță piazzetă din Cluj cucerește turiștii de la prima vizită. N-ai cum să o ratezi dacă vii la Cluj, ba chiar o recomand cu drag de câte ori am ocazia, pentru atmosferă și pentru că poate fi locul din care poți porni să explorezi Clujul. Ia spuneți-mi, de când n-ați mai fost pe la Cluj?

3Cluj

2. Place de la Comédie, Montpellier, Franța este prima piazzettă care m-a dat peste cap. E atât de frumoasă!!! Țin minte că în prima zi în care am văzut-o am cumpărat o vedere cu ea și i-am trimis-o lui Clau să vadă și el cât de minunată e! De atunci tot sper să mergem să o vedem și împreună…

2montpellier

1. Piazza dell’Anfiteatro, Lucca, Italia este piazzetta mea preferată din tot ce am văzut până în acest moment. N-ai cum trece nepăstor prin ea, n-ai cum să o uiți căci la un moment dat parcă te-a ținut în brațe, între zidurile unui fost amfiteatru real, transformat în locuințe și cafenele… și spații delicate pentru la dolce vita

1lucca

Cu siguranță aș mai fi găsit câteva dacă răscoleam bine de tot albumele cu poze, dar pe moment acestea 10 mi-au venit în minte… Povestiți-mi despre alte piazzette, le caut cu pasiune la fiecare escapadă :)

19 comentarii

    1. Nu pare deloc :) Eu chiar cred că indiferent cât s-ar modifica acest top în ani, Piața Mică din Sibiu și Piața Muzeului de la Cluj vor rămâne mereu în acest top, le ADOR :*

  1. Piata din Lucca mi-a placut si mie foarte mult inca de cand am vazut-o in pozele tale si abia astept s-o vad si eu :) Imi plac articolele astea, mai vreau stradute si piatete :))

    1. Străduțe și piețe nu mai am momentan (nu unele de TOP 10/15) :D Mai am în schimb parcuri și cafenele, vrei? Să mai ningă o săptămână și le pun și pe alea :)) Astea-s articole de scris iarna :P

        1. Vin și parcurile, dar mai aștept puțin să dea iarba și aici la noi, ca să nu mor lent în timp ce văd poze VERZI :))

    1. Din păcate Bruxelles și Cracovia nu au fost văzute… încă. Cracovia este, însă, tare sus în listă. Mersi de vizită :)

  2. Ca veni vorba de Brasov, imi poti recomanda vro persiune unde pot gasi cazare la un pret modest pentru doi?
    Banuiesc ca mai sunt si uni care ofera cazare si la un pret modest chiar daca nu sunt pe net!
    Multumesc anticipat pentru raspuns!

  3. Nu vad nici o piateta din Barcelona. Nu-i bai, n-au incaput in post sau poate inca n-ai vizitat orasul. Dar mi-ai dat mie o idee grozava, ca locuiesc intr-un cartier plin de piatete!

  4. Nu stiu care-i treaba cu Piazza dell’Anfiteatro din Lucca, imi place atat de mult, desi, nu are niciun monument faimos, doar niste restaurante si cafenele special create pentru dolce vita, cum ai zis si tu. Este familiala, intima, este altfel, este speciala. :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.