L’Auberge Espagnole şi alte filme pentru călători

În primul rând, ce înseamnă filme pentru călători, pasionaţi de călătorii etc? După mine, înseamnă filme a căror acţiune fie popune o temă de travel (asta nu-s chiar aşa multe), fie un film, plasat (filmat) într-un anumit loc, loc care apare destul de consistent în film, oraşe sau zone pe care le poţi vedea în toată splendoarea lor fără să urmăreşti un documentar.

Aşa se întâmplă în cel mai recent film văzut; L’Auberge Espagnole (2002), unde faptul că filmările şi acţiunea au loc la Barcelona, te face să ai impresia că oraşul este personajul central al filmului. Nu am văzut niciodată Barcelona aşa de bine ca în acest film. Pe lângă asta, filmul este o comedie spumoasă (poate aţi mai auzit de el sub denumirea Euro-Mix), despre un grup de adolescenţi de prin toată Europa plecaţi cu o bursă Erasmus la Barcelona… şi de aici să te ţii bine prin ce situaţii trec. Foarte faină aventură şi foarte “umană”! În plus mai ai şi imagini extraordinare din Paris (filmul este franţuzesc până la urmă, făcut de un francez cu actori în majoritate francezi şi este desigur în franceză). Recomandarea merge exact spre: Luci şi Cosmin, (Luci ştiu sigur că îl va aprecia dacă îi spun că e făcut în stilul Eurotrip, doar că este mult mai bun), dar şi pentru mare îndăgostită de Barcelona, Cătălina :) A! şi pentru Cami, care urmează să plece acolo, era să uit :D

Apoi cu lista în faţă vă mai recomand câteva filme de acest gen, mai ales că se apropie un weekend cu vreme schimbătoare (după alte 30 şi de grade, la Cluj cică va ploua, să vedem totuşi…)

De Il Postino am povestit recent, filmat în Sicilia şi foarte pe placul meu, de Amelie  cu Parisul în toată splendoarea, v-am povestit, însă nu cred că am zis nimic de The Talented Mr. Ripley (1999), un film din categoria grea, un film foarte bun, filmat la Roma, San Remo, Coasta Amalfi, Veneţia (wow, wow, wow). Un thriller care cu siguranţă vă va tulbura, pe mine m-a ţinut cu sufletul la gură şi cu nervii întinşi maxim pâââână la finalul celor peste 2 ore. În caz că nu l-au văzut, recomandarea se duce către Liliana, Iulian şi Ioana.

Tot din categoria Paris Forever! mai recomand Intochables (2012), Midnight in Paris (2011), Paris J’taime (2006) şi 2 Days in Paris (2007). Toate merg în calup către Andreea, care ştiu cât de mult vrea să ajungă în capitala Franţei. Şi mai am o listă scurtă făcută anul trecut, poate vă inspiraţi şi din ea.

Cine vrea în Grecia, mâna sus! Pentru voi recomand Mamma Mia filmat în superbele insule greceşti şi cântat de la început până la sfârşit pe ritmurile şi versurile legendarei ABBA. Deşi cred că l-a văzut mai toată lumea de pe aici, totuşi îl recomand lui Cris-Mary şi Aliceee. Şi tot pentru ele My life in ruins, filmat tot la greci cu preponderentă la Atena.

Grbavica [Sarajevo, my love] (2006), nu poate să se îndrepte decât către Dia şi către Anca, pentru că una tocmai se pregăteşte să plece pe acolo, iar cealaltă are o pasiune imensă pentru Balcani. Filmul multipremiat este filmat la Sarajevo şi propune o temă serioasă şi profundă, nu e doar un film de weekend, atenţie! Hmm, cred că şi Anei i-ar place tare mult.

Pe cine să trimit în Italia, împreună cu câteva filme faine? Căci, după ce am întocmit lista asta, am mai văzut câteva de genul Only you (1994) filmat în Roma, Veneţia, Toscana şi se termină la Positano :) Stealing Beauty (1996) după care am exclamat: “dacă nu te indrăgosteşti iremediabil de Toscana după filmul ăsta, eşti pierdut!“, My House in Umbria (2003) care prezintă frumos o regiune despre care se spune că este noua Toscana şi Tea with Mussolini (1999) unul din filmele mele preferate ever, normal TOATĂ Toscana străluceşte în filmul ăsta. Deci într-un cuvânt Toscana :) Adriana, Mirela, Monica… ce ziceţi?

The Way este un film extraordinar despre Camino şi o anumită modalitate de a-l parcurge, aşa că recomandarea fără prea multe cuvinte merge către două fete deosebite care ştiu cu siguranţă că îl vor parcurge cândva: Luiza şi Monica. Sper în secret şi nu prea să îl parcurg şi eu…

Well, last but not least: A Good Year (2006) filmat în Provence care m-a cucerit definitv la fel ca pe Margot, Oana şi TravelGirls, dar zic aşa, nu că l-aţi mai revedea? În plus unii mai norocoşi ca Miki chiar trăiesc pe acolo, iar alţii ca Larisa destul de aproape încât să ajungă cât de curând să vadă pe viu ce am văzut eu în film :)

Pentru alte recomandări, căci mai sunt, consultaţi arhiva filme pe bialog sau topicul Filme de călătorii pe plimbarici.ro. Evident, alte recomandari sunt binevenite :) Chiar mi-aş dori să văd un film care prezintă frumos ţările nordice: Salmi, Kadia, Vladimir, aveţi o recomandare? :D

Vizionare placută şi weekend fain, nu-i minunat să ne urăm weekend fain încă de joi seara?

Toscana în Stealing Beauty

24 comentarii

  1. Haha, ma crezi ca am citit cu sufletul la gura sa vad daca apare si filmul meu? Si a aparut! Sunt fericita :D

    Daca l-as revedea? La mine e medicament antidepresiv. Il revad cel putin o data pe luna, chiar daca am ajuns sa-i stiu toate cadrele si replicile pe de rost. Good old friend. I love it!

  2. A, si Hannibal. Eu de cand am vazut prima oara Hannibal imi doresc sa ajung la Florenta si sa beau un Chianti Classico la locul faptei :D

  3. Stii, chiar am revazut “A good year” saptamana asta! E unul dintre filmele mele preferate. O parte din cele recomandate de tine le-am vazut deja, dar pe altele nu…asa ca este binevenita lista. Thx :*!
    App…tre’ sa vad si eu Tea with Mussolini, ca prea il lauzi ;)!

  4. Bianca, iti multumesc pentru sugestii, este chiar ce cautam! Am vazut unel filme, dar constat ca sunt multe pe care nu le-am vazut.
    As mentiona si Under the Tuscan Sun, Enchanted April (nu am vazut filmul, dar am citit cartea), A Room with a View (nu l-am vazut, dar am inteles ca e fain).
    Daca va place Sicilia, filmele lui Giuseppe Tornatore sunt sugestia mea.
    Daca e Grecia, e si Mediterraneo, cu si despre greci si italieni.
    Apropo de l’Auberge Espagnole (care mi-a placut f mult), ma aflam, odata, la Bologna pe strada si am auzit o frantura de conversatie dintre doi tineri: “Esti Erasmus?”.

  5. Foarte frumos articolul! Am vazut The Talented Mr. Ripley de nenumarate ori, pana la epuizare. Dintre toate insa, mi se potriveste cel mai bine A Good Year si The Way. Imi doresc enorm sa merg pe Camino! Insa nu gasesc filmul sub nicio forma:(

    Te rog mult, nu uita de Into the Wild. Este un film cult, special pentru calatorii veterani. Si The Beach este foarte bun:)

  6. @Margot: l-aş revedea şi eu, poate o să am nevoie de un antidepresiv :)) Hannibal l-am văzut acu’s n ani, am şi uitat că e filmat la Florenţa :D

    @Larisa: dacă iubeşti Toscana (Florenta, Siena, San Gimignano în mod special), Tea with Mussolini este un must. Propune si o tema faina, dar subiectul preferat a fost Toscana pentru mine. De aceea îl laud în aşa hal :)) Merita vazut, are şi o distributie faina rau.

    @Alice: aştept cu nerăbdare impresiile după A good year, cât despre 2 days in Paris, ai dreptate că îţi trebuie o stare specială pentru el, mie însă mi-a plăcut mult, am râs foarte mult la el, e genial în felul în care a fost gândit, iar actorii au jucat tare bine, savuros…

    @Mirela: cu mare plăcere :* Under the Tuscan Sun şi Room with a view le-am văzut (am scris in paragraful cu Italia că am mai alcatuit o lista, click pe ea, sa citesti despre alte filme). Sunt faine tare astea doua, am fost lesinata dupa ce le-am vazut :) Mersi de recomandari, o sa caut Enchanted April :*

    @Ioana: aha, deci şi tu visezi la Camino (filmul il gasesti, e cu Martin Sheen). Into the Wild l-am vazut prin 2008 si am plans la final, m-am intristat tare, tare, am inteles ca exista si cartea, nu stiu daca filmul a fost facut intocmai… Evident ca am vazut si The Beach, la cinema, atunci de mult cand a aparut…

  7. Multumesc de recomandare , Bia!:D Sarajevo? Pai de ce? :D
    O sa caut si eu filmele despre Toscana.Midnight in Paris a fost si pentru mine un film excelent , relaxant si deconectant!
    Iti doresc un weekend minunat!

  8. @Ana: nu pentru Sarajevo cât pentru poveste, este o poveste faină, cred că o să-ţi placă, profundă şi cutremurătoare :D Dacă o să-l vezi şi o să-ţi placă, să-mi dai te rog de ştire.
    Si filmele realizate in Toscana sunt de nota 20, nu spun ca n-ar fi pe placul tău şi acelea :*

  9. Super :D Le-am vazut pe amandoua recomandate dar am gasit cateva titluri care mi-au scapat pe la altii :D Multumesc mult Bia :D Timp sa avem .. chiar am sa fac un weekend de vizionari care sa ma poarte in calatorii :D

  10. Offff, ce mi-ai facut? N-am vazut niciunul dintre filmele recomandate si stiu sigur ca nu o sa am pace pana nu le vad pe toate :D

    Merita vazut si “Under the Tuscan Sun” (2003), ecranizare a cartii cu acelasi nume. Un film usurel, numai bun pentru o zi de vara :)

  11. Bia , am sa il caut…multumesc! :)
    Apropos de ce scria doamna Adriana , “Under the Tuscani Sun” a fost un film atat de drag pentru mine , incat mlte zile dupa ce am vazut filmul m-am visat facand singura ulei de masline din gradina proprie si dormind in livada cu potocali in floare…deci…ma intelegi! :D

  12. M-ai pus pe ganduri. Tocmai am vazut doua filme norvegiene dar nu-s foarte potrivite Troll Hunter este filmat mai ales noaptea, dar arata niste peisaje superbe cand se plimba dintr-un loc in altul, nu este insa un film pentru inimi slabe :D Al doilea este Headhunters care are si o actiune mai interesanta, dar din nou nu este chiar un film pentru calatori. Este interesant subiectul, am sa incerc sa fac o lista de filme nordice bune pentru calatori ;)

  13. Draga mea Bianca, m-am mutat intr-un alt apartament, prin urmare nu am avut net, dar te-am citit pe telefon. SI ai avut niste articole dragute, care mi-au mers la suflet! :)
    Si “la cat mai multe articole cu suflet” … :X

    Te imbratisez! :)

  14. @Cris: mă gândeam că le-ai văzut, dar cum eşti proaspăt întoarsă din vacanţă nu cred că-ţi strică, să îţi mai aline dorul pana la urmatoarea, in plus stiu ca-ti place mult Grecia :D

    @Adriana: am văzut Under the Tuscan Sun si de atunci nu mai am liniste cu Coasta Amalfi :) Trebuie sa vezi filmele recomandate, te vor destinde si bucura si te vor pune sa-ti faci bagajele… din nou :))

    @Oana: vazut si Vicky Cristina Barcelona, acu’ 4 ani sau asa ceva… frumos rau filmul. Vacanta placuta sa ai la Barcelona, te astept cu impresii si pooooozeeee :*

    @Ana: dacă reuşeşti să-l vezi, să-mi spui cum ţi s-a părut :D

    @Kadia: te astept cu listuta, filmele horror nu-s chiar genul meu, nu ca mi-ar fi frica dar ma plictisesc la ele si mereu imi vine sa comentez, le gasesc multe cusururi, nu am vazut film horror cu adevarat bun :D
    P.S. Nu am uitat de concursul cu clatitele si voi rezolva si leapsa de la tine :D Mersi frumos :*

    @Monica: multumesc mult de tot, draga mea :*

  15. Mai, sincer nu prea stiu… Nu prea remarc peisajele din filme. In afara de cele recomandate deja de Kadia nu prea-mi vin in minte, dar promit sa ma gandesc.

  16. @All: intre timp am mai vazut Paris (2008) si Out of Africa (1985), ambele niste capodopere cinematografice pe care vi le recomand cu cea mai mare placere… poate o sa ma urnesc sa scriu despre ele, prea sunt de luat in seama :D

  17. Nu am apucat sa iti raspund, dar deja l-am d….cat si urmeaza sa il vizionez impreuna cu aia mica :) Multumesc tare mult pentru sugestia facuta si abia astept sa il vad.
    Vreau sa vad si Under the Tuscan Sun, dar inca nu l-am gasit…. daca intelegi ce vreau sa spun! :)

  18. Si daca ai stii ce mult imi doresc sa ajung in Saraievo! Din pacate anul asta nu am cum, dar macar facem planuri marete pentru anul care vine! Și Anca poate vine și ea cu mine la anul. Părea încântată de idee!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.