Ce sa faci la Szeged de Revelion și Anul Nou

S-a întâmplat o nouă călătorie “tradițională” de Anul Nou și am fost foarte bucuroasă că am planificat-o (chiar și cu jumătate de elan), având în vedere că pandemia, ce să vezi (?!) e tot aici. În anul 2021, făță de 2020, am fost mai curajoși, am reușit să călătorim în afara țării cu pandemia la braț fără să ne simțim îngrădiți și bineînțeles fără să ne îmbolnăvim. Ne-a trecut prin cap să ajungem la final de an la Viena, însă aproape o lună, capitala Austriei a fost sub restricții din cauze Covid, așa că n-am vrut să riscăm să ajungem într-un oraș aproape închis. Dar, cum vecinii maghiari au fost foarte relaxați (că ei toată pandemia au fost relaxați este altă discuție), iar noi urma să petrecem câteva zile după Crăciun la granița de vest, Szeged [“Orașul Soarelui”] ne-a intrat în cap. De avut îl aveam la inima, când în vara lui 2018 ne-am aventurat pe acolo cu un Albert mic în manduca lui și ne-a plăcut, ratând însă multe din cauze de bebeluș. Toate acestea au fost motive destul de serioase ca să ne întoarcem pentru un Revelion 2022 așa cum ne place nouă: pe drum!

În vara lui 2018, când am fost în city break la Szeged eram în etapa de tatonare a călătoritului în 3 și prindeam aripi după fiecare escapadă. Însă, știam că Szegedul merită mai mult decât asta: merită balaceala la Aquapolis, merită plimbări luuuungi pe malul Tisei, merită o cazare la Novotel (cum ne-am dorit și prima data, însă nu am găsit locuri) etc. Ei, dar a fost tare bine și atunci, v-am povestit cum a ieșit și ce bine ne-a prins. Acum însă, a fost vorba despre altceva, ne doream să mergem cu Albert o zi întreagă la bazine, să petrecem pentru prima dată toți trecerea în noul an în stradă, să ne bucurăm de hotel și de o excursie care să ne dea un boost pentru un an pe care îl dorim mai fresh și poate mai activ. Toate acestea au fost luate în calcul, dar și veșnica rezervă că de Anu Nou multe sunt închise, așa că nu ne bazam pe vizitat locuri ci mai degrabă pe “bucurat de tot ce se găsește la fața locului” în condițiile date.

Ce sa faci la Szeged de Revelion și Anul Nou

Cazează-te într-un hotel foarte fain pentru familii

Ne-am cazat la Novotel și ne-a plăcut foarte mult, după cum ne-am și așteptat. Pe lângă camerele spațioase și priveliștea frumoasă spre Tisa, hotelul este foarte potrivit pentru familii, există o zonă de joacă destinată copiilor, iar mâncarea este potrivită și pentru cei mici și foarte mici. De fapt, mânacrea de la hotel a fost chiar bună și apreciată de toată lumea că nici nu prea ne-a ars să căutăm alte locații pentru mâncare. Micul dejun a fost absolut superb, iar cina din seara de Revelion (luată la ora 19, înainte de a ne pregăti efectiv de Revelion-ul pe stradă) a fost o idee minunată, fiind tip bufet, pentru cei care nu aveau rezervată o petrecere de Anul Nou pe undeva. Recomand cu căldură Novotel-ul, unde mai pui că 3 nopți aici au fost mai ieftine decât două la Târgu Mureș în aceeași perioadă (pe verificate). O bilă albă pentru masa de biliard ce putea fi folosită gratuit și unde Albert și-a descoprit o nouă pasiune :))

Răsfață-te la CLOĒ cu o ciocolată caldă cu fistic 

În ziua în care am ajuns (30 decembrie, după-amiaza), pentru că nu aveam cine știe ce planuri și oricum se întunecă repede, am luat centrul la pas încercând să ne amintim pe unde erau locurile faine descoprite cu 3 ani în urmă. Pe unele nu le-am mai găsit, cum ar fi Costa Cafe, însă am dat de unele noi, de exemplu de această bijuterie de cofetărie/cafenea, toată roz și vă asigur, cu produse delicioase. Aici am băut printre altele cea mai bună ciocolată caldă din ultima vreme (cred că înaintea ei, una delicioasă am băut tot în Ungaria, la Szentendre în călătoria de Anul Nou spre Brno). Așadar, dacă ajungeți la Szeged (sau la Budapesta că și acolo există), musai să beți o ciocolată caldă cu fistic la CLOĒ. Și da, să vă luați și alte “minuni” de la ei și de mânacare și cănițe și tricouri sau alte obiecte deco. Ne-a plăcut așa de tare că am suferit sincer că nu mai era deschisă până pe 3 ianuarie, când noi eram deja plecați, însă totuși fericiți că am găsit-o deschisă în ultima ei zi de funcționare pe 2021.

Nu rata Aquapolis-ul! (Napfényfürdő Aquapolis Szeged)

Noi ne-am rezervat ziua de 31 decembrie pentru Aquapolis din mai multe motive, dar cel mai puternic a fost acela că am vrut să fim suficient de obosiți de la bazine, să venim să ne culcăm târziu “de pârnz” și apoi să rezistăm de Revelion cât mai mult. În parte ne-a ieșit, în parte vă spun sincer că am fost chiar prea obosiți și cred că a fost Revelionul în care ne-am culcat cel mai devreme cu toții, adic pe la ora 2 noaptea (Albert chiar mai repede). DAR, bineînțeles că Aquapolisul este de neratat pentru mari și mici. Și nu sunt doar toboganele, ci acea apa caldă care relaxează, acea atmosferă de vacanță de vară cumva, care ne-a plăcut și pe care am căutat-o. Ce trebuie să știți este că în extrasezon nu sunt deschise restaurantele din complex (doar un chioșc luat cu asalt), însă există un loc de joacă în interior unde cei mici au acces nelimitat. Totul este foarte pus la punct, există bilete de familie și tot felul de combinații, iar peste tot scrie și în limba română, așa că nu ai cum să nu găsești toate informațiile chiar la fața locului. Consultați și site-ul lor pentru o imagine cât mai clară, da, este în română (cu mici greșeli, dar se înțelege). După asta e liber la multă, multă, multă bălăceală! Cei din vestul țării chiar nu știu ce mai așteaptă?! :)

Profită de toate locurile superbe pentru promenadă și de locuri de joacă în aer liber

Este cel mai bun sfat pe care îl puteți primi dacă ajungeți de Anul Nou la Szeged. Fiind sărbătoare, lumea liberă și multe obiective închise, cele mai eficiente moduri de petrecere a timpul le constituie natura și spațiile deschise. Noi ne-am dat în roata panoramică (deschisă zilnic), efectiv ne-am plimbat pe centru până am putut zice că-l știm pe de rost, malul Tisei, parcul și locul de joacă pentru cei mici au fost “bătute” zilnic fără strop de plictiseală, totul arată impecabil și te încântă. Piețele orașului, Catedrala catolică (cu interior bizantin), străzile cu clădirile Art Nouveau, totul există într-o armonie care te încarcă, dar te și relaxează. Sentimentul acela că toate sunt la locul lor îți dă o stare de bine. Despre asta ar trebui să fie plimbările, nu? În plus, am avut parte de o vreme total neobișnuită, cu soare și 14 grade la 1 ianuarie, de am băut vin fiert la terasă, ceva complet nou pentru Anul Nou.

Mâncarea bună e motiv suficient să mergi la Szeged (oricând!)

Stați să vedeți că asta e vacanța în care n-am fotografiat mâncarea :)) Dar dacă “la unguri” nu ți se întâmplă asta, atunci nu ți se mai întâmplă. Eu știu cât de apreciate erau și sunt vecinele mele maghiare pentru modul în care fac mâncare și mai ales prăjituri (și despre cât e de curat la ele și cum arată casele și grădinile lor, dar asta e altă poveste). Așa că eu mereu m-am simți în Ungaria foarte bine ospătată. Nu-i mânacarea prea dietetică, dar are gust de gust. De menționat că am mâncat și la Katedralis Etterem Es Kavezo. Doamne ce mâncare! Chiar nu credeam că experiența la Tiszavirag din 2018 putea fi egalată așa ușor.

A! și două lucruri despre “Peștișori”. Cum ce peștișori?

Se face că Albert a găsit în oraș, într-o zonă centrală, o vitrină în care trona un acvariu cu câțiva pești colorați (gen Nemo, Dory și alții). L-a descoperit în prima zi, apoi de două ori pe zi, nu conta pe unde ne plimbam prin oraș, trebuia să trecem să vedem peștișorii și pe lumină, dar mai ales pe întuneric, când acvariul arată mult mai mișto. Într-o seară a colorat o fișă cu pești, pe care a doua zi a luat-o cu el în oraș să o ducă la peștișori. În plus, trecerea dintre ani, 12 noaptea ora 00 am petrecut-o fix în fața acestui acvariu. Acolo am aprins artificiile, acolo am dat cu confetiile, acolo ne-am pupat, acolo tot. Măi, nu știu exact cum a fost Revelionul nostru până la urmă, dar știu câțiva peștișori care au avut parte de “petrecerea vieții lor”. Și că, peste ani, asta va fi cea mai tare amintire a Revelionului 2022 și pentru noi :)

4 comentarii

  1. Imi place ca ai reusit sa planifici aceasta calatorie si sa te bucuri de ea, chiar si in conditii limitate cauzate de pandemia. Suna ca o vacanta minunata si foarte incurajatoare pentru momentele pe care le traim. Multumesc pentru povestea ta si speram ca 2021 sa iti aduca mai multe calatorii pline de minuni si emotii!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.