După ce toată vara, în topul celor mai citite articole de pe Bialog s-a aflat articolul despre traseele ușoare, de weekend, prin județul Clui, îmi stătea în vârful degetelor ideea unui articol despre cele mai accesibile destinații de weekend prin Transilvania (în opinia mea, desigur). Îmi pare chiar rău că n-am apucat să-l scriu mai devreme, ca poate ați fi profitat de această toamnă frumoasă (cu foarte mici excepții) și ați fi luat-o din loc, mai ales că traseele propuse nu necesită un weekend prelungit ci se adresează exclusiv celor care doresc o ieșire de două zile (cu o noapte de cazare). Aceasta și este ideea articolului: să ne plimbăm prin 10 zone din Transilvania propriu-zisă (Alba, Bistrița-Năsăud, Brașov, Cluj, Covasna, Harghita, Hunedoara, Mureș și Sibiu), evitând marile orașe ale regiunii ca Brașov, Cluj, Sibiu sau Târgu Mureș, orașe care necesită ele însele măcar un weekend pentru a fi descoperite. Așadar, vom porni spre locuri ceva mai mici, dar foarte frumoase, spre care merită să vă îndreptați atenția dacă dorul de ducă nu vă dă pace, dar totuși timpul (sau alte motive) nu vă permite plimbări mai lungi…
Alba: Rîmetea – Cetatea Colțești (Trascăului) – Conacul Secuiesc
Acesta este unul din cele mai frumoase și nepretențioase trasee prin Transilvania. Cu toată ordinea alfabetică în care am gândit articolul, mă bucur că pot vorbi prima dată despre el. Rîmetea este unul din cele mai deosebite sate din România, fără nicio îndoială, Cetatea Colțești la rândul ei, una din acele ruine fotogenice și cu poveste cum numai prin Transilvania găsești, iar Conacul Secuiesc un loc delicios din toate punctele de vedere. Luate împreună sunt de neratat. Unde mai pui că senzațională Piatră a Secuiului este la o cățărare distanță. Recomandarea de cazare merge tot spre Conacul Secuiesc, mai ales pentru o experiență secuiască 100%. O să-mi mulțumiți ;)
Articolele de pe blog care vă vor fi de ajutor în organizarea unui weekend în zonă:
- Conacul secuiesc – nu doar o experiență culinară
- Rîmetea – unul din cele mai frumoase sate din România
- Minuni mai puțin cunoscute ale Ardealului: Cetatea Colțești
Bistrița-Năsăud: Bistrița – Lacul Colibița – Castelul Arcalia
Pentru mine Bistrița a fost o surpriză de proporții. Mi-a plăcut enorm când am vizitat orașul prima oară în urmă cu ceva ani, iar a doua oară, chiar anul trecut, aș fi stat cu mult mai mult decât am stat. Aveți ce face în oraș o jumătate bună de zi, iar cealaltă jumătate vă recomand să o petreceți la frumosul, dar necunoscutul Castel Arcalia. Pentru o altă zi plină de relaxare malurile lacului Colibița sunt alegerea firească. La fel și cazarea la una din pensiunile de aici. Poate ar trebui să vă spun să vă grăbiți la Colibița, căci zona intră se pare din vara lui 2019 într-un amplu proces de reconsolidare care v-ar putea da planurile peste cap.
Articolele de pe blog care vă vor fi de ajutor în organizarea unui weekend în zonă:
- Lacul Colibița – Marea din Munții Călimani
- Senzații de Bologna… la Bistrița
- Arcalia, un nume minunat pentru un loc frumos
Brașov: Transfăgărășanul – Cetatea Făgărașului – Castelul de lut de la Valea Zânelor
Din păcate, mereu văd județul Brașov cumva departe de Cluj, însă frumusețile lui n-au rămas nedescoperite de noi. Vai, și câte mai sunt de descoperit! Să alegi un singur traseu pentru întreg județul pare o nedreptate, însă m-am limitat la unul posibil într-un weekend neprelungit. Puteți începe pe Transfăgărășan, lucru care vă va lua o zi lumină cu toate câte sunt de văzut și de făcut pe traseu. Mai apoi o să continuați cu Castelul de lut de la Valea Zânelor (accesibil din Porumbacul de Sus, cumva la limita județelor Sibiu și Brașov) și zic să vă terminați weekendul la Făgăraș, unde nu puteți ajunge fără să vizitați una din cele mai bine recondiționate fortificații transilvănene.
Articolele de pe blog care vă vor fi de ajutor în organizarea unui weekend în zonă:
- City break în „ținutul sașilor” (Nunta de fier)
- Făgăraș – cetatea care nu a fost cucerită niciodată
- Transfăgărăşanul – o rută la superlativ prin România
Cluj: Gilău (Lacul Gilău, Castelul Rákóczi-Bánffy) – Lacul Tarnița – Mărișel
Mi-a fost greu să aleg un singur traseu din județul Cluj, dar sunt sigură că pentru alte variante de trasee de weekend ați consultat deja articolul mai sus menționat. Totuși, de acolo lipsește recomandarea Castelului Rákóczi-Bánffy pe care am reușit să-l vedem și noi ceva mai bine doar în primăvara trecută și malul lacului Gilău pe care îl puteți admira cel mai bine atunci când o să luați masa la Motel Gilău (priveliștea și mâncarea sunt nemaipomenite). Apoi, în 10 minute ajungeți pe barajul Tarnița, iar de acolo și până la Mărișel mai e de făcut doar un drum foarte scurt și pitoresc. Vă recomand să rămâneți peste noapte la Cabana Moților (rezervarea pentru masă și cazare este obligatorie în orice zi și orice anotimp).
Articolele de pe blog care vă vor fi de ajutor în organizarea unui weekend în zonă:
- Anotimpul florilor de soc la Castelul Rákóczi-Bánffy
- Poveste de weekend: să pleci nicăieri și să ajungi undeva frumos
Covasna & Harghita: Miercurea Ciuc – Băile Tușnad – Odorheiul Secuiesc
Acesta a fost un traseu făcut de noi chiar în primăvara lui 2018, pe când încercam marea cu degetul primelor deplasări în formula nouă :) Dacă nouă ne-a ieșit cu bebelușul n-am niciun dubiu că cineva ar găsi prea complicat traseul acesta. Recomandăm tabăra de bază la Miercurea Ciuc, un oraș foarte drăguț și cu o atmosferă mai frumoasă decât ai crede, apoi o zi la Băile Tușnad (nu neapărat la bălăceală, dar de ce nu și așa) plus câteva ore măcar într-un oraș ce nu pare deloc din România: Odorheiul Secuiesc.
Articolele de pe blog care vă vor fi de ajutor în organizarea unui weekend în zonă:
Hunedoara: Cetatea Deva – Castelul Corvinilor (Hunedoara) – Sarmizegetusa Regia
În an centenar, cum e trendul anul acesta, musai să vă recomand o călătorie cumva istorică, nu? Propun în acest sens un traseu prin istoria țării noastre cu pornire din Deva, unde puteți urca și vizita cetatea proaspăt redeschisă, o fugă până în apropiere la Hunedoara la poate cel mai frumos castel din România: Castelul Corvinilor și dacă tot sunteți în zonă, o vizită Obligatorie cu O mare este în situl de la Sarmizegetusa Regia. Pont: nu departe găsiți și Biserica de la Densus, unică în România.
Articolele de pe blog care vă vor fi de ajutor în organizarea unui weekend în zonă:
Mureș: Sighișoara – Saschiz – Biertan
Poate cel mai frumos oraș din România, Sighișoara vă așteaptă în orice sezon, de cât mai multe ori, să o vedeți, să o luați la pas, să vă bucurați de ea. Personal eu nu m-am săturat de Sighișoara nici după… n vizite (că nu mai știu exact câte au fost). Vă recomand să vă cazați aici în cetate, experiența este minunată, noi din toate vizitele doar o singură dată ne-am cazat aici și drept să vă spun este cea mai faină amintire. La o aruncătură de băț de Sighișoara puteți admira, fără să pierdeți foarte multă vreme alte două locații excelente: fortificația de la Saschiz și cea de la Biertan. Da, acesta va fi weekendul vostru UNESCO.
Articolele de pe blog care vă vor fi de ajutor în organizarea unui weekend în zonă:
- Cum să vedem Cetățile și Bisericile fortificate din Transilvania
- UNESCO cât vezi cu ochii: Biertan, Saschiz & Valea Viilor
- Weekend medieval (I): doamna toamna la Sighișoara
- Jurnalul (aproape) de la Păltiniș (III): Sighișoara acadea și o carte ca un shot de gin
Sibiu: Mediaș – Axente Sever – Slimnic
Un oraș care multora nu le zice mare lucru, dar care nouă ne place foarte mult este Mediașul. L-am vizitat de câteva ori și sigur vom mai merge. Cazarea de la Hotel Traube a fost una din acele experiențe prin România care ne va rămâne lipită de suflet. Pe lângă centrul mic și cochet al Mediașului, foarte aproape mai puteți vizita Biserica fortificată de la Axente Sever (unde, atenție, vă puteți și caza dacă doriți o cazare inedită pe traseu) și ruinele cetății de la Slimnic (uriașe!).
Articolele de pe blog care vă vor fi de ajutor în organizarea unui weekend în zonă:
- City break în „ținutul sașilor” (Nunta de fier)
- Weekend medieval (II): 3 anotimpuri la Cisnădie, Slimnic & Axente Sever
Bonus, pentru că la final mi-am dat seama că este nedrept să nu vă sugerez încă două trasee de suflet, foarte accesibile:
Cetatea Alba Carolina – Lancrăm – Râpa Roșie
Județul Alba este mai ofertant decât pare la prima vedere. Vă zic sincer că eu am fost luată prin surprindere de el și de faptul că aici în imediata vecinătate a Clujului avem o regiune așa îmbietoare. Alba Iulia nu este un oraș mare și poate fi vizitat bine mersi într-o singură zi, desigur, dacă nu este cumva 1 decembrie, atunci se schimbă datele problemei, dar eu zic să evitați de obicei, pe cât posibil, perioadele super aglomerate. În orice alt moment, Alba Iulia și a sa cetate istorică (intră și traseul acesta la capitolul “vizite de centenar”, desigur) Alba Carolina trebuie văzută în detaliu. Și aici foarte aproape, mai ales pentru cei interesați de opera și personalitatea poetului și filosofului Lucian Blaga, se poate vizita satul său natal Lancrăm unde găsim atât casa memorială cât și mormântul cu vedere spre Râpa Roșie care îi era atât de dragă.
Articolele de pe blog care vă vor fi de ajutor în organizarea unui weekend în zonă:
Cisnădie – Cisnădioara – Rășinari
Foarte aproape de Sibiu avem atât de multe de văzut că am stat două zile să aleg două trasee, tocmai din acest motiv mai revin cu un traseu sibian. Eu ador zona asta, cred că îmi place cel mai mult din România luată ca regiune și mă interesează inclusiv tradițiile zonei săsești, dar și folclorul românesc și portul popular românesc al Mărginimii Sibiului. Acestea fiind spuse, vă recomand să începeți de la Cisnădioara, să vizitați satul și cetatea, apoi să o luați spre Cisnădie pentru Biserica fortificată de acolo și să vă încheiați weekendul acasă la Cioran, adică la Rășinari (din păcate o casă natală ori memorială a marelui filosof nu există, doar o micuță statuie amintește că aici s-a născut și a copilărit Emil Cioran).
Articolele de pe blog care vă vor fi de ajutor în organizarea unui weekend în zonă:
- Jurnalul (aproape) de la Păltiniș (II): Sate, biserici, cetăți și prieteni
- Weekend medieval (II): 3 anotimpuri la Cisnădie, Slimnic & Axente Sever
În speranța că acest articol v-a pus pe plănuit weekenduri și vă interesează și alte zone din România și de ce nu, chiar alte zone din Transilvania, consultați acest capitol al blogului și nu ezitați să-mi scrieți ;)
3 comentarii
la castelul de lut mi-ar placea mult sa ajung si eu. Pe restul le-am vazut.
Sa mergi, e foarte interesant ce au facut acolo :)