Anotimpul florilor de soc la Castelul Rákóczi-Bánffy

Prima fotografie din articol și titlul le-am croit în ultimul weekend din luna Mai, cel în care în lumea ortodoxă s-au sărbătorit Rusaliile, firește a plouat ca în orice alt weekend din acest an (în Transilvania cel puțin), dar oamenii aveau în față un weekend lung, de care noi n-am profitat maxim, căci în joia ce-i urma o luam spre Creta (sigur asta s-a petrecut tot anul acesta?) :) Poate fix din acest motiv, poza și titlul au rămas doar un draft bine dosit. Nu, nu mai am alte drafturi în acest moment, duse sunt și acele vremuri, însă din moment ce totuși îmi dorisem să scriu despre acel weekend și chiar mă pornisem timid, înseamnă ca treaba n-ar strica să fie dusă până la capăt chiar dacă, iată, suntem deja în august, s-au strâns alte povești din această vară, iar toamna chiar aș zice că se află după colț și din anumite puncte de vedere bine ar fi să glumesc :)

După Anotimpul păpădiei la Castelul cu inorogi și Anotimpul macului la Castelul cu scoici, ambele incluse pe lista celor 12 trasee de weekend ce pot fi făcute prin județul Cluj, de preferat în anotimpul cald, atunci când cei de la Castel în Transilvania au anunțat ziua porților deschise la Castelul Rákóczi-Bánffy de la Gilău ne-am spus că e vremea să mergem să-l vizităm. Mai fusesem aici în urmă cu 5 ani pentru un concurs de ciclism ce avea punctul de final în curtea castelului, însă atunci nu am reușit decât să-i dăm un ocol exterior, nu se putea intra în curtea interioară și nici nu se făceau tururi în care se ne povestească cineva câteva lucruri despre domeniu. Acum însă am profitat din plin. Eu n-am în plan să vă dau date istorice, le găsiți lejer aici și vă puteți documenta în ideea unei vizite viitoare. Dar azi o să vă arat imagini și vă mai spun doar că între Cluj și Gilău sunt 15 minute cu mașina în condiții de trafic normal (anormal e cam un ceas și traseul e deseori anormal, să nu ziceți că nu v-am spus). Castelul este cam singurul obiectiv turistic de la Gilău, însă dacă tot sunteți aici o puteți lua frumos mai apoi spre Lacul Tarnița și dacă nu prindeți un eveniment de genul unei nunți, vă recomand să luați masa la Motel Gilău pe malul lacului.

Acestea fiind spuse, hai să ne plimbăm puțin prin curtea Castelului de la Gilău până nu vine ploaia (în acea zi chiar a venit… cu bulbuci, nici azi nu cred că scăpăm).

Din această toamnă, Castelul Rákóczi-Bánffy va intra într-un amplu proces de reabilitare și cel mai probabil vizitele se vor relua mai apoi într-un cadru mai primitor. Sunt foarte curioasă cum le va ieși reabilitarea pentru că au muncă serioasă de făcut.

2 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.