Deva – “cetatea” gimnasticii românești

Tocmai s-au desfășurat CN de gimnastică ale României și la final de lună ne așteaptă CM din Belgia, unde sperăm la aur așa ca de obicei. Mândria României, însă, ia naștere într-un loc celebru doar la el acasă, un loc care, este inutil să spun, cât de multă venerație ar merita din partea “autorităților”. Undeva în mijloc de țară, la umbra unor ruine în curs de reabilitare, dincolo de niște uși de fier cu însemnele olimpice pe ele, se află locul care a adus României cele mai mari bucurii: sala de antrenamente a lotului național de gimnastică, sala de la Deva.

DSCF5429

Cât de puțin știm însă despre Deva și cum am putea atrage turiști acolo mi-e și rușine să menționez, căci faptul că ne băgăm din nou picioarele într-un loc cu potențial imens mi se pare deja mai mult decât evident.

Am trecut (chiar a fost o trecere) pe la Deva, în urmă cu 3 săptămâni, pe când ne întorceam la Cluj. Din nou a fost o trecere ca de fiecare dată și poate chiar rămânea o trecere ca de fiecare dată, dacă n-aș fi vrut eu să-mi rup cu chiu cu vai o oră ca să urc la Cetate. De mult vreau, dar numai acum am reușit. Și nici nu am știut că Sala de la Deva este chiar la poalele dealului cu Cetatea, dacă aș fi știut poate că încercam să mă interesez dacă se poate vizita și când și cum etc. Data viitoare o să vreau să mă cazez la Deva și să explorez mai mult și poate să văd cum mai stă treaba cu Sala în care se antrenează fetele.

DSCF5432

După ce am parcat frumos și am urcat la Cetate cu funicularul, pe când priveam panorama frumoasă a Devei, nu mă puteam gândi decât la sala de jos, unde, cine știe, poate fetele se antrenau. Niciodată nu am fost și nici nu m-am simțit mai aproape de ele. Abia am așteptat să cobor și să văd statuile alea cumva sinistre și să mă fotografiez între ele măcar acolo. Sunt o norocoasă de fapt, știu… le-am întâlnit în persoană și pe Nadia și pe Andreea Răducan și nu aveam de ce mă plânge, dar tot o tristețe m-a încercat gândindu-mă cum o fi arătând locul în care se antrenează, de exemplu, lotul național de gimnastică al USA… e doar un exemplu.

Cetatea de la Deva este în reabilitări, dar când va fi gata o să arate tare bine.  Faptul că Cetatea și Sala sunt la câțiva pași distanță poate fi folosit în scop turistic nemaipomenit. Văd că totuși ceva se mișcă pe acolo, iar faptul că sus la Cetate erau destul de mulți turiști mi s-a părut îmbucurător. În plus, de sus peisajele sunt tare frumoase, iar orașul chiar arată mișto (ignorând blocurile comuniste care populează cam orice mare oraș românesc). Ia vedeți ce poze am strâns în album ;)

DSCF5378

13 comentarii

  1. Mergeau sigur, numai că am stat la Deva o oră… atât am putut scoate după o oră și după o vacanță cu sute de poze :))

 1. Eu am fost de multe ori la Deva, dar nu stiam ca lotul national de gimnastica se antreneaza acolo. Intr-adevar, orasul si zona au un potential extraordinar, dar autoritatile se misca mult prea incet pentru a le promova.

  1. Se antrenează de multă vreme aici, e oarecum celebru locul (în sensul că se știe de el) doar că “în teren” arată cam dezolant :(

 2. E frumoasă Deva, e frumoasă gimnastica şi e şi mai frumos când steagul României este ridicat pe cea mai înaltă treaptă a podiumului.
  Am fost şi eu acum vreo cinci ani şi cetatea era în realbilitare de atunci, am rămas tare surprinsă când am citit că încă este în reabilitare.

 3. Oh, nostalgii, am fost de atâtea ori în copilărie pe acolo, la una din bunici care era din Deva. Am revăzut oraşul acum câţiva ani (după mulţi ani), dar chiar mi-ar plăcea să mai ajung.

  1. Ai avut bunici la Deva!! Ce frumos? Nu te-au chemat la ei să te dea la gimnastică? :) Așa îmi imaginez că își atrag bunicii nepoțelele acolo :*

 4. Lotul national de gimnastica nu se mai antreneaza la Deva de ani buni :)… Din 2010 cred, cand au revenit B&B la carma s-au mutat la Izvorani. La Deva a ramas unul dintre loturile de junioare (este unul si la Onesti), dar cele de perspectiva tot la Izvorani ajund.

  1. Am înțeles, mersi de info, deci totuși se mai antrenează cineva acolo… că așa arăta de parcă ar fi un loc complet părăsit :(

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.