10 cafenele faine în Cluj-Napoca

Am promis în urmă cu o săptămână, pe Instagram, că voi publica acest articol în curând pe blog. Numai că, după bunul obicei, acela de a avea începute mai multe articole în același timp (că de idei încă nu duc lipsă), a venit întâi rândul altuia de a apărea pe Bialog la momentul potrivit. Nu mi-am imaginat însă că acest articol va fi așa de așteptat și că mă va întreba lumea de el… așa că ar fi bine să-mi țin promisiunile virtuale măcar așa cum mi le țin pe celelalte (pe care mi le cam țin și când am de de pierdut de pe urma lor) :) Și pentru că tot a venit vremea de a savura ceva cald  zi de zi și de a ne răsfăța prin interioare, să purcedem prin cafenelele mele preferate din Cluj

unnamed

Am dorit să menționez că voi vorbi despre cafenelele mele preferate și nu despre un studiu minuțios printre cafenelele Clujului, ca să evit acel: “păi da astea nu-s cele mai faine, mergi în locul X sau Y și apoi să-ți dai cu părerea”. Well… o să mai merg și prin alte locuri, dar deocamdată am fost prin câteva (destule) și se întâmplă ca unele să-mi placă foarte mult. Și încă ceva, nu voi vorbi despre localurile care oferă mai mult Coffee To Go, pentru acelea am o listă deschisă care va constitui un alt articol, separat de acesta cu cafenele, unde pe lângă cafea mai primești gratis și o porție mișto de atmosferă de cafenea.

Meron [str. Napoca, nr.3, plus locația din VIVO Center (Polus)] Facebook or Instagram; Varianta To Go: DA

Pornind de la premisa că toate localurile servesc cafea, însă nu toate sunt cafenele, pot spune că Meron este cafeneaua mea preferată din Cluj. Prima oară am descoperit-o în fostul Polus Center (actualul VIVO), aici aproape de casă și mi-a adus aminte instant de Man versus Machine, din Munchen, unde băusem primul cappuccino din viața mea așa de frumos aromat că nu mai trebuia să-i pun nimic. La fel este cam cu orice cafea la Meron. Designul cafenelei este foarte prietenos, atât la sediul principal de pe centru cât la cel mai mic, din mall. Așa de bine mă simt la ei și așa de bună e cafeaua că n-am nicio poză decentă să vă arat :) Savurez, nu editez, vorba unui prieten :)

Clau (Guru cafelei de la adresa noastră) :) zice: Atmosfera din locația de pe Napoca este excelentă și cafeaua pe măsură. Este unul dintre primele trei-patru locuri din Cluj unde se poate bea o cafea absolut delicioasă. E greu de făcut un top, dar Meron este acolo, în vârf. Iar sandwhicurile lor sunt excelente.

Olivo [pe Eroilor, fix în buricu’ târgului] Facebook or Instagram; Varianta To Go: DA

Greu am zis că Meron e preferata mea, căci nici asta nu e departe. Poate doar faptul că m-a frustrat destul de tare că nu prea găsești loc la ei când vrei să mă fi făcut să-i scad un punct. În rest este foarte faină, iar cafeaua bună de tot (ei au și prăjitorie proprie noah). Design-ul este foarte mișto, vechi și nou în același timp, atmosferă caldă și primitoare, prăjituri bune, view fain spre principala stradă a Clujului, numai bine de simțit pulsul orașului de la fereastră… N-ai multe să-i reproșezi locului, de fapt, mai nimic în afară de aglomerația excesivă, da’ ce să-i faci, dacă are succes! Bilă albă pentru standul To Go din exterior!!

Clau zice: Rar prind un loc la Olivo, pentru că nu prea ajung în afara orelor de vârf, dar de obicei mă opresc la un ristretto pregătit în mijlocul străzii, în micul chioșc aflat exact în fața intrării. Mereu excelent, mereu cafea de origine, proaspăt prăjită chiar aici în Cluj. Olivo este o destinație obligatorie pentru orice cafegiu care ajunge prin Cluj (sau care locuiește aici și nu a aflat încă de Olivo).

olivo

Cafeneaua Francesca [Piața Muzeului, nr. 6] Facebook or Instagram; Varianta To Go: NU

Mică, dar cu suflet, după cum se autocaracterizează, la Francesca te simți ca la un prieten acasă. Un soi de prieten care face prăjituri bune cu ingrediente simple și proaspete. Deși e deschisă de vreo 4 ani, nu e foarte vizibilă și asta mai că e de bine. Când am dat pe acolo într-o sâmbătă ploioasă, așteptând o prietenă și încălzindu-mă de la cănița din mâna mea, am avut senzația că sunt singură în tot Clujul și-l am doar pentru mine, așa de liniște era în cafenea și atât de tare m-a relaxat atmosfera…

Clau zice: Cafeneaua nu a îmbrățișat încă curentul third-wave, așa că nu aveau cafea de origine proaspăt prăjită. Atmosferă plăcută, produse delicioase, dar la cafea este încă loc de mai bine.

Koffer [B-dul 21 Decembrie 1989, nr: 46/1] Facebook or Instagram; Varianta To Go: NU

Nu-i bai dacă nu știi maghiară și treci și peste faptul că pe acolo se știe foarte puțină română, eu știu că ei au deschis pentru toată lumea, nu doar pentru comunitatea lor. Eu m-am simțit bine, ce mai, parcă eram la Budapesta :) Koffer e o cafenea superbă, colorată, vie, cu cărți și pian la care se cânta într-o zi cu soare la amiaza mare… Cafeaua e bună, florile sunt proaspete mereu, cărțile abia așteaptă să fie frunzărite, deci nu văd de ce nu i-ai trece pragul cât mai curând…

Clau zice: M-am simțit de parcă aș fi fost acasă la cineva, asta din modul în care este decorat localul. Și asta încă nu știu dacă este un lucru bun sau rău. Cafeaua nu mi s-a părut deosebită, dar poate nu am fost eu într-o pasă prea bună. De revenit și de re-evaluat.

koffer

Doamna T [str. Napoca, nr.10, în curtea interioară] Facebook or Instagram; Varianta To Go: NU

Toată lumea îți va spune că Doamna T e o poveste. Eu îți spun doar că nu te vei simți în Cluj aici, ori de intri în “sufragerie”, ori de stai la terasă într-un sezon cald. Te simți acasă la cineva într-un alt secol. E un loc de atmosferă dincolo de orice vei gusta aici, dincolo de orice eveniment la care vei lua parte aici. O cafenea plină de mister și aduceri aminte… Cafea cu nostalgie…

Clau zice: Atmosferă plăcută, însă cafea banală, nimic de spus aici despre un espresso de calitate, dar locul, per ansamblu, este unul plăcut și intim.

Roots [Eroilor, nr. 4] Facebook or Instagram: Varianta To Go: DA

Uite o cafenea cu mai multe fețe ROOTS – Urban Tastery. Auster și hipsteresc după părerea mea, dar exact așa cum ar trebui să arate o cafenea din categoria 3rd wave. Poate că aici, mai mult ca oriunde o să-l las pe Clau să vorbească: Încă o cafenea din top trei pentru mine! Personal amabil, design industrial – dar plăcut pentru mine, locul puțin cam înghesuit, dar cafeaua este una excelentă și servită ca atare. Aș reveni oricând, cu plăcere, mi-au plăcut foarte mult decorațiunile de pe perete, este probabil cea mai third-wave cafenea din Cluj. Da, poate aici vei întâlni cei mai mulți hipsteri pe metrul pătrat, dar fiți siguri că cei de la Roots se pricep la cafea.

roots

Coffeee O’Clock [str. Regele Ferdinand, nr. 37] Facebook or Instagram; Varianta To Go: DA

O cafenea ce se află la Cluj cu mult înainte ca noul val de cafenele să ia cu asalt orașul. Printre primele cafenele în care am intrat, printre primele în care am învățat cum e să stai la o cafea și un croissant. Locația (pe Someș) și numele cafenelei nu s-au schimbat din 1996, iar asta spune multe. Nu e o cafenea de design, nu e o cafenea de atmosferă, dar e o cafenea așa cum și părinții noștri ar înțelege, ba chiar le-ar plăcea. Fără fițe, doar cafea, ceva bun lângă ea și o locație mai mult decât excelentă… Un monstru sacru al cafenelelor clujene.

Clau zice: Nu mai țin minte, cred ca ultima dată când am dat pe aici a fost cu mult timp în urmă :)

Cafe Noir [str. Regele Ferdinand, nr.36, aroape vis a vis de cea de mai sus] Facebook or Instagram; Varianta To Go: DA

De la etajul 1 al unei clădiri istorice, poți vedea în toată splendoarea unul din principalele bulevarde ale orașului. Cafeneaua nu e mică, ba chiar cred că-i una din cele mai mari din oraș. Decorată cu bun gust și destul de liniștită în pofida dimensiunilor, mi se pare foarte primitoare și de asemenea cu o locație excelentă. Cafeaua nu e de origine, dar sunt convinsă că foarte multă nu caută doar asta…

Clau zice: Locație excelentă, personal amabil, dar un espresso sub orice critică, dintr-o pungă de câteva kilograme de cafea, cumpărată probabil de la un en-gross. De evitat dacă doriți o cafea de calitate.

cafe-noar

Amadeus Mozart Café [str. Strada Pavlov, nr. 7] Facebook or Instagram; Varianta To Go: NU

Poate că este cea mai cozy dintre toate cele menționate mai sus. O cafenea/ceainărie/cofetărie la cele mai ridicate standarde. O regăsim și la Viena și la Budapesta și la Bratislava și peste tot nivelul este la fel de ridicat, dulciurile ceva de la excepțional în sus, iar cafeaua numai le completează. Locul arată minunat, este extrem de frumos decorat, atenția la detalii nu s-a pierdut printre râurile de cafea și ciocolată caldă, iar fetele care lucrează acolo sunt îmbrăcate ca în desenele cu Heidi. Multă lumea o să spună că e local pentru femei… și nu văd de ce ne-ar deranja :))

Clau zice: eu susțin că Amadeus este una dintre cele mai spectaculoase cofetării din Cluj și aici aș pune-o probabil în top 3, însă despre cafea nu pot să spun nimic pentru că nu am băut cafea la ei. Dar este un local care nu trebuie ocolit, pentru că aveți ce alege.

Demmers Teahaus (and coffee) [Piața Unirii, nr.9] Facebook or Instagram; Varianta To Go: NU

Nu e doar o ceainărie! Cred cu tărie că e una din cele minunate cafenele din Cluj. E despre ceai și cafea & everything related, cu vedere 180 de grade spre centrul centrului Clujului. Atmosferă de vis în orice sezon, un local care miroase incredibil (vă dați seama, arome a sute de sortimente de ceai și cafea amestecate într-un singur parfum) și oameni îndrăgostiți de Cluj vei găsi aici mereu… Nu cred că o să mai cauți altceva în apropiere…

Clau zice: Cred că singura dată când am fost aici, am băut un ceai, așa că nu știu ce să spun despre cafea :)

demmers

Ar mai fi cel puțin 3 cafenele, despre care am auzit că-s faine, dar în care n-am ajuns încă. Voi ajunge până la final de an, nu dau nume că nu vreau, Doamne Ferește, să mă cheme la o cafea gratis :)) Așa cum, după cum bănuiți, n-am băut nimic gratis nici în cele menționate mai sus. Dar e bine pentru imparțialitate și pentru conștiința mea. Mai trebuie să menționez, că, desigur, am mai fost și în alte cafenele în afară de cele 10 de aici, dar mi-au plăcut mai puțin șiiiii da, fie, treacă de la mine, îmi place foarte și la Starbucks, dar nu puteam să o includ în această listă, căci doar Starbucks nu e ceva ce o să găsiți numai la Cluj…

Revin (cândva) și cu cele To Go, stați și beți o cafea prin apropiere, ca să zic așa ;)

4 comentarii

  1. Poate că e proaspăt măcinată, nu am spus că nu, dar cu siguranță nu era proaspăt prăjită. Nu știu ce înseamnă cafea bio organică, dar știu ce gust are o cafea proaspăt prăjită.

    1. Claudiu, ai dreptate!! Am gustat si eu cafea lor bio-organica….nu mi-a placut deloc!! In nici un caz nu e proaspat prajit. Putine localuri au proaspat prajit ( prajit la noi in oras). Olivo, Bujole, Roots, Lets coffee, Meron, Koffer.
      Cafeaua proaspat prajita si neaparat arabica!! :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.