The Balkans Trip 2016: Mostar și alte minuni de prin Bosnia-Herțegovina

Îmi doresc foarte mult, ca până la final de an, să termin de povestit vacanța din Balcani și dacă planetele se aliniază, după acest articol urmează încheierea, iar pentru ea am lăsat poate locul care m-a cucerit cel mai mult din Balcani. Însă, ca să ajung acolo, mai am o poveste de spus și ea s-ar fi intitulat frumos: “Bosnia-Herțegovina, frumoasa necunoscută”. Numai că trebuia pus accentul pe Mostar, pe ACEL Mostar pe care un pod l-a făcut mai celebru decât este toată țara la un loc, iar turiștii efectiv se bulucesc an de an în această destinație. Nu am nicio îndoială că Mostar-ul este cel mai popular și mai vizitat loc din Bosnia-Herțegovina!

dscf3846

Nu știu cum să vă spun, dar după Veneția, Versailles și Dubrovnik, cred că cel mai aglomerat loc în care am ajuns vreodată este acest Mostar… Da, știu, era august, nu mai dezvolt. Ne-a plăcut, dar cum era de așteptat aglomerația ne-a făcut să nu-l punem într-un top al locurilor preferate-vizitate. Am avut grijă, totuși, ca Mostarul să-mi rămână în amintire printr-o eșarfă superbă și o pereche de cercei cu iz oriental ;)

Podul celebru de care vă spuneam și care apare în toate broșurile de prezentare a Bosniei-Herțegovina, „Stari Most” și centrul vechi istoric al orașului au fost înscrise în anul 2005 pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO. De asemenea, Mostar este capitala culturală și cel mai mare și important oraș al regiunii Herțegovina. Din ce am văzut însă, turiștii dau pe aici exclusiv pentru o plimbare în centrul vechi, o cafea turcească la una din terasele colorate de pe malurile râului Neretva și o poză pe celebrul pod. Recunosc, am încercat să-mi fac și eu o poză acolo, dar nu am reușit :)

Dacă nu bagi în seamă aglomerația (ceea ce e greu, oricum) atunci descoperi un orășel cu o atmosferă foarte frumoasă, plin de magazine și localuri drăguțe, în care să iei o masă bună și tradițională: ćevapi, burek, dolma (fără muștar însă, că nu știu ce-i ăla, noi ne-am distrat copios cum nu cunoște Mostarul, muștarul) :) Dacă timpul îți permite poți lua întregul oraș la picior, să te bucuri de clima mediteraneană și de cel mai însorit oraș al țării. Din nefericire, noi cred că l-am prins în puținele sale zile închise cu o ploicică de vară căzând peste el, iar multă lume ne-a spus că am fost de fapt norocoși, căci în august în zilele însorite poi da aici și peste 40 de grade la umbră…

Dar să nu lungim povestea, căci noi am luat doar prânzul aici și am petrecut mai apoi câteva ore rătăcind printre turiști și eșarfe expuse în bătaia vântului…

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

Ce altceva am mai văzut în Bosnia și ne-a impresionat:

Valea Neretvei cu Balcanii în toată splendoarea lor reprezintă practic granița neoficială între cele două regiuni istorice ale țării, Bosnia și Herțegovina… Zona este extrem de pitorească, atât de frumoasă că ne tot opream să face poze. Parcă nu seamănă cu niciuna din văile pe care le tot traversăm prin România, căci aici am dat peste o sălbăticie splendidă de care omul parcă nici nu s-ar fi atins.

11

12

13

14

15

16

Neum, cel mai mic litoral din lume (probabil). Neum este singurul oraș al Bosniei și Herțegovinei aflat pe malul mării. El cuprinde sub 25 km de coastă, singurul acces al țării la Marea Adriatică, acces cumva posibil din “mărinimia” croaților. A fost interesant de văzut, deși dintr-o coloană de mașini de care am crezut că nu vom mai scăpa vreodată. Dacă treci în Croația din Bosnia-Herțegovina, trecerea pe la Neum este nu doar obligatorie ci și necesară, căci drumul spre Dubrovnik este cam așa: treci din Bosnia în Croația, apoi intri din nou în Bosnia fix pe acest petec de litoral, apoi ajungi iar la graniță și intri în Croația spre Dubrovnik, altă cale nu-i și pace. Probabil a fost cel mai frustrant drum din toată călătoria… dar măcar am văzut cel mai mic și mai nedefinit litoral din lume. Și culmea, nu pare urât deloc (păcat că nu a strălucit soarele peste el) în acea zi.

17

18

19

Bosnia-Herțegovina este o țară de vizitat, mai mult decât am vizitat-o noi. Mare păcat că știm atât de puține despre ea… Bosnia-Herțegovina rămâne una dintre ultimele regiuni naturale nedescoperite din Alpii Dinarici, cu zone sălbatice vaste. Revista National Geographic a desemnat țara ca cea mai bună destinație pentru aventuri în anul 2012 și estimează ca va fi țara europeană cu cea mai mare creștere a turismului până în 2020.

Data viitoare tot despre ea vom vorbi și despre un loc absolut magic ;)

1 comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.