Alabama Song

Titlu: Alabama Song

Autor: Gilles Leroy
Editura: Pro Editura, 2008
Traducerea: Nicolae Constantinescu
Nr. pag: 284
Preț: 5 lei la Târgul de carte Gaudeamus

Când am citit Alabama Song am trăit strania senzație că această carte nu are nici cap și nici coadă, dar interesant e faptul că are un miez, are un fir ce leagă între ele mai multe perioade de timp și mai multe întâmplări din viața unor oameni; celebri, aveam să aflu câteva pagini mai încolo.
 
Se spune că acest roman este de fapt biografia Zeldei Fitzgerald, soția “marelui” Scott Fitzgerald, autorul celebrului roman Marele Gatsby. Zelda Fitzgerald este înainte de toate un personaj nebunesc, iar mai apoi o făptură reală cu adevărat interesantă. Nici nu știi unde se termină persoana și începe personajul. În esență cartea face parte din acele romane în care “orice legătură cu realitate este pur întâmplăroare”, dar în mod cert cartea e o autentică biografie narată la persoana I, ceea ce face să-i sporească farmecul și autenticitatea.
 
Viața Zeldei, așa cum apare ea aici este viața unei denaturate din anii ’20 care dacă nu cumva suferea de sindromul persecuției, cu siguranță că a fost teribil de nefericită și i s-au făcut crunte nedreptăți. Această viață zbuciumată și trăită la o intensitate distructivă, a făcut din Zelda un martir pe altarul existenței în acele timpuri și în aceeași măsură și un erou ieșit din tipare.
 
Din toată acestă poveste tumultoasă, cel mai prost a ieșit chiar Scott Fitzgerald, care nu doar este acuzat că i-a furat Zeldei munca, că i-a însușit romanele ci ca a și distrus viața acestei femei printr-un comportament extrem de violent și de fixist. Autorul american este învinuit în acest roman că și-ar fi închis soția într-un spital de boli mintale și apoi ar fi înselat-o cu bărbați din anturajul lor, că i-ar fi atribuit Zeldei toată nefericirea lui și toată neșansa și peste asta toată tragedia lor ca și cuplu. Cei doi soți au fost considerați ani la rând cel mai celebru cuplu de scriitori americani, dar o altă mare perioadă au fost considerați și cei mai controversați și discreditați.
 
Această carte este cu siguranță una dintre cele mai ciudate cărți pe care le-am citit, o carte în care nu știai ce este real și ce e fantezie, o carte în care nu se putea discerne exact binele de rău, nu știai cine, ce și-a făcut cu mâna lui și ce răni i-au provocat ceilalți. Este o carte în care am crezut că se urmărește reabilitarea unui personaj, dar am constatat că s-a urmărit de fapt discreditarea altuia. Și am mai înțeles că atunci când cineva vrea să-și distrugă viața cu orice preț, va reuși, iar dacă vrea să tragă și pe altcineva în această distrugere va reuși și asta. Zelda a reușit, iar ea și Scott par a se fi meritat din plin unul pe celălalt.

2 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.