Totuși, putem accepta laude pentru țara noastră?

Sau ce-i cu noi, cu voi, cu tine (sau cu mine, că io mai știu că mă ia)? What’s our/your damage? vorba americanului de prin filme atunci când nu pricepe și nu pricepe și pace, ce naiba e cu interlocutorul său. Adică i se pare că ceva e stricat la el de nu înțelege omenește ce i se spune. Am intrat cam abrupt în temă, așa-i? Dar reacția a fost stârnită de acest articol De ce ar trebui să vizitezi România acum. Impresiile de călătorie ale unei americance. Să vă explic:

Screen Shot 2013-05-15 at 12.18.38 PMCred că am citit articolul de pe adevărul.ro cam de o săptămână sau așa ceva. L-am citit, am zâmbit, poate că n-am fost de acord cu tot ce zice ea acolo, dar am înțeles ideea: fetei i-a plăcut România, a putut să o privească obiectiv, a zis și ce nu i-a plăcut, iar final a concluzionat că e o țară de vizitat din multe puncte de vedere. Bravo, m-am gândit, iată, vine o fătucă din USA și ne zice nouă românilor ce fain e la noi acasă. Am trecut peste subiect și articol cu inima deschisă.

Printr-un concurs de împrejurări, în dimineața asta am ajuns chiar pe blogul americancei, pe numele lui A Dangeuros Business și din click în click am dat de toate articolele ei despre România (sau în care amintește de ea), dar și de articolul relativ tradus și transpus în limba română. Și așa m-am întors la articolul de pe adevărul.ro. Negru văd și acum în fața ochilor ce comentarii de nimic am putut citi, reacțiile românilor, dragilor, la faptul că cineva a îndrăznit să zică ceva bun de România. Aproape TOATE sunt pe principiul “hăhăhă, stai că știm noi mai bine cum stă treaba, nu tre să vină fata asta îndopată de hamburgeri și Cola să ne zică că România e frumoasă, că doar noi știm că e de c***t”. Menționez, cuvintele jignitoare la adresa americancei nu îmi aparțin, desigur.

Apoi am mers iar pe blogul fetei. La acel articol elogiator despre România, fata a strâns peste 100 de comentarii, TOATE pozitive la adresa țării noastre. Comentarii pertinente ale unor oameni care chiar vor să vină pe aici să ne vadă țara, să ne admire peisajele, să ne cunoască cultura, să ne privească în ochi, să ne laude/recomande mai departe. Pricepe cineva asta? Sau iar o dăm pe partea cu “Românica” de care mi-e greață când aud. O să înțeleagă cineva că pe oamenii ăștia de vin în țară pe la noi și merg în Maramureș, Bucovina sau Transilvania nu-i interesează cine e Băsescu și Udrea și Mazăre și care e imnul Mamaiei? Corect, nu le pasă și nici nu știu că noi nu avem TGV și 60% dintre români trebuie să se descurce cu 700/800 de lei pe lună (uneori o familie întreagă din banii ăștia)… Dar, aici nu e vorba despre asta, e vorba strict de “turist în România” și dacă cineva s-a simțit bine fiind “turist în România”, de ce i-am pune noi piciorul pe gât și l-am trimite la hamburgerii lui? De ce nu putem accepta că cineva poate vedea România frumoasă și de vizitat dincolo de problemele pe care le avem cu cine ne conduce și cum o face și cum “toate merg din rău în mai rău”? Știți cât de ciudă îmi e? Poate unii știți!!

52 comentarii

  1. Nici eu nu-i inteleg pe romanii carora le este rusine cu tara lor. Sau pe cei care o vorbesc de rau. Desigur, exista tot felul de probleme, insa, dupa cum bine ai punctat, din punct de vedere turistic e minunata!!! Apropo de un articol mai vechi de-al tau, eu nu-mi permit sa calatoresc inafara, dar prefer sa strang vreo doi banuti ca sa vizitez Romania in concediu, deoarece consider ca inca mai sunt multe locuri frumoase de explorat, cu bani mai putini. Cand voi avea mai multi, nu stiu ce voi face, dar momentan sunt incantata de nenumaratele posibilitati pe care mi le ofera tara mea natala. Si, desigur, consider ca trebuie sa-mi cunosc intai patria si abia dupa aceea pe a altora. :)

    1. Că le e rușine cu țara lor.. ufff.. nu spun că pot înțelege, dar nu mă mai miră pentru că am văzut cazuri din astea de care mi-a fost mie rușine mai apoi. Dar, chiar să-ți bați joc de cineva care s-a exprimat frumos și laudativ la adresa țării tale, mi se pare o josnicie fără margini și sunt de-a dreptul șocată de lipsa de educație a unora…
      Sigur că România este fabuloasă din punct de vedere turistic, trecând peste faptul că nu este susținut turismul deloc de stat, dar avem un imens noroc să fie țara frumoasă!!!
      Din anumite puncte de vedere eu am ieșit mai ieftin uneori în afară, dar depinde mult ce vrei să vezi care îți este stilul, asta nu înseamnă că nu merg prin România de câte ori am ocazia și nu înseamnă că nu recunosc locurile frumoase și nu înseamnă că nu doresc să-mi petrec vacanțe sau concedii și în România :)

  2. Te înţeleg că ţi-e ciudă, şi mie mi-e, mai ales că m-am plimbat cât de cât prin ţară şi am văzut că “avem cu ce”, ca să zic aşa :) Sunt unii care pur şi simplu au “talentul” să vadă doar partea mai puţin bună a oricărui lucru sau loc.

    Până la urmă, oamenii au dreptul să fie ignoranţi, oricât de urât sună asta. N-au decât să stea în faţa calculatoarelor cu frustrarea lor şi să comenteze cât de nasol e să fii turist în România.

    Eu o să continuu să mă plimb şi prin ţară şi prin afară şi să mă bucur de ce văd şi trăiesc :)

    1. Da, ai dreptate mare “oamenii au dreptul să fie ignoranți” cât vor ei de ignoranți… dar, Doamne, oare de ce? Oare ce le-a slăbit iubirea asta pentru țară în asemenea hal? Da, sistemul care ne fură și cămașa de pe noi, însă oare numai despre asta e vorba când vorbești de ȚARA TA?

      1. Nu as merge atat de departe incat sa ii acuz o persoana care vede partea plina a paharului. Dar de ce eu, personal, nu recomand Romania ca destinatie turistica niciunuia dintre prietenii mei straini? Pentru ca trebuie de fiecare data trebuie sa adaug un asterisk: daca vii, vino cu cineva care stie romana.

        Turismul romanesc nu are sustenabilitate deoarece, pentru fiecare 4 turisti care pleaca cu experiente placute 1 pleaca cu o experienta neplacuta. Si, din cate imi amintesc, un review negativ face cat 9 pozitive, deci suntem cam pe minus.

        Ma bucur ca tanti din SUA a avut o experienta placuta in Romania. Si ma bucur ca a scris bine de noi. Problema e ca, de multe ori, aceasta e exceptia, si nu regula.

        1. Dacă citeșți comentariile de pe site-ul ei, o să vezi că nu e excepția, mulți oameni care au fost în România o vorbesc de bine și de foarte bine și își amintesc locuri văzute aici, mai bine ca mine :) Nu pot să-ți dau dreptate, turiștii străini vorbesc de România și implicit de noi mai bine de cât o facem noi înșine…
          Și nu pot fi de acord nici cu faptul că “vino cu cineva care stie romana”, ae hai… de ce? Vorbim limbi străine probabil cel mai bine dintre națiile de pe glob și niciodată nu am văzut un străin tratat mai bine dacă avea un român neaoș lângă el :)

  3. Pozele tipei sunt abosult superbe! Asta este primul lucru care l-am remarcat :p.

    Si da, comentariile la articol sunt rautacioase. Din pacate este o atitudine intalnita frecvent la multi romani. Acum cu siguranta or avea ei motivele lor, insa sa-ti versi frustarea asa aiurea pe un om care vorbeste frumos de tara ta mi se pare o prostie. Problemele Romaniei exista, le cunostem cu totii, dar astea n-au nici cea mai mica legatura cu vacanta si impresiile fetei.

    Sincera sa fiu eu nu mai inteleg, daca strainii nu ne viziteaza tara, e rau, daca o viziteaza e tot rau. Daca o vad cu urata, e rau, daca o vad frumoasa e iarasi rau. Deci oricum ar fi, e rau. Prea mult pesimism si rautate.

    Chiar in weekend am cunoscut o frantuzoaica care vizitase Romania. I-a placut si ar vrea sa se intoarca intr-o zi sa viziteze mai mult. Auzise chiar si de Vama Veche si intentioneaza sa mearga si acolo. Am ramas surprinsa. Si nu e prima persoana de genul asta care o intalnesc. Sincer ma bucura…

    1. Sunt demențiale pozele ei, m-am uitat de cinci ori la ele… SUPERBE!

      Da, nimic nu e bine sau nimic NU POATE FI DE BINE în viziunea unora, m-a scârbit foarte tare atitudinea de care m-am lovit prin acest articol, e foarte trist, FOARTE! Și eu mă bucur ca un copil când cineva zice ceva bun de România, crește inima în mine și nu sunt patrioata patrioatelor, ca să zic asa, dar mă simt bine când cineva observă lucrurile bune la România ca și cum le-ar observa la mine personal…

  4. Urasc si eu aceasta atitudine, dupa cum probabil te asteptai. De cele mai multe ori, cand recomand cuiva o destinatie din Romania, stramba din nas si gaseste orice motiv sa gaseasca nod in papura. Sau altii care nu vor sa-si viziteze tara si prefera sa mearga prin strainatate pentru ca nu fac 5-6 ore pana in Sibiu sau si mai mult pana in Iasi si uite cum rateaza doua orase foarte, dar foarte faine. Pana la urma, si calatoria este o experienta de viata si nu este obligatoriu sa fie nasoala. Eu am supravietuit ore intregi pana intr-un anumit loc, daca mi-am dorit foarte tare sa ajung. Altii, straini, vad in calatoritul prin tara noastra, deficitar cum o fi el, o noua lectie de viata, o experienta demna de impartasit. De ce noi nu gandim astfel? Nu stiu, dar spun cu mana pe inima ca avem o tara extrem de frumoasa si daca am avea alta atitudine fata de ea (chiar si cu infrastructura nemodernizata si alte probleme), ar putea deveni una dintre cele mai vizitate tari din lume!

    1. Se sare foarte ușor (de către ăl de cei care dau comentarii ca la articolul menționat) peste faptul că România e frumoasă, adică asta e cumva de la sine înțeles și se marșează pe faptul că “lasă frate că e frumoasă, asta nu mă încălzește pe mine, sunt altele mai grave de care ne ocupăm noi aici” :(

  5. În afara României am auzit vorbindu-se doar de bine și deloc exagerat despre țara noastră (peisaje, oameni primitori, resurse, potențial). Cred că la oameni avem ceva de corectat, zău așa!

  6. Putem accepta. Laude la adresa muntilor, monumentelor si oamenilor. Insa, multi dintre noi am ajuns sa detestam asa de mult politicienii din tara asta incat practic ii confundam cu Romania. Aici trebuie facuta diferenta.

  7. Bia, in cate tari am fost, nu am dat peste nimeni care sa se planga de orasul/tara in care locuieste. De fiecare data cand i-am spus unui localnic “ce oras minunat este X” ii puteam citi mandria si bucuria pe chip.

    La noi lucrurile nu stau tocmai asa. Unora se pare ca le place mai mult sa se planga, decat sa se bucure sau sa se simta mandri cand un strain vine sa le viziteze tara.

    Cel mai trist este ca din cauza acestei mentalitati turismul romanesc are de suferit. Poate am avea si noi un turism la alt nivel, daca ne-am iubi tara. Ca de vizitat cu siguranta avem ce in Romania!

    Iar spiritul nationalist trebuie insuflat inca din copliarie. Daca parintii ne spun de cand suntem mici ca Romania este de rahat, vom creste si vom ramane cu aceasta convingere, indiferent ce spune altcineva.

    1. Știu și am spus-o cu diferite ocazii, autoflagelarea e în floare și Doamne câtă dreptate ai să spui că “daca parintii ne spun de cand suntem mici ca Romania este de rahat, vom creste si vom ramane cu aceasta convingere, indiferent ce spune altcineva”… poate că aici trebuie lucrat cel mai mult :(

  8. Fain articolul tipei dar nu e singurul. Iti pot da lista de articole faine despre Romania aparute pe bootsnall.com si NE-scrise de mine sau alti romani :))
    Strainii ne apreciaza, insa uscaturile de la noi nu vad mai departe de lungul nasului.
    Sigur si eu am momente cand sunt frustrata de Romania dar…frumusetea tot o recunosc. Si pentru ei, intr-adevar, e ieftin, unic si fain.

      1. Eu pe Bootsnall nu am vazut de loc comentarii rautacioase de la romanii pe articolele despre Romania… dar deh nu au ajuns traduse in ziare romanesti:))

  9. hai sa-ti zic ceva amuzant, apropos de romanica si oamenii ei. am fost in weekend la fundata, jud brasov (minunat, verde si flori, o gura de rai) si ne-am cazat la o pensiune draguta, decenta. eram singurii oaspeti, am lasat bagajele, am mancat si am plecat la plimbare. seara, cand ne-am intors, ce sa vezi, ceilalti ocupanti ai cabanei – o gasca de 20 de baieti veseli care, cum ne-au vazut, au fluierat dupa noi si ne-au rugat (sau avertizat) sa ne cautam alta cazare ca ei au venit la distractie si vor pune manele toata noaptea si vor chefui si noi n-o sa putem dormi (imi pare rau ca nu pot sa redau cuvant cu cuvant spumosul dialog). ma rog, una peste alta, am gasit pe dealul alaturat :P o pensiune unde am fost intampinati cu visinata si suc din partea casei, unde gazdele s-au oferit sa ne incalzeasca mancarea rece pe care o aveam la noi (la ora 10 noaptea), unde am gasit cel mai de bun gust decor (mobil din lemn pictat) si unde cu siguranta ne vom reintoarce.
    as fi putut sa ma enervez si sa fac scandal pe faza cu manelistii cheflii, dar am preferat sa privesc partea plina (faptul ca am gasit o pensiune si mai misto) si sa pastrez chestia asta ca pe o amintirea amuzanta.
    una peste alta, romania e o tara superba, unde cred ca orice strain ar avea ce vedea (ma rog, minus all-inclusive-istii iubitori de turcia). ia oamenii naspa is peste tot, nu numai la noi. si experinte naspa poti avea si in orice alta tara. depide de noroc si de felul in care privesti lucrurile. dar si pe mine ma enerveaza ca ne denigram constant tara si ne taiem singuri craca de sub picioare. pacat!

    1. Am și văzut pozele tale de la pensiunea cea drăguță… of, păcat că totuși ați pățit așa, recunosc că m-aș fi iritat dacă trebuia să mă mut din cauza acelor “tineri” :D Oricum, ați reacționat foarte potrivit și ați salvat situația. Se poate și așa :*

  10. Am rasfoit si eu cateva articole si m-au uimit comentariile de acolo ale unor oameni de prin toata lumea in definitiv si care isi aminteau orasele vizitate din Romania sau locurile si impreia generala e una buna.

    Imi imaginez si de ce: strainii nu vin sa ne judece, vin sa ne viziteze si ne ia asa cum suntem, la pachet: natura, oameni, diversitate, traditii, modernism fals etc. Strainii nu vin ca sa ne compare cu altii, ci ca sa ne cunoasca, sa culeaga impresii si sa ramana cu aceste impresii. Nu avem inca o cultura a calatoriei inde-ajuns de bine dezvoltata cat sa intelegem ca nu vizitezi un loc pentru a-l judeca, ci pentru a-l observa asa cum e, pus si simplu.

    1. Așa cum ți-am mai zis, mi se pare o concluzie MINUNATĂ! Avem multe de învățat probabil în direcția asta, iar unii vor rămâne mereu la stadiul de acum: “RomâniCa, țara lui Băsescu etc” :(

  11. La urma urmelor sa stii sa primesti un compliment, ca e pentru tine, pentru orasul sau tara ta tine de educatie. La noi oamenii nu stiu sa primeasca nici ei insisi complimente. Spune-i cuiva ca ii sta bine rochia in loc sa zambeasca si sa spuna Multumesc va incepe cu un discurs genul “vechitura asta, ca nu am avut bani de una noua de nu stiu cand, si m-am si ingrasat etc” sau spune-i cuiva ca e destept probabil o sa iei si vreun pumn ceva pe motiv ca faci misto de el . Asa cum spuneam educatia aia pe care se presupune ca ma primit-o in primii 7 ani sau ne-am facut rost de ea singuri cand am invatat sa citim.

    1. O fi asta în natura noastra, ce să zic… O singură dată am mai scris anul trecut oarecum pe acesta temă, cu un ton nervoș și proclamam autoflagelarea o boală națională. Și atunci la fel ca și acum mi s-a pus de oameni și mentalități de faptul că de la om pornește totul etc. Mie îmi vine să dau cu needucații ăștia care vorbesc aiurea, de toți pereții..

  12. Acum un an am facut un Road-book complet cu toate obiectivele turistice majore din Romania, pentru una din urmatoarele vacante acasa in Romania. Am fost cu xavier pe la Bran ,pe la Cluj, la Timisoara, insa niciodata nu amavut destul “timp” pentru o vizita cum trebuie a frumoasei noastre tari. Roamnia e frumoasa in felul ei, e unica infelul ei si as vrea ca el sa vada cate locuri frumoase avem de aratat lumii. Evident, mai avem de evoluat in ceea ce priveste Turismul, insa eu credca MERITA vazuta!

    1. Și Xavier ce părere are despre România? Despre frumusețile ei (nu o comparăm cu Franța acum, clar), despre oameni și despre mentalitatea de aici :) Chiar aș fi curioasă… vezi, aveam ce vorbi dacă venea la întâlnire :)

  13. Hehehe, nu ma starni! Eu mi-am luat o pleiada de suturi in cur cu laudatul Romaniei de-a lungul vremii :D. Incepand de la “bah vreti sa ni-o luati rusi nenorociti ce sunteti!” pana la “ce stii tu bah?! e amor etilic!”. In orice caz sunt privit cu crunta circumspectie cand zic ceva bun de Romania. Evident, daca mai gasesc sa spun si ce nu-mi place (ca nu-s mereu euforic nici eu), mi se zice de criminali si ca “voiiii baaaah a-ti distrus tara asta”. Sa nu intelegi de aici ca am incetat sa laud Romania, nuuuuu, nici vorba. Dar am grija, atunci cand o fac, sa nu fie romani in jur! :D Asta si fiindca ultima data cand am facut-o cu public larg s-au gasit doua colege romance sa le explice occidentalilor ca eu n-am inteles nimic si de fapt situatia in Romania e critica, e mizerie si plin de mafioti :P. Dar eu zic ca e mai bine ca n-aveti turisti. Turistii distrug. E pacat de frumusetile tarii. Las’ sa stea americanul acasa ca e ca o termita..

    1. Mda, exact cum mă așteptam… și nu-i păcat? Străinul/americanul o să vină în continuare pentru că nu el nu află așa ușor cât își urăsc românii țară, chiar mi-ai zis odată că “nu suntem așa de nașpa ca nație pe cât ne vedem noi”… și ai avut dreptate.

  14. Problema nu e tara, sunt oamenii. Nu toti, o mica parte. Sunt o gramada de carcotasi (ca sa nu zic frustrati) care comenteaza mereu, dar n-ar pune mana sa indrepte ceva. Si mai sunt cei needucati, care-s tot putini, dar cumva reusesc mereu sa iasa in fata.
    Nu zic ca ar trebui sa prezentam totul intr-o lumina idilica, dar nici asa.

    1. Nu prezentăm totul într-o lumină idilică, dar nu e totuși un IAD aici, e absurd să crezi asta, iar dacă o crezi pleacă, cine te ține? Nu? Sigur că nu plecatul e solutia la probleme, iar cei care au plecat nu au plecat TOȚI de rău ce era aici, unii s-au agățat de provocări interesante “în afară”, atâta tot, unii chiar se întorc… eu aș pleca dacă șansa superbă s-ar ivi, dar niciodată nu mi-am dorit asta cu ardoare, deși nu e ușor de multe ori.
      Asta e ce avem… Cum ar fi să-mi vorbesc în asemenea hal, casa, propria casă în care eu locuiesc?
      Căt despre cei needucați… ba mie îmi pare că sunt mulți, tot mai mulți…

  15. Nu e vorba de rusine ci de dezamagire… Suntem dezamagiti de “conducatorii” bravi, care nu fac nimic nici pentru tarisoara asta si nici pentru oamenii din ea.
    Romania pentru mine este ca un “gust amar”…

    1. Dezamăgirea e una, hulirea și ura sunt totuși altceva. Este clar ca bună ziua că sunt români, nu doar dezamăgiți, ci de-a dreptul măcinați de o ură aproape inexplicabilă față de țara lor. Ei sunt cei care sunt capabili să demonstreze oricui ce NAȘPA e la noi, chiar dacă un străin îi spune “măi nu e chiar așa”… Eu zic că poți fi dezamăgit de țara asta (și eu sunt în unele privințe), dar ce sens are să vezi doar răul și lucrurile negative? Adică se schimbă ceva dacă vedem doar răul și vorbim în continuu numai și numai despre asta?

      1. Sa stii ca eu am facut aici o adevarata campanie pozitiva despre Romania. La inceput oamenii care ne intrebau de ce nationalitate suntem si le ziceam ca suntem romani, desigur ca ne asociau cu “alti” romani ca sa zicem asa… Romania e o tara frumoasa cu oameni frumosi, pacat de cei care ne conduc, au vesnic aceleasi interese meschine de a se imbogatii…In Romania (Bucuresti) am lucrat la una din cele mai mari firme si ma ocupam de partea financiara a firmei, stiu multe despre cum se facea ”banu” adevarat, despre “afacerile cu statul” si ce important era sa fii pila nu stiu cui ca sa ai un salariu bun. Revin cu placere in Romania, nu imi este rusine ca sunt romanca, avem o tara cu locuri unice in lume, insa nimeni nu face “lobby” adevarat pentru ea, poate doar Mazare. Nu sunt fana, dar bravo lui a facut din Mamaia ceva unic. Poate intr-o buna zi voi reveni cu drag si cu multa placere in tara mea, pana atunci astept cu mult interes sa se faca “curatenia”.

        1. Te cred și bravo ție că ai pus România într-o lumină pozitivă… dar eu nu voi uita cât trăiesc un episod petrecut în Franța, în care o colegă de-a mea le-a zis unor francezi că e italiancă (în condițiile în care era cu mine, ne-au auzit vorbind românește, iar eu am schimbat fețe, fețe când am auzit ce zice asta) :(
          Nu mi-e rușine de unde vin chiar dacă știu că se fac lucruri mai puțin ortodoxe pe aici (cum ai menționat și tu, chiar din interior)… dar PESTE TOT se fac, desigur, nu este o scuză, Doamne Ferește! Însă toțuși trebuie să avem și asta în vedere când ne criticăm țara cu atâta (exces de) zel…

          1. Bia, ca amica ta cunosc si eu multe care nu isi recunosc originile…asta e rusinea ei. La mine e mai complicat pentru ca majoritatea cu care i-au contact au impresia ca sunt rusoaica sau suedeza (1.81 inaltime si blonda). Din fericire doar noi putem schimba ” fata” Romaniei peste hotare. Astia putini care suntem pe aici. Apropo, aseara m-am uitat la Eurovision pe un canal francez. Stii ce comentau marii realizatori… ca melodia noastra e un kich si ca noi tot timpul venim cu melodii care au legatura in mare parte cu Dracula, in nici un caz de vocea “magnifica” a lui Cezar. Ei bine asa au zis si de carnea de cal, ca noi suntem de vina. Apoi cand s-a aflat ca de fapt firma lor din Franta era cea vinovata, nu au avut nici bunul simt sa isi ceara scuze…Cine e de vina? Ei bine, ma repet…cei care ne conduc…nu sunt in stare de nimic. Prin periplul nostru in diferite tari am intalnit si oameni deosebiti care stiau de Romania, de romani… Oameni care au un alt nivel de educatie ( intelegi ce vreau sa spun). Romania nu inseamna numai “rromi” si altele.Am multe de spus, daca vrei vbm in particular despre o asociatie romana care promoveaza Romania, dar a ramas tot cu acelasi cliseu comunist “Orfelinate pline de orfani, smd”, unii sunt departe de realitate. Aceleasi interese meschine, iarta-ma dar sunt foarte suparata… Noi promovam orfelinate, orfani care nu au ce manca, unii sunt departe de realitatea din Romania.

  16. Eu cred ca fiecare dintre ziarele astea cu casute de comentarii au o serie de pierde-vara care taie-frunza-la-caini indiferent de subiect. Si niciodata pozitive, iar de cele mai multe ori pline de injuraturi. Mi-ar placea sa cred ca multi sunt adolescenti dar se pare nu-i chiar asa, multi oameni de nimic care isi permit sa piarda timpul pe internet ca sa faca doar asta: sa injure si sa critice. Nu cred ca articolul americancei este singurul acre primeste acest tratament si nu cred ca doar comentariile pozitive starnesc astfel de reactii ci orice fel de articol pe orice tema data. imi aduc aminte de cele pe care le-am citit legate de o parcare supraetajata nesfintita sau ceva de genul asta, in mijlocul bucurestiului – nu mi-a venit sa cred ce pot scoate unii din ei. Recunosc ca multe comentarii m-au facut sa rad cu lacrimi, dar n-am putut citi tot ce s-a scris acolo pentru ca am sfarsit prin a ma enerva de prostia unora. Saptamana trecuta am pus si eu pe FB un articol al unei englezoaice ce lauda un mic B&B din Bucuresti, despre care nu aflasem si sincer mie mi-a placut tare mult ce a scris fata aia acolo, dar sunt putini romani care pot aprecia laudele fara sa se auto-critice imediat. Stiu ca generalizez, dar cam asa e. Pana si eu aveam tendinta asta care-l enerva pe Vlad la culme, acum incerc sa accept o lauda ca atare si o critica in mod constructiv si nu ca un atac la persoana.

  17. “Sunt putini romani care pot aprecia laudele fara sa se auto-critice imediat” DA! Doar că asta pare mai mult decât o autocritică, este o nebunie, zici că sunt spălați pe creier, o fi și media vinovată, or fi și “conducătorii”, dar direcția asta (auto)distructivă parcă le aste alimentată unora de Dumnezeu știe ce, parcă stau și pândesc problemele și chestiile negative, văd nasoale în ORICE (așa cum zici taie-frunza-la câini, asta e atitudine de om cu prea mult timp liber și fără niciun hobby) :) Uneori e amuzant, alteori e iritant, de data asta la mine a fost iritant până la CULME! :(

  18. Mulți români au vizitat prea multe alte țări și mai puțin țata lor și atunci nu au de unde să știe cât de frumoasă e.
    Mie îmi place țara noastră și ori de câte ori avem ocazia ieșim să mai vizităm ceva frumos, să mai descoperim ceva interesant și încerc pe blogul meu și prin rețelele de socializare să informez oamenii.
    Din păcate, de cele mai multe ori în timpul vizitelor, sunt dezamăgită de condițiile de cazare sau de cele mai multe ori mi-e greu să găsesc un loc decent unde să mâncăm.

    1. Am pățit și noi nasole cu servciile proaste, de fapt nu cred să știu pe cineva care nu a pățit, dar nu poți rezuma Româna numai la atât… Trebuie să vedem și părțile frumoase, categoric fără să exagerăm nici în direcția asta…

  19. @Alexandra: hai că îți răspund aici că acolo nu mă mai lasă wordpressu’, după un anumit număr de replay-uri consideră cu de la el putere că arată urât și nu ne mai dă opțiunea de “replay”.
    Da, este o discuție de foileton, putem la nesfârșit discuta pe tema asta, subiectul este inepuizabil. Important este, însă, să avem fiecare o conștiință curată și să putem alege ce e cu adevărat important când vorbim de tara noastră indiferent care e ea, că e România, Ungaria, Bulgaria etc.

    La partea cu ce zic alții când ne văd, după fizionomie, eu (noi) puteam spune mereu lejer că nu suntem români. Amândoi suntem blonzi cu ochi albastri, piele albă, statură medie și aproape peste tot ne întreabă lumea dacă suntem ori polonezi, ori ruși, ori nordici, iar când le zicem că suntem români par dezamăgiți în ideea că ei nu așa își imaginează că arată românii :))

      1. Tot ce se poate… unii străini sunt chiar ignoranți la fazele astea, dar na, ce să le faci îi au și ei pe ai lor :))

        1. Cea mai tare “faza” de care am avut parte aici in Franta, a fost la medicul de familie.Avand ceva probleme cu stomacul de cativa ani buni, un “ulcer” mai bine zis, a tot trebuit sa ma duc la medicul de familie de aici, pentru diferite medicamente. Doctorul deja ne cunoaste pe nume, stie ca suntem romani, dar anul trecut in vara, ne-a intrebat daca mergem acasa in Romania si daca ajungem si de unde sunt eu Bucuresti, dar ca un bun cunoscator al geografiei cum sunt toti pe aici, in loc sa zica Bucarest, a zis Budapest.I-am explicat ca Budapesta este de fapt capitala Ungariei si nu a Romaniei. Ne-am amuzat copios dupa ce am plecat de la el. Crezi ca stiu astia ceva despre Romania? In afara de Dracula…si mai nou carne de cal, carute care merg pe autostrada,smd… Noroc cu americanca si cu multi alti straini care spun adevarul despre Romania, astia merita tot respectul si cum zic francezii “chapeau”. Am scris si eu numeroase articole pe blogul meu despre Romania. Sa spunem drept, nicaieri nu e mai frumos decat acasa. Promit ca e ultimul articol pe ziua de astazi.

          1. Hai că ne-a spălat păcatele Eros Ramazzotti săptămăna trecută când a zis la Budapesta, ‘Bună seara București!’ Mă simt răzbunată :))

            De ce să fie ultimul, ne putem conversa cât dorim, e spațiul nostru ;)

  20. @Mihaela: ooo da, o știu și pe asta, am căutat odată Pepsi Twist de am zis că nici îmi va mai trebui vreodată, parcă nu ajunsese în România când îi auzeam pe vânzători cu “nu ținem” :))
    Ne-am luat initial o ladă frigorifică așa ca o ladă, cum îi zice numele, dar nu prea îmi place că e așa compactă și apoi ne-am mai luat una care atunci când e goală o poți mototoli și transporta mai ușor, în plus și când e plină o poți așeza mai bine, se mulează lângă orice, așa ne-am pricopsit cu două :D

  21. Păi tocmai asta e problema: trebuie să facem diferența între a fi turist în România și a trăi în Românica. Și asta mă deranjează cel mai tare când încerc să-i explic cuiva de ce nu-mi vine să mă întorc. Eu trăiesc în Belgia acum, dar când vin acasă, călătoresc în prostie, cu dorința de a vedea tot ce am ratat înainte să plec. Călătoresc pentru a vedea acele peisaje încântătoare inepuizabile și acele câteva monumente istorice care, ca prin minune, nu au fost (încă) distruse sau abandonate. Și aș fi gata oricând să invit un străin pe Transfăgărășan (cu speranța că n-a fost deja pe la austrieci sau pe la francezi, caz în care i s-ar părea neinteresant). Pe de altă parte însă, nu mă simt motivat să revin într-o țară în care trebuie să dau șpagă pentru absolut orice, în care trebuie să mă deplasez cu 50 km/h către orice destinație, în care, ca biciclist, sunt considerat un dușman al șoferilor ș.a.m.d. Și atunci, despre ce vorbim aici? Despre cum să-i „păcălim” pe turiștii străini să ne viziteze (și să ne dea bani)? Sau despre cât de „bine” e să trăiești în sărăcie, printre oameni needucați, conduși de niște hoți… dar într-o țară frumoasă?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.