Plushenko pierde titlul olimpic

Surpriză mare în finala olimpică de patinaj artistic masculin de la Vancouver. Se pare că nu a fost de ajuns faptul că “sunt ruși” după vorba și excelenta atitudine a antrenorului său Alexei Mishin. Ar fi fost foarte frumos ca Evgheni Plushenko să câștige pentru a doua oară medalia olimpică de aur, după cea primită la Torino în 2006.

Evgheni Plushenko, în vârstă de 26 de ani a anunțat că se retrage după olimpiada italiană de acu 4 ani, dar a revenit în forță la europenele de la Tallin de luna trecută câștigând a șasea medalie europeană de aur. Noaptea trecută însă “țarul” nu și-a recăpătat coroana (expesia lui Ivone Ghiță de la Eurosport). Se pare că rusul a avut o execuție mult prea “precaută” după unii specialiști, iar arbitrii au considerat ca mai bună evoluția americanului Evan Lysacek (locul 4 la olimpiada precedentă). Astfel rusul “zburător” primește medalia de argint la fel ca la olimpiada din 2002 din SUA. Podiumul este completat de japonezul Daisuke Takahashi (care ratează cvadrubla în debutul programului liber).

Eu care am văzut programele azi dimineața în reluare (deci poate nu am simțit tensiune, mai ales că auzsem la știri care-i campionul) aș zice că i s-a făcut o mică nedreptate rusului, americanul nefiind deloc mai bun, în plus nu avea inclusă în program săritura cvadrublă. Mi s-a părut puțin că i s-a agățat medalia în gât americanului. Lysacek nu a avut un program slab, a fugit după puncte și a știut că un program curat îl va pune de podium, dar nici el nu părea să se fi așteptat la câștigarea titlului.

Nu sunt fan number one, Plushenko chiar dacă îl admir mult, (mie îmi place foarte tare elvețianul Stephan Lambiel, vicecampionul olimpic de la Torino, clasat aici din păcate doar al patrulea) dar acum în locul lui nu m-aș retrage. La olimpiada din 2014 din Rusia, va avea 30 de ani, dar cu publicul alături și cu experiența de 3 olimpiade în spate (la fiecare clasându-se pe podium), aș participa fără probleme.

Plushenko rămâne oricum un mare campion, unul dintre cele mai cunoscute figuri ale patinajului artisic din toate timpurile. Și chiar păcat că nu a câștigat, sincer țineam cu el :D

10 comentarii

 1. @vulpitza: Proba feminină va fi săptămâna viitoare, nu știu exact cum cade datorită fusului orar :(

  Cu proba de perechi nu m-am putut sincroniza deloc, nu am văzut nici o evoluție, știu doar că au câștigat chinezii și medalia de aur și cea de argint. Personal patinajul asiaticilor nu e chiar pe gustul meu, dar campionii olimpici de la Vancouver sunt patinatori cu ștate vechi, deci posibil ca evoluțiile lor să fi fost foarte reușite. În plus știu că folosesc melodii foarte potrivite pentru programele lor, aveau prin 2003-2004 o slăbiciune pentru Nessun Dorma, iar mie îmi plăcea foarte mult.

 2. Am avut alte prioritati si nu am vazut nimic,dar uite ca m-am informat!Si eu as fi tinut cu el!Asta e nu totdeauna cistiga cel merituos sau cel mai cel….

 3. M-a cam dezamagit reactia lui dupa infrangere. Trebuie sa fi fost cam frustrat ca sa spuna ca americanul a dansat, nu a patinat. Sa fi contat anii astia in care s-a ocupat mai mult de spectacole decat de competitii?

 4. @Mariana: pai tocmai aici e paradoxul :D

  @Costi: nu m-am uitat la declarațiile de după, dar cu siguranță e frustat, cine nu ar fi?
  Eu zic de american că a "dansat" dar nu l-am văzut mai valoros ca pe rus, a avut un program frumos, curat, foarte artistic dacă mi se parmite să spun asta, dar tehnic și ca "program" Evgheni a fost peste. Și normal să-i fie ciudă că a pierdut.
  Repet, mi se pare că l-au favorizat pe american și nu cred că văd rostul :)

 5. nu văd unde e marea dezamăgire. A căștigat 1 dată medalia de aur, zici tu, deci nu a avut un palmares impresionant de continuat. Poate dezamăgirea provine din faptul că voi fetele îl considerați drăguț(iau exemplul surorii mele) :p

 6. @Bogdan Stanciu: urmăresc de vreo 20 ani competițiile de patinaj artistic, crede-mă că am trecut de foarte multă vreme de judecarea acestui sport prin prisma look-ului patinatorilor. Dezamăgirea a venit tocmai datorită programului și palmaresului nicidecum pentru că rusul e mai arătos ca americanul.
  Ceea ce, dacă tot veni vorba, nici nu e adevărat, e o chestiune de gust :P

 7. Si mie imi pare rau pentru Plushenko,imi pare mai ales rau pentru Europa,pina la urma competitia asta e si intre continente.
  Cit despre ceea ce spune Bogdan,referitor la aspectul fizic,Plushenko nu e nici pe departe un frumos,dar are carisma,stie sa fie si dramatic dar si comic,ce mai ,scoala rusa de balet isi spune cuvintul!
  Sunt multi patinatori frumosi la propriu,Lambiel,Peizerat,Contesti,noua speranta a Rusiei ,Artem Borodulin,care acum e pa 13 dar vom auzi sigur de el si mai sunt destui.
  Sper totusi ca la dans sa cistige rusii,desi canadienii de pe locul 2 au fost deja un pic favorizati..asa ca poate vor fi mai mult,doar sunt in tara lor!

 8. @ana: cu siguranță este și o competiție între continente, la perechi au câștigat chinezii, la masculin americanul… se prea poate ca la feminin aurul să meargă tot în Asia (Yu-Na Kim? sau la vreo janopneză), așa că la dans e cel mai probabil să câștige rușii, însă Olimpiada e la Vancouver, iar canadienii sunt pe 2 la o distanță mică, în plus nu au mers rău deloc, iar moralul lor e ridicat… sunt foarte curioasă.. dar mai sunt două probe :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.