Londra “mea” de la A la Z (II)

Și a mai trecut o săptămână de când am lăsat Londra în urmă. Mă gândesc la ea des și mai mult decât atât, de fiecare dată când văd câte un autobuz roșu la TV sau alt simbol bătător la ochi (și văd des că trebuie ilustrate cu ceva știrile despre noi episoade din The romanians are coming) zâmbesc cu subînțeles :)

london 2

Azi pornim în cea de-a doua călătorie prin Londra și ne mutăm de cealaltă parte a alfabetului. Sper că ați citit povestea de până aici

Muzeele Londrei sunt GRATUITE și sigur afli asta înainte de ajunge în unul din ele. M-a uimit și până la urmă liniștit faptul că, undeva, accesul la cultură este gratuit. Poate că da, plătești să vezi biserici și catedrale (nasol dacă e să vă spun), dar în muzee toată lumea poate intra gratis. Muzeele Londrei sunt deosebite și sunt MULTE. Eu în 7 zile am văzut DOAR două, din care Science Museum de două ori. Clau l-a găsit unul din cele mai interesante muzee din lume și a văzut mai multe ca mine. În schimb eu am găsit clădirea Natural History Museum pur și simplu cea mai frumoasă clădire de muzeu în care pus piciorul. Parcă e o catedrală, dar nu e, parcă e o gară, dar nu e, parcă e un palat, dar nu e… e unică și minunată. Din afară am mai văzut Victoria & Albert Museum (foarte frumoasă fațada) și National Gallery, unde să fiu sinceră, cred că intram numai dacă stăteam vreo lună la Londra, să am vreme din belșug.

Notting Hill este locul meu preferat din tot ce am văzut la Londra. Prima fotografie din articol este de acolo. Mi-a plăcut la nebunie este puțin spus, așa că mă opresc din descrieri. Poate că este vinovat filmul cu același nume, poate că soarele din acea zi, poate culorile și căsuțele albe aliniate strategic, poate Portobello Road, poate un sentiment minunat. Poate. Sau este chiar un loc de poveste unde în capul meu se auzea asta :) Nimic mai mult sau mai puțin :)

O2 Arena pare a fi marele, la propriu, loc al celor mai interesante concerte din Europa. De asemenea este locul în care Michael Jackson își plănuia revenirea dacă nu ar fi avut viața un al plan de PR pentru el :( Oricum O2 Arena este un loc în care se poate să-i vedeți pe cei mai mari artiști ai lunii în cele mai grandioase concerte, deci nu le ratați dacă sunteți în zonă. Toți concertează acolo! Un excelent mod de a vedea Arena este plimbarea cu telegondola din Emirates Greenwich Peninsula. Pentru noi a fost o experineță de 100 de puncte, căci ne place să ne cocoțăm prin chestii panoramice. În plus, fiind posesori de Oyster Card am plătit o diferență foarte mică la abonamentele de transport pe care le aveam deja. Vă recomand telegondola asta căci în acea zonă nu “bat” locurile panoramice din centru (The Shard și London Eye, chiar m-am gândit că din fiecare poți vedea alte părți din Londra, nu cuprind toate aceleași zări).

Phone booths sunt acele cabinuțe telefonice, vechi, roșii și câteva negre răspândite prin toată metropola. Sunt tare fotogenice și tare populare. N-ai făcut poze la Londra dacă n-ai unele în ele sau lângă ele :) Sunt un alt simbol londonez, n-ai să le vezi prin alte părți. Drăguțe foc…

Queen Elizabeth II aș zice că este și distinsa, un simbol al Londrei și al Marii Britanii. Majestatea Sa conduce regatul de pe vremea când foarte mulți din ai noștri părinți n-au fost nu doar născuți, ci nici măcar plănuiți încă. Mai exact din 1952!! Și da, îl conduce și azi, chiar dacă se spune despre monarhia britanică că ar fi un “vultur cu aripile tăiate”. Ce doresc să spun este că, The Queen înseamnă enorm pentru Marea Britanie, înseamnă enorm pentru Londra. La schimbarea gărzii de la Buckingham Palace toată lumea era extrem de fericită că Regina era acasă, de zici că urma să iasă să ne salute… Nici nu vreau să mă gândesc ce va fi la Londra la funerariile Majestății Sale. Regina împlinește pe 26 aprilie anul acesta, 89 de ani și sper să o ajungă pe Regina Mamă, care a dus-o bine mersi până pe la 102 ani :)

Royal Albert Hall este, dacă trecem de gluma “un fel de Sala Palatului”, un minunat loc al concertelor și evenimentelor elegante ale Londrei. Numele a fost dat de Regina Victoria în memoria soțului său iubit, Albert. Atât Royal Albert Hall cât și V&A Museum sunt două locuri minunate, clădite pe cea mai frumoasă poveste de dragoste a monarhiei britanice. Vă recomand în acest sens filmul The Young Victoria (2009), o să plângeți :(

london 4

Saint Paul este cunoscută ca și “catedrala poporului”. Cel mai impresionat edificiu religios din Marea Britanie și a doua cea mai mare și impunătoare catedrală din lume, după San Pietro de la Vatican, Saint Paul are o poziționare mai mult decât centrală, este chiar în inima Londrei și “în mijlocul poporului”. Din acest motiv multe evenimente ce au sensibilizat opinia publică s-au desfășurat aici: serviciile funerare ale Lordului Nelson, ale lui Sir Winston Churchill ori Margaret Thatcher, plus nunta (cununia religioasă) Prințului Charles of Wales cu Lady Diana Spencer la 29 iulie 1981, în condițiile în care evenimenele de înalt nivel ale Casei Regale aveau loc în Catedrala Încoronării, Westminster Abbey.

Tower of London & Tower Bridge, căci numai împreună le pot lua, reprezintă alte locuri de maximă importanță în Londra încă din cele mai vechi timpuri. Loc pentru decapitări sau alte orori de pe vremea când reginelor și regilor li se puteau tăia capetele la propriu, destul de natural, în prezent loc de “pelerinaj” în memoria lor, loc de expoziție al Bijuteriilor Coroanei, un loc destul de sumbru (turnul) și extrem de popular (podul, mai ales când se deschide). A! Și corbii. Or mai fi? Eu nu i-am văzut. Pont: Tower Bridge trebuie văzut noaptea, musai de tot, ziua n-are nici un sfert din farmec…

Underground ori The Tube, ori cel mai bun și răspândit mijloc de transport în Londra. Nu te descurci fără el în oraș, ești dependent de el și nu n-ai nicio șansă să faci toate distanțele pe jos, cum de exemplu am făcut în multe alte orașe vizitate. Și ca să-l facă și mai celebru i-au pus un semn foarte original, atât de original că au făcut și din treaba un simbol al Londrei. Se pricep.

Veverițele sunt prin toate parcurile orașului. N-am văzut în viața mea atâtea veverițe ca la Londra, nici măcar în păduri. Este orașul veverițelor, am zis! Îți mănâncă din palmă, vin lângă tine, sunt prietenoase și extrem de fericite. Drăgălașe nu mai spun. Cele mai simpatice mi-au părut a fi cele din Hyde Park, dar mi-am auzit-o cum că nici măcar n-am ajuns să le văd pe cele mai multe :)  Așa că next time, veverițelor :)

Westminster Abbey, Palace & Bridge sunt buricul pămânului sau cel puțin buricul Londrei. N-am cu ce să compar acest loc din Londra, este pur și simplu LONDRA! Aici e Londra pe care toată lumea dorește să o vadă. Westminster Palace este Palatul Parlamentului Britanic. Westminster Abbey e Catedrala “Familiei Regale” aici s-au căsătorit, încoronat și înamormântat cei mai mulți regi și cele mai multe regine, iar Westminster Bridge podul de pe care obțineți cel mai bun view spre ele, dar și spre London Eye, dacă roțiți puțin capul.

OXford Street este raiul shopping-ului dus la un nivel din ăla de plâng bărbații în chinuri în timp ce femeile sunt probabil în culmea entuziasmului :)) Na, n-am găsit comparație mai viabilă, dar să zicem că nu includ aici chiar pe toată lumea. Ce să mai zic? Magazine de o parte, magazine de altă parte, aglomerație de zici că nimeni nu are haine și trebuie să-și ia atunci. Acum serios, în Londra să-ți cumperi haine pare la ordinea zilei, adică cum să treacă o zi în care să nu faci shopping? Oxford Streed este un fel de templu pentru cele enunțate mai sus…

London 5

HYde Park este cel mai mare parc din Londra. Așa de mare că are niște poduri peste care trec mașini, căci totuși, să ai imensa pădure verde cu toate păsările posibile în ea, cu un lac IMENS, cafenele și mai mute posibilități de petrece a timpului liber la iarbă verde, e aproape imposibilă în aglomerația urbană care e Londra. Am fost uluită de cât de mare e acest parc și cât de plin a putut fi într-o după amiază de miercuri, la mijloc de februarie… Dar parcurile Londrei au ceva acaparant. Mi-am dat seama cu ocazia asta că nu prea dau prin parcuri atunci când ajung în orașe noi, sau poate că aici chiar nu le poți evita. Sunt acolo, acolo în centru, între obiective turistice, lângă tine. Chiar pot să spun că Londra e chiar cel mai verde oraș pe care l-am văzut până acum. Gata, am zis, că tot o aveam pe suflet!

Zece (alte) lucruri care n-am mai încăput în alfabet:

 1. Londra nu doarme niciodată, mereu ceva se întâmplă, n-ai cum să te plictisești locuind în acest oraș, iar pentru călătorii urbani este o inepuizabilă sursă de inspirație.
 2. Londra pare că nu te judecă (numai dacă ești român au alt neam și te duci cu gânduri necurate acolo), nimeni nu întoarce capul după tine pe stradă dacă pari ciudat, te lasă așa… mai mult judeci tu ca străin “aterizat” acolo.
 3. Londra are oameni buni, serioși, te ajută, zâmbesc des, îți fac reduceri la suveniruri uneori, vorbesc impecabil cu accent minunat și apoi unii se dovedesc a fi români :)
 4. Londra se zice că e minunată primăvară și acum cred asta cu toată inima, căci dacă mie a reușit să-mi arate atâta primăvară în februarie, cum ar arăta un aprilie sau mai pe acolo?
 5. Londra e inepuizabilă. Nu răspunde la întrebarea “de câte zile am nevoie să văd Londra?”. N-ai nevoie de zile, ai nevoie de un timp nedeterminat, de multă răbdare și de doința arzătoare de a o descoperi.
 6. Londra nu este boemă, dar într-un fel interesant asta pare să nu deranjeze, ea captează prin altceva, este aristocrată, are un stil al ei, un ritm al ei, un cult al ei din care nu o scoți.
 7. Londra nu este un oraș în care vrei să te retragi la bătrânețe, cum ar putea fi Parisul, care mi-a dat astfel de gânduri, ea e genul care te vrea atunci, în floarea vârstei, să-ți arate de ce ești capabil și să te țină în prezent cât de mult posibil.
 8. Londra este un alt punct de vedere atunci când călătorești pentru descoperire și nu pentru a te relaxa, căci nu te poate relaxa ci vorba aia, Londra te călătorește.
 9. Londra e plină de flori, e plină de bun simț, e plină calitate umană, de toleranță, e plină de azi și e plină de viitor.
 10. Londra nu e despre tine, cel care ajungi acolo, Londra e despre ea și ce poate face cu tine dacă ajungi acolo… dacă îți place ai noroc, dacă nu, asta este!

11 comentarii

 1. Esti minunata Bianca, ce frumos ai putut scrie despre acest oras pe care il iubesc si eu mult.
  Pentru punctul 2 si 9 m-as muta maine acolo. Cineva din familia mea locuieste de peste 8 ani acolo si spune ca traieste in “Capitala Lumii”.
  Mi-e tare dor de Londra, ti-am mai scris si in celelalte comentarii. In septembrie merg sa o vad, sa o simt, sa o miros.
  Iti multumesc, din nou, pentru randuri :)

  1. Ți-am citit toate comentariile și îmi cer scuze că răspund atât de întârziat. Mulțumesc foarte mult de aprecieri, mă bucur că articolele mele ți-au ajuns la inimă :* Să vină septembrie mai repede, atunci, nu? :)

 2. Îmi place foarte mult această abordare alfabetică la descrierea Londrei. Mie unul îmi place Londra foarte mult. Am fost deja de 3 ori și nu simt că am experimentat mai nimic din ce are de oferit.
  M-ai inspirat să merg iar luna viitoare pentru că biletele de avion de aici sunt numai 30 euro dus-întors.

 3. Of, că de multe mi-ai amintit…
  Ţin minte cât de indiferentă am fost iniţial cu privire la Science Museum şi ce fascinată am ieşit de acolo, a fost incredibil. La V&A m-aş muta, asta e clar, e un loc minunat şi, la fel ca tine, am avut propria mea idila cu Portobello şi cu librăria care a fost inspiraţie pentru filmul Notting Hill. :)

  1. Eu spun că oamenii sunt cam la fel peste tot, nu am așteptări peste măsură ca cineva să fie foarte drăguț cu mine, dar apreciez atitudinile decente, asta e chiar mai mult decât seriozitate și căldură la un loc :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.