Șoimul rătăcitor

Vai de câtă vreme n-am mai scris despre o carte!! Nici nu-mi mai amintesc :( Mă mai lamentez eu de problema cu timpul, dar aici chiar nu cred ca este el principalul vinovat. Însă până să găsesc scuze fără rost, vă anunț triumfător că am citit o carte MINUNATĂ! Mai exact, un microroman de senzație, care m-a cucerit definitiv, o carte metaforă, pe numele ei Șoimul rătăcitor – o poveste de dragoste. Ați auzit de ea?

soim-dobrogea-1024x681

O carte de 100 și ceva de pagini, adorabilă în simplitatea și complexitatea ei. Un must read pentru oricine, plină de lecții de viață și lacrimi dincolo de rânduri. Desigur, ca în orice operă valoroasă, în spatele ei stă povestea de viață a autorului, un tânăr cu orientări gay, pe care, desigur, societatea l-a renegat.

M-a frapat un pasaj pe care am vrut cu orice preț să-l redau aici pe blog. Am vrut să-mi notez zeci de frangmențele din ea, dar apoi mi-am dat seama că nu mult ar lipsi să o copiez undeva pe toată. Așa că am lasat celelalte fraze la locul lor cu promisiunea de a le reciti cândva. Oricum cartea este o lectură de savurat în maxim două ceasuri. Enjoy!

“… dacă judecata îți este slabă, atunci te îndrăgostești de cei care nu te pot iubi. Dacă iubirea din trecut ți-a făcut rău, nu vei putea păstra iubirea atunci când o obții, iar îmbrățișarea ta nu va fi destul de puternică. Fie mila, fie autocompătimirea s-ar fi putut să-ți fi înmuiat mâna, astfel încât să nu lase nicio urmă. Și atunci zbori la locul tău, rușinat și frustrat. Aproape întreaga viața se desfășoară stând la locul tău. Nu există niciun cuib, nu este nimeni cu tine exact pe aceeași stâncă sau ramură. Situațiile pline de pasiune sunt mult prea meschine pentru a-ți da companioni adevărați. Așa că stai acolo și încerci să nu te miști ațipind și visând pentru a te scuti de necazuri. Este genul de lucru despre care nu trebuie să vorbești, de dragul celorlalți, de dragul politeții, palme care te măsoară, o limbă urâtă, ochi orbi și o filosofie emfatică alcătuiesc un întreg, iar tu țipi de dorință, au-au răsunându-ți în urechi. Nimeni altcineva nu aude, iar tu devii atât de obosit de acest sunet, încât abia aștepți să îmbătrânești”.

(Șoimul rătăcitor – o poveste de dragoste – Glenway Wescott, Ed. Univers, Colecțiile Cotidianul)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.