Cât de aproape e “în altă țară”? Gyula!

În una din zilele petrecute vara asta la Ineu, niște prieteni ne-au rugat să-i ducem cu mașina la gară la Chișineu-Criș. Menționez că până acolo, din Ineu, facem cam 30 de minute în direcția Vest, așa că am profitat de asta și am hotărât să mai facem 15 minute în plus de acolo și să ajungem la vecinii din Ungaria, la Gyula. Păcat că toată povestea s-a petrecut într-o după-amiază și nu am avut mai mult timp la dispoziție, însă… a fost bine și atât pentru a trage câteva concluzii despre cât de aproape poate fi “străinătatea”.

DSCF5142

Și normal că am trecut prin Gyula de zeci de ori (am pierdut numărătoarea, vedeți ce aproape de Ineu e) însă niciodată nu am oprit. Niciodată. Gyula a fost chiar primul loc pe care l-am văzut (în trecere) din afara României. Eram micuță tare, era imediat după Revoluție și am mers cu ai mei la Bekescsaba, că doar era la modă să mergi la ei la cumpărături. Mai apoi am revenit iar și iar și până la urmă am ajuns să ne cumpărăm și mașina de la Bekescsaba, asta în urmă cu vreo cinci ani :) Iar la CsabaCenter (“marele” Mall din Bekescsaba) am ajuns de câteva ori chiar în trecutul recent (însă orășelul tot nevizitat a rămas, shame on me).

Să revenim însă la Gyula și la fascinația mea pentru Ungaria, care Daaa, mi se pere foarte frumoasă și cochetă ca și țară. Dacă în Serbia nu simți până pe la Novi Sad așa că ai pășit în străinătate, când calci în Ungaria, fie și la Gyula, simți diferența, poate tocmai din acest motiv îmi place la vecinii ceva mai evoluați ca noi (nu trebuie să fim invidioși, pur și simplu avem o istorie diferită și un prezent înțeles altfel).

DSCF5143

Gyula este renumită pentru băile termale, ca mai toată Ungaria adică. Fiind o după amiază (spre seară) foarte caldă de vară, am decis ca nu băile să fie ținta noastră ci Cetatea aflată chiar lângă ele. Se și numesc acele băi “Băile Cetății Gyula”. Pentru asta însă a trebuit să străbatem tot orașul, mititel și cochețel și dacă tot am făcut asta, am oprit pe undeva pe centru și am mers în recunoaștere, măcar să știm pentru o dată viitoare unde sunt băile și ce mai poate fi văzut prin orășel.

Gyula are un centru măricel de Informații pentru turiști cu muuulte pliante în limba română, peste TOT, de la tonomatele pentru parcare și până la intrările în magazine avem informații în limba română, limba română o auzi foarte des pe stradă (cam ca și maghiara la Cluj par example) și totuși ești în altă țară. M-am gândit ce răi suntem și cum vociferăm (unii) că vai de mine de ce să scrie ungurește pe aici prin Transilvania, păi uite pentru că sunt mulți (localnici și turiști ce vin pe la rude) maghiari, de aia… eu la Gyula m-am simțit tare bine că scria în română, mai ales că nu știu limba lor, shame on me twice, că doară puteam învăța.

DSCF5158

La 40 de minute de Ineu (fără grabă mare) ajungi, cum le plăcea alor mei să zică pe timpuri, în Occident. Atât de aproape este. Ungaria este o țară care merită multă atenție din partea turiștilor chiar la acest nivel, de orașe mici ca și Gyula cu Cetatea și Băile ei, mai măricele ca Bekescsaba și tot așa până la grandioasa Budapestă (care încă mi se pare una dintre cele mai frumoase capitale europene și fără dubiu cea mai frumoasă de la Dunăre).

În plus, că e sau nu mai e la modă… treceți și pe la cumpărături, noi de data asta am oprit la LIDL, care ne place de numa și la Cluj și am cumpărat diverse în valoare de 35 de lei, chestii pe care la Cluj dăm nu chiar dublu, dar oricum cu mult mai mult. Nu mă mir că multă lume de la Ineu încă își face cumpărăturile la Gyula.

Dacă doriți informații de ghid despre Gyula, încercați aici, modul relaxat în care am văzut noi Gyula nu-mi permite să fiu mai precisă de această dată :)

12 comentarii

 1. Tare frumoasă Gyula, i-am călcat şi eu pragul acum câţiva ani şi m-am bucurat de ale ei băi termale.
  M-ai făcut să caut poze, dar mi-am amintit că le am acasă, la Vâlcea, tare-aş vrea să mă uit peste ele.

  1. Din păcate și eu am făcut puține poze (puține față de câte fac de obicei), dar cum ziceam … e tare aproape, mai merg ;)

 2. Of, da, ăsta e un of şi de-al meu, că nu am învăţat în copilărie limba maghiară, mai ales că aveam de la cine, dar asta e. Şi aşa este, Budapesta este un oraş nemaipomenit, hai că mi s-a făcut dor… :)

 3. Cum mergi tu la Gyula,asa mergem si noi la Mako si Szeged. Dar ideea nu e rea, voi merge si eu la Gyula, in una din week-end-urile din septembrie, sa vad cetatea lor si de ce nu si la bai, pentru ca avem niste tichete 1+1 pentru strandurile din Hu , care mai suntvalabile pana la sfarsitul lunii septembrie.
  Si DAAA, Lidl este si pentru noi un popas obligatoriu de neocolit:)

  1. Păi să mergeți :) Am fost și noi la Mako și Szeged, dar nu la bazine ci doar așa prin oraș. Szeged-ul este tare fain, mi-a plăcut mult, un oraș cochet și aminat :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.