O incursiune în capitală

Am pornit acest articol de la ideea „deosebit de recentă“ a lui Clau, de a merge în octombrie la București, pur și simplu ca să vedem la IMAX, unul dintre filmele pe care le așteaptă cu nerăbdare în toamna asta; Gravity (urmăriți trailer-ul ca să vă lămuriți de ce vrea să meargă). Eu, ca să nu mă tot acuze lumea că nu sunt pragmatică deloc, am zis că mi se pare puțin aiurea să mergem la București pentru film (vorba vine, căci ar fi Vulpitza mea dragă acolo cu tot clanul), dar Clau mi-a zis că: „nu e numai pentru film, mereu îmi zici că nu l-ai terminat de vizitat“ și mi-a închis gura…

P1360978

Este adevărat că eu după n vizite în capitală, chiar nu pot spune că Bucureștiul este un oraș pe care l-am vizitat așa cum trebuie și pot face o listă deloc scurtă cu locurile care încă mă atrag în București ca un magnet. Așa că provocarea celor de la Hotel în București, de a spune cum mi-aș imagina acum o incursiune în capitală, mi-a căzut mănușă, căci mai am atât de multe de văzut, dar în principal 5 locuri pe care le tot amân:

1. Muzeul Satului

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” se află în București, în pofida specificului său. Este una din principalele atracții ale capitalei României, fiind cunoscut chiar și peste hotare. Este amplasat într-o admirabilă zonă verde, pe malul lacului Herăstrău…

2. Herăstrăul

Este parcul cel mai mare al Bucureștiului, situat în partea de nord a orașului, delimitat de B-dul Constantin Prezan, B-dul Aviatorilor, Șos. Nordului, Str. Elena Văcărescu, Șos. București-Ploiești, Șos. Kiseleff. A fost construit în 1936 pe malurile Lacului Herăstrău, iar suprafața sa totală este de 187 ha. Am trecut printr-o mică parte din el în 2007, fără a putea spune că l-am văzut.

3. Arcul de Triumf

Este un monument situat în partea de nord a Bucureștiului, în sectorul 1, la intersecția Șos. Kiseleff cu B-dele Constantin Prezan, Alexandru Averescu și Alexandru Constantinescu. Monumentul, proiectat de Petre Antonescu, a fost construit în perioada 1921-1922 și comemorează victoria României în Primul Război Mondial. Dacă alura de Micul Paris vi se pare că nu i se potrivește Bucureștiului, după ce vedeți Arcul mai că vă simțiți ca la Paris. De văzut l-am văzut, dar mi-aș dori enorm să urc pe el, la fel cu am urcat pe Arcul din Paris.

4. Universitatea București

Fondată în 1864, Universitatea București este instituția de învățământ superior din România, unde s-au afirmat ca personalități de seamă profesori și cercetători la alte universități din lume, membri ai Academiei Române, scriitori, politicieni sau diplomați. O parte din facultățile Universității sunt amplasate în Palatul Universității din Piața Universității.

5. Dealul Mitropoliei

Este o colină din București, un punct istoric, cultural, confesional și turistic important. Din punct de vedere confesional, Dealul Mitropoliei este un reper pentru ortodoximul din România, aici fiind în prezent sediul Patriarhiei Române și reședința Patriarhului. O serie de evenimente din istoria Românei sunt strâns legate de acest loc, deoarece până în anul 1997, în Palatul Camerei Deputaților din complexul Patriarhiei a fost sediul Camerei Deputaților. Tot aici, în clădirea în care se întrunea Divanul Domnesc, Alexandru Ioan Cuza a fost ales domn al Moldovei și al Țării Românești.

P1360976

Cât despre oportunitățile de cazare în capitală, mereu mi s-au părut diverse și ofertante. Țin minte că. la prima mea vizită la București, m-am cazat la un hotel atât de drăguț, că de bun ce era, azi nici nu mai există. Azi însă aș alege un hotel care să mă ducă repede foarte aproape de centru, să fie accesibil către mijloacele de transport (să nu spun că ar putea avea metroul în fața ușii, dar ceva de genul acesta) și să fie unul de buget redus, ceva în genul Hello Hotels.

Totuși, nu aș refuza o cazare la un hotel mai „de clasă“, la unul din hotelurile despre care se tot vorbeste pe internet. Mereu mi-am dorit o noapte în capitală, o noapte în care să văd Bucureștiul de undeva foarte de sus, din unul din cele mai mari hoteluri din oraș. De exemplu Rin Grand are undeva la 600 de camere și o panoramă de vis.

Însă cel mai important este să ajungem să ne vizităm capitala, să nu o mai hulim atât și să vedem în ea un oraș frumos dincolo de neajunsurile care au ajuns să o definească, din păcate, mai mult ca lucrurile bune de care dă dovadă. Mă pregătesc sincer pentru o posibilă ieșire în capitală, deși am crezut că cea din aprilie va fi singura pe 2013… Hollywod-ul are, se pare, ale planuri.

16 comentarii

 1. Stii ca eu n-am fost niciodata la IMAX, desi am locuit in Bucuresti?! :))
  Oricum filmul parte interesant, cred ca stiam de el, mai vazusem trailer-ul, desi titlul nu-mi spunea nimic. Categoric este si pe lista mea de vazut. Nu stiu de ce dar am devenit pasionata de SF-uri anul asta :)).

  Cat despre Bucuresti, da, Muzeul Satului (pfff, mai ales toamna!!!) si zona Arcul de Triumf-Herastrau merita din plin. Si Dealul Mitropoliei, desi eu cred ca am fost acolo doar de vreo 2 ori :D.

  Cartierul Cotroceni mai este dragut, cu tot cu Gradina Botanica, daca nu le-ai vazut.

  Eu data viitoare cand vin in Bucuresti, vreau sa vizitez Casa Poporului. N-am fost niciodata in interior, dar maica-mea a fost si a ramas impresionata. Desigur ca este un doar un kitsch grandios lipsit de gust, dar vreau sa vad cu ochii mei “minunea” :).

 2. Bia, după ce vizitezi Herăstrăul (care a mare şi frumos, dar foarte aglomerat în week-end), să mergi şi în Parcul Bordei, pe care-l desparte un pod rutier de Parcul Herăstrău și se întinde pe o suprafață de 3,3 hectare.

  Muzeul Satului este frumos şi chiar ai ce vedea. Intrarea în muzeul satului se poate face şi din parcul Herăstrău (este una dintre intrările în parc).

  Era bine să fii în Bucureşti, când se putea vizita Arcul de Triumf, în interior şi să poţi urca sus, pe Arc. Panorama de pe Arc, este cu adevărat superbă. Am câteva poze făcute de sus, de pe Arc. O să ţi le trimit pe mail, dacă vrei. Acum, îl poţi vizita doar la exterior şi atât.

  În perioada asta (de fapt, cred că toată vara) la Universitate (trec zinlic pe acolo, in drum spre birou :) ) se organizează tot felul de evenimente de către Poiana Urbană. Este şi o scenă amplasată pe esplanda de acolo, măsuţe, bănci, scăunele, mini baruri, etc.

  Dealul Mitropoliei este impunător. De acolo ai o vedere frumoasă către Mag.Unirii şi zona aferentă (foarte largă, spaţioasă, fântâni arteziene, etc.)

  Referitor la Rin Grand Hotel, să ştii că panorama nu este aşa de spectaculoasă. Da, hotelul are foarte multe camere, dar nu este foarte înalt ci este destul de lat (întins pe lăţime). AM fost la foarte multe nunţi în hotelul ăsta şi-l ştiu bine. O panoramă frumoasă asupra Bucureştiului o ai, de la etajul 21 a hotelului Intercontinental.

  Şi dacă ajungi prin Bucureşti, fă o vizită şi prin centrul istoric, Lipscani, Smârdan, Palatul Cecului, Mănăstirea Stavropoleos (este pe strada unde e restaurantul Caru’ cu bere), Muzeul Naţional, etc.

  1. Luminita, multumesc mult de tot :* Daca ai timp să-mi trimiti poze de pe Arc as fi bucuroasă :)
   In centrul vechi merg la fiecare vizită în capitala, îmi place de mor, așa m-am îndrăgostit de București, de fapt :P

 3. Se mai pot adauga pe lista ta si alte obiective, in cazul in care nu le-ai vazut inca: Curtea Domneasca (muzeu în aer liber in care au loc frecvent evenimente culturale, festivaluri şi târguri de artă medievală), Hanul lui Manuc (una dintre cele mai vechi cladiri ale orasului), Hanul cu Tei (singurul han care si-a pastrat forma originala si care azi adăposteşte cea mai mare galerie de arta din tara), Ateneul Roman, toate fiind la distante relativ mici unele fata de altele :) Apropo, de cativa ani exista si city-tour-uri, la preturi rezonabile, cu puncte de plecare in Piata Presei, respectiv Palatul Parlamentului (Casa Poporului). Se pot recomanda multe si marunte, de la cafenele si ceainarii mai altfel, la plimbari cu vaporasul si expozitii de flori, de la o gustare in centrul vechi, la o cina la inaltime intr-unul din sky-barurile sau roof-barurile in mare voga acum. Intr-un cuvant, timp sa ai sa le poti savura pe toate. Bucurestiul e chiar interesant si ofertant daca ai deschiderea necesara si nu esti tinut de prejudecati. E mare, e colorat, e pestrit, e pitoresc, doar e capitala! :) Nu sunt bucuresteanca, doar prin adoptie, eventual :) Apropo, mi-ar placea sa te intalnesc :)

 4. Chiar ieri m-am plimbat cu bicla prin Herăstrău, de dimineaţă! :) Aşa cum ştii şi tu, Bucureştiul are şi părţile lui faine, dar când trăieşti zi de zi în el sigur că le vezi mai repede pe cele urâte. Oricum, cert e că nu te prea poţi plictisi aici. Hai că mi-am adus aminte de replica aia din Steaua fără Nume, ca să vezi… :D Bucureştiul e un infern. Însă un infern cu orchestră simfonică… :)

 5. Eu am fost în București de două ori și o singură dată am vizitat doar muzeul Antipa. :) Sincer, mi-a făcut o impresie deosebită. Am văzut și celelalte articole, dar nu le-am și citit în întregime. Îi plac imaginile postate, dar și felul în care te exprimi… Mi-ai facut o plăcere deosebită, Bia!
  Te pupic!:*
  P.S.: Îmi place să trimit “emoticoane”! Sunt drăguțe!
  X) :P

  1. Mulțumesc mult de tot, Maria :* Te mai aștept în căsuța mea virtuală și cu altă ocazie să descoperi noi articole care ți-ar putea place :* Mă bucur și eu să cunosc în permanență oameni interesanți :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.