Drumul Regelui, șoseaua de la 2145 m

Curios sau nu, am decis să scriu despre primul drum al vacanței de vară 2013, chiar în ziua în care îl fac pe ultimul din această vacanță. Transalpina, Drumul Regelui, cea mai înaltă șosea din România, una care taie munții la peste 2000 de m, una spectaculoasă care îi face concurență serioasă mult mai popularului Transfăgărășan.

DSCF4068

Cum mi s-a părut mie Transalpina, de la volan în timp ce goneam spre… Dunăre ;)

 • în primul rând am fost foarte entuziasmată, pentru că îmi doream să ajung de multă vreme pe Transalpina, după ce anul trecut Transfăgărășanul mă fascinase
 • noi am parcurs-o de la N la S, cu punctul terminus la Novaci unde am avut și cazarea (Alte locuri de cazare pe Transalpina)
 • din păcate, față de Transfăgărășan (că nu am putut să nu le tot compar pe cele două), Transalpina are porțiuni neasfaltate care m-au stresat puțin și care inevitabil îți iau din plăcerea condusului
 • peisajele sunt însă cu adevărat fabuloase, mai ales până în zona stațiunii Rânca, care este frumoasă și în plină dezvoltare (pe alocuri haotică)
 • recomand oprirea pe traseu, dar nu neaparat acolo unde oprește toată lumea și este cel mai aglomerat ci undeva de unde se poate și urca puțin pe jos, peste șosea și de unde se obțin cele mai frumoase panorame
 • în foarte multe locuri este plin de măgăruși extrem de prietenoși care îți mănâncă din palmă, merită să te oprești și să-i vezi cât sunt de drăguți :)
 • toată admirația pentru cei care fac Transalpina pe bicicletă, eu am fost frântă când am ajuns la Novaci și obosită de la cum am schimbat vitezele, probabil :)
 • românii aleg Transalpina pentru călătorii în țară, pe 3 august când am fost noi era plin ochi de turiști români
 • sus la peste 2000 de m am avut parte de răcoare în timp ce peste tot în țară era începutul zilelor caniculare (a doua zi deja eram și noi la 40 de grade, greu a fost cu schimbarea asta bruscă de temperatură)
 • m-am simțit extraordinar acolo sus, am avut un sentiment fantastic de libertate
 • acolo sus i-am înțeles pe toți cei care o iau weekend de weekend spre munte

DSCF4083

Transalpina (poze) este de traversat din plăcere, nu este un drum greu, deși parcă mi-a plăcut mai mult la șofat Transfăgărășanul, este un drum “de vacanță” pe care orice român trebuie să-l parcurgă măcar odată în viață… pe ambele sensuri :)

20 comentarii

 1. Ce fotografii frumoase! Am avut si eu o mica ocazie sa merg pe Transalpina, prin aprilie, cand m-am intors sa imi dau examenul de conducere, dar am prins doua saptamani ploioase ca-n Belgia, de numai de mers pe ploaie, pe drumuri cu serpentine nu a fost vreme… Iar acum regret atat de mult, ca toti prietenii mei au fost, iar eu nu pot intelege inca entuziasmul lor.
  Ei, cine stie, poate mai dau o fuga la anu si apuc sa o traversez. :p

 2. Înspre Sebeş e o portiune de vreo 5 km unde trebuie sa incetinesti din 5 in 5 m (cred ca se construiesc viaducte), in rest mie mi se pare foarte ok. Aceasta portiune poate fi evitata daca mergeti prin Voineasa. Se poate opri si la lacul Vidra care e minunat in aceasta perioada si se vede frumos si partia de ski.

  1. Am auzt și eu de Vidra și de lac și de stațiune (dar, aici un alt minus) nu am văzut deloc indicatoare spre ele :(

 3. Azi am fost , imreouna cu voi , pe Trasalpina , din nou :D Superbe fotografiile! Ai prins culorile tare frumos…pur si simplu parca simteam vantul ce iti rascolea tie parul ! :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.