Cam cât de tare îmi e dor de mare…

Sau la fel de bine s-ar fi putut intituala acest articol “Ultima zi de vacanță, prima zi caniculară de toamnă”. În curte la Ineu cad deja frunze uscate, eu stau la umbră și mă gândesc că deja mâine pe vremea asta îmi voi face bagajele ca mai apoi să o iau din loc, spre Cluj, spre toamnă. Spre toamnă mai mult… asta e, din acest motiv sunt melancolică chiar dacă momentan sunt 36 de grade în aer.

SONY DSC

Îmi doream să scriu un articol despre mare de la umbra și liniștea din curte, mai ales că vă spunem în acest articol că am luat niște hotărâri referitoare la vacanțele viitoare, iar una dintre hotărâri este aceea că la anu’ O SĂ vedem marea oriunde va fi să fie și nu doar să o vedem, dar să ne și bălăcim și relaxăm în apele ei.

Anul acesta am trăit un sentiment acut de dor de mare, un sentiment pe care nu l-am încercat până acum chiar așa. Îmi spune o bună prietenă că ei mereu îi este dor de mare și dacă ajunge la mare în fiecare an. Totuși eu n-am ajuns la mare la bălăceală din 2010, iar de văzut am văzut-o ultima dată în iunie 2011 și atunci am intrat numai cu picioarele. Așa că m-am gândit să încep o serie de articole despre mare, mai ales că, pentru a substitui lipsa ei, am citit vara asta multe broșuri și articole despre țări unde turismul la mare este în floare. Și pentru că nu m-am hotărât unde anume vreau anul viitor să merg la mare, o să iau câteva destinații și le voi diseca aici la anumite intervale de timp. Ce dacă vine toamna? Știu că putem face vara să trăiască mai mult dacă ne gândim intens la marea cea Mare.

Azi mi-a venit în minte Turcia. OK, nu doar azi… mi-a venit de ceva vreme, de când am zis că nu i-am acordat atenția cuvenită niciodată. Dar, pentru că mi-am coborât din pod corespondența din adolescență, am dat și peste o vedere de la Marmaris primită de la o prietenă în urmă cu mulți ani. O vedere plină de… MARE… o imagine atât de frumoasă încât m-am repezit pe internet să mai caut și altele și Marmaris chiar mi se pare de poveste.

Orhaniye-Kuzey-Çevresi-3.12.-Marmaris-22-Marmaris-Kalesi

Supranumită și Ibiza Turciei, Marmaris este una dintre cele mai frumoase stațiuni de pe litoralul turcesc. Un fost sat de pescari, destul de mic, dar foarte plin de viață, Marmaris duce în prezent o viață fără cusur, devenind în timp una dintre cele mai vizitate locuri în Turcia, vara numărul turiștilor depășind pragul record de 200.000. Pe lângă apele cristaline ale mării, la Marmaris turismul este pe val și datorită locației deosebite, care face ca stațiunea să fie foarte aproape de cetatea antică Efes, dar şi renumitele terase albe de travertin de la Pamukkale. Astfel că o vacanță pe litoral se va solda inevitabil și cu vizite de o zi în aceste locuri splendide. Pentru mine este ceva de o importanță covârșitoare, să pot ajunge să vizitez locuri deosebite undeva în apropierea mării. Uite, pentru asta Marmaris intră pe lista scurtă “destinații la mare pentru vara 2014”.

Desigur, dacă nu ați avut parte de vacanța pe 2013 încă sau dacă bugetul și timpul vă mai permit încă una, puteți ajunge chiar anul acesta la Marmaris. Vă puteți căuta cazare pe litoralul turcesc la prețuri din ce în ce mai bune, pentru că după 15 august am intrat în extrasezon, iar după 1 septembrie prețurile cazărilor de la malul mării scad și mai dramatic spre bucuria oricărui turist.

Mâna sus cine a fost vara asta la mare? :)

Sursa foto 1, foto 2

26 comentarii

  1. Bia, scumpa, tu vrei sa tii vara pe loc, eu vreau sa vina toamna si sa stea cat mai mult. :) Sunt nascuta toamna, poate din cauza asta ma identific atat de mult cu ea. Si pentru o fuga la mare, tot un septembrie as prefera. Nimic nu miroase mai fain ca toamna. Aerul plin de arome, frunzele obosite, ierburile molesite, roadele parguite. Si lumina-i mai blanda si mai aurie toamna, si sunetele-s mai potolite, mai dulci. Si noi, clar, mai nostalgici. Poate trebuie sa fii putin melancolic sa o iubesti, pentru ca nu este un anotimp al veseliei , dar cred ca este cel mai romantic dintre toate. O toamna in Toscana, cand se culeg viile ar fi tot ce-mi doresc in materie de turism. Sa visam, zic.

    1. Să visăm, să visăm :) Și eu sunt născută toamnă :D Dar nu pot spune că îmi place… mă prea melancolizează :P

  2. eu sunt deja norocoasa de locatie, deci nu voi raspunde la intrebare :)
    dar pentru Turcia iti recomand din tot sufletul zona Oludeniz – Fethyie, e superb.
    noi acolo am luat croaziera de o zi , unde am mancat cu o pofta de nedescris spaghete fierte cu peste pe gratar si salata :))) si am facut pentru prima data parasailing cu ceva senzatii tari, incat o sa ne ramana la suflet pentru totdeauna.

    sau Cesme, dar acolo apa e criminal de rece si in august cand te topesti de caldura, adica iti raman doar plimbarile, plaja si croaziere tot asa d eo zi.

    1. Pe litoralul nostru era cât pe ce să ajung și eu, dar am renunțat pentru Dunăre, pentru Cazane, un loc pe care nu il mai văzusem :D

  3. Tu stii ca mie nu prea mi-e dor in general de mare si probabil din acest motiv ajung mai des la ea. Nu foarte des, dar oricum mai des decat la muntele de care mi-e mie asa de dor…
    Dar recunosc, si marea are farmecul ei din cand in cand.

  4. Eu am fost la mare si vara asta si primavara si iarna si toamna asta si-n fiecare an de vreo 27. :) E cu alte cuvinte, in my back yard. Dar la anul visez sa vad oceanul. Un ocean, care s-o nimeri. :)

  5. Si eu am sentimentul asta de “dor de mare” chiar daca de concedii n-am dus lipsa anul asta si am reusit sa imi inmoi si picioarele un pic in mare la inceput de inceput de sezon si recent sa fac o baie intr-o mare/Dunare tot imi e dor de senzatia de plaja, nisip, valuri si o zi de leneveala in aerosoli marini.

    In alta dezordine de idei eu intre Turcia si Grecia aleg Grecia, Marmarisul mi s-a parut mult prea comercial pentru gustul meu anul trecut cand am fost acolo intr-o croaziera, asta prin paralela cu Rhodosul care mi s-a parut asa pitoresc si cu cate ceva pentru fiecare!

    Zi frumoasa!

  6. Am vazut si eu marea anul acesta, de trei ori chiar, fie ea si Marea Nordului. Doar ultima data ne-am putut balaci in ea, ca a fost vreme de vara, iar apa nu te facea sa fugi de ea cat vezi cu ochii. :-D
    Imi doresc sa vad Marea Mediterana, de pe coasta Frantei sau a Italiei, caci mi se par mai aproape de mine si mai realizabile… Eh, cine stie ce ne rezerva viitorul. :-D

  7. Din fericire, de ani de zile reusesc sa ma tin de promisiunea de a vedea marea in fiecare an (cu sau fara balaceala). Din 2007 insa, am un alt “pitic”, sa nu ratez 2 mai-ul in niciun an. Si chiar mi-a reusit, mai putin acum, in 2013, cand am vazut marea doar la bulgari. Dar nu e timpul piedut, mie oricum imi place litoralul in septembrie.

      1. da, corect. de fiecare data cand ma plang ca noi, bucurestenii, suntem prea departe de iesirea spre “vest”, ma consolez spunandu-mi ca macar marea e aproape :P

        1. Sunt bune și consolările astea la ceva, nu? :) Așa mai fac și eu, de exemplu zic: “uite câte sunt de văzut prin Transilvania chiar de e marea departe!” sau “în 2 ore jumate am ieșit din țară!” etc :)

  8. Uf, era o vreme când mergeam la marea noastră an de an şi stăteam şi câte o lună… acum, sunt ani buni de când nu am mai văzut marea noastră, dar am văzut altele. Anul acesta, a fost Mediterana, în Liguria. :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.