Cum am văzut Copenhaga după programul unui băiețel de 1 an

Am văzut Copenhaga în urmă cu jumătate de an, la aniversarea de 1 an a lui Albert. Desigur, îmi pare că a trecut de atunci mult mai mult de atât și totuși așa de puțin. M-am gândit des la acea mini vacanță și am știut pe undeva că nu va rămâne nepovestită Copenhaga “noastră” chiar dacă am văzut, să zicem, vreo 40% din ce vede un turist obișnuit la un prim city break în capitala Danemarcei. Însă, detaliul ce a făcut notă discordantă a fost chiar aniversatul nostru și programul lui, care NU, nu este o chestie alambicată, iar noi NU suntem până în prezent părinți de genul “ore fixe” și “child friendly“, dar totuși n-ai cum să nu vezi diferențele unei călătorii cu copilul, față de călătoriile în doi (sau grup de prietenii childless). Nu vor urma sfaturi, ci doar păreri personale și povesti extrem de subiective. Dar, DA, categoric vă recomand Copenhaga la orice vârstă.

Inițial m-am gândit la un articol “Copenhaga noastră de la A la Z” după modelul cu Londra și Praga (în ambele locații am petrecut în jur de-o săptămână), dar nu aveam cum face asta, n-am făcut-o pentru orașe pe care le-am văzut cu mult mai bine, așa că, să nu-mi sară nimeni la gât, am lăsat acest de la A la Z pentru altădată și mai ales pentru alte destinații.

Întâi, programul de călătorie al unui copil de 1 an este destul de lejer. Serios! Călătoriile cu copiii de până la 1 an sunt mult mai lejere decât cu copiii de peste această vârstă. Totuși, țineți minte: copii diferiți, părinți diferiți, familii cu obiceiuri diferite, meru voi specifica asta când o dau în generalizări! Ce vreau să spun este că nevoile unui copil de până în jur de 12 luni sunt mai ușor de rezolvat decât nevoile unui copilaș mai mare. În primul rând gândiți-vă doar la problemele pe care le pune mobilitatea. Un copil sub un an, de regulă, încă nu este independent motric deci nu vei avea de alergat după el și nici nu îți vei “pierde” din timpul efectiv de mers și vizitat doar pentru că el trebuie să ridice o pietricică de pe jos sau se întoarcă din drum de ‘nșpe mii de ori doar… pentru că :) Înțelegeți ce zic? Însă, va trebui să vă adaptați faptului că el va dormi în timp ce poate părinții vor ajunge într-un loc mai zgomotos sau va dori să pape înainte ca părinții să aibă programată o pauză de masă. Dar în aceste cazuri tot ce putem face este SĂ NE ADAPTĂM. Ceea ce noi am făcut din plin încă de la prima ieșire în lume cu copilul. Tata avea o vorbă: “măi frate, cine nu se adaptează, piere!”, deci cum ar veni, dacă rezistența la schimbare este accentuată nu mai facem nimic, niciodată. E valabil în toate aspectele vieții noastre, dar cred că e foarte evidentă atunci când în mijlocul familiei și al preocupărilor ei predilecte apare “Măria Sa, Copilul!” :) Ei, hai că e drăguț, până la urmă! :)

Buuun, deci adaptându-ne permanent din mers, Copenhaga la puterea a treia a arătat precum ne-am și așteptat. Mai puțin vremea, care ne-am așteptat să fie în purul stil al locului, dar a fost de fapt foarte bună, iar ploaia lor celebră ne-a dat de cap doar în ultima zi mai mult ca să vedem și noi cum e. Și da, e nașpa ploaia aia, iacă am aflat. 

Unde ne-am cazat, pe unde am mâncat și altele:

Cazarea AirBnb a fost o premieră pentru mine și Albert, Clau mai având la activ o experiență AirBnb reușită și asta ne-a încurajat să încercăm sistemul. Drept este că am fost “încurajați” și de prețurile foarte mari de la hoteluri (daaa, Danemarca este scumpă, se știe și se observă încă din faza de plan), să fim sinceri. Dar ne-a plăcut mult acasă la Yaara (o evreică născută în Australia, cu o copilările petrecută în Israel și de 20 de ani localnic în capitala Danemarcei), dar cel mai mult ne-a plăcut Charlie, băiețelul ei de 4 ani, care nu vorbea decât denaza, dar asta nu l-a împiedicat să se împrietenească cu noi. Mai aveam puțin și ne întorceam cu doi băieți acasă, perspectivă care mi-a căzut bine mai ales că Charlie era mărișor deja :) De asta și nu doar de asta, AirBnb oferă cazare dar și alt gen de experiențe pe care nu le găsești la hotel. Unora nu le-ar fi plac, dar nouă ne-a prins bine. Like it!

La Glace a fost cofetăria celebră unde l-am sărbătorit pe Albert cu tort și baloane, dar despre asta am amintit deja și aici. Prăjiturile lor sunt foarte bune, amenajarea este cu iz de cafenea istorică, singurul inconvenient sunt cozile imense de la intrare. Așa am aflat că noi am avut noroc chior să prindem o oră relativ lejeră, dar de obicei nu este așa, însă tot vă recomandăm să-i treceți pragul. A fost tort cu ciocolată, dacă vă întrebați, numai că pe atunci Albert nu era foarte interesat de dulce, așa că s-a mulțumit cu foarte puțin pișcot. Altfel ar sta treaba acum, îmi și imaginez o scenă cu multă ciocolată peste tot. Nu pentru că între timp ar fi primit ciocolată, ci pentru că între timp a devenit mult mai curios, mai pofticios, vrea câte ceva din toate farfuriile și da, ce vă spunem, a mai crescut!

Torvehallerne a fost locul preferat al lui Clau din toată Copenhaga și drept să vă zic, mi-a cam plăcut și mie. N-ai cum să nu ajungi pe aici, face parte din tot ce va însemna Copenhaga peste ani. Da, este o piață agroalimentară, dar nu ce vedeți pe la noi ci una fabuloasă. Aici am mâncat două zile la rând cam așa cum mănâncă Andrew Zimmern în emisiunea Bizarre Foods de la Travel Channel și când zic asta mă refer la atmosferă și la tot ce presupune experiența de a gusta ce n-ai mai gustat până atunci. Aici găsiți celebrul Grød, cel mai bun loc de mic dejun din oraș, dar și The Coffee Collective despre care tot internetul zice că ar fi cafeneaua simbol a Copenhagei care are locații mititele împrăștiate prin tot orașul. De încercat aici, obligatoriu, Smørrebrød (sandvișuri daneze)!

Magasin du Nord este magazinul istoric al capitalei, răspunsul danezilor la Harrods-ul londonez și la alte magazine de soi din Europa. NU este catalogat ca un mall deși ar putea trece lejer drept unul. Găsești aici de toate pentru toate bugetele, de la magazine de lux, la librării, magazine de jucării și bineînțeles de decorațiuni interioare (în purul stil nordic), la mini market-uri și o generoasă zonă de food court cu mâncare de-a lor, dar și MacDonald’s sau alte din astea. Am avut parte și de o surpriză aici la un magazin de jucării unde am primit o reducere substanțială doar pentru că eram… turiști. Vă spun: mare lucru reducerile în Copenhaga!

Altele importante:

  • ca să vă faceți o părere despre prețurile la mâncare în zona centrală (Nyhavn, de exemplu), o banală Pizza poate ajunge la echivalentul a 80 de lei
  • în Copenhaga găsiți cele mai multe restaurante cu stele Michelin dintr-un oraș european printre care ultracunoscutul Noma (nu, n-am fost)
  • prețurile la cazare în hoteluri modeste pot începe de la 100 de euro/noapte
  • nu circulați fără bilet în mijloacele de transport, amenzile sunt foarte mari și controalele foarte dese, întrebați la oficiile de turism în ce zone sunt valabile biletele și cum le puteți folosi (Copenhaga este împărțită în 4 zone)
  • atmosfera din oraș este foarte relaxată, oamenii sunt în general zâmbitori și toată lumea știe engleza la nivel ridicat, bine asta poate și pentru că daneza sună de Doamne Ferește!
  • vremea este mai bună decât am crede, în septembrie este toamnă, dar zilele însorite sunt superbe, însă când plouă, nouă celor ce nu suntem învățați cu vremea lor ne vine să nu ieșim din casă și ne minunam cum de toată lumea este pe stradă cu mic cu mare înfipți în cizmulițe și pelerine de ploaie, iar copiii au activități în aer liber și vizitează locații de prin oraș în grupuri de la grădiniță :)
  • A! și nu uitați, căci se pare că mulți omit următorul detaliu :) în Danemarca moneda nu este Euro ci coroana daneză.

Ce am reușit să facem și să vedem (obiective turistice și experiențe trăite)

Nyhavn este cel mai mișto loc din Copenhaga! Locul apare în toate cărțile poștale cu orașul și s-ar putea să fie cel mai viu colorat cartier din Europa. Nyhavn a fost construit de regele Christian al V lea ca o poartă deschisă de la mare până în Kongens Nytorv (Piața Regelui), unde ajungeau pe vremuri navele încărcate cu produse pentru comunitate. Celebritatea i-a fost însă dată de marinarii care ajungeau în localurile de aici pentru mâncare, bere și prostituție. Chiar și celebrul autor danez Hans Christian Andersen a locuit la Nyhavn timp de 18 ani. În prezent malurile canalului sunt înțesate cu baruri, terase și cafenele unde pentru sume destul de mari te poți relaxa o oră/două. Nouă ne-a plăcut așa de mult încât am ajuns de două ori în aceeași zi aici, prima dată pentru apus (este absolut superb felul în care soarele scaldă la apus clădirile colorate) și apoi la lăsarea serii când luminile orașului se oglindesc ca într-un tablou în apa tremurătoare a canalului.

Din Nyhavn și până la Mica Sirenă poți face o plimbare de aproximativ jumătate de oră pe malul mării. Trebuie să treci și pe lângă Biserica St. Alban și Fântâna Gefion mai ales că sunt în calea ta, iar peisajul din jurul lor este foarte frumos. Simbolul orașului și una din cele mai cunoscute statui din lume privește în zare de pe o stâncă micuță de obicei înconjurată de turiști curioși. N-are liniște statuia asta cu ochii ei triști. V-am povestit cât de mare este nebunia legată de ea în acest articol. Totuși, nu faceți să ajungeți în oraș și să nu treceți să o vedeți. Și dacă ați ajuns până la Sirenă, faceți un ocol prin parcul din jurul ei până la Portul Nou care se zice că ar fi cel mai mare și modern port european pentru navele de croazieră și ambarcațiunile de lux.

Situată în centrul vechi al orașului Strøget este una din cele mai lungi artere comerciale pietonale din Europa. Pietonalizarea acestei străzi a marcat începutul unei schimbări majore pentru viața Copenhagăi, iar ca urmare a succesului inițiativei, orașul a început să pună accent mult mai mare accesului pietonilor și bicicliștilor în centru în detrimentul automobilelor. Această abordare a devenit, la rândul său, un trend la nivel internațional. Strøget pornește din Kongens Nytorv (Piata Regelui sau Piața Regală) și se termină în Radhuspladsen (Piața Mare a Primariei) la Fântana Stork. De-a lungul acestei străzi nu o să găsiți doar magazinele marilor branduri ci frumos inserate printre ele se regăsesc inclusiv Catedrala din Copenhaga sau Teatrul Regal Danez.

Church of Our Saviour cum o știu toți turiștii sau Biserica Mântuitorului (Vor Frelsers Kirke) se vede de peste tot de prin oraș. Este binecunoscută pentru spiralele de aur uimitoare, serpentine care ajung la peste 90 de metri deasupra solului. Locuitorii capitalei daneze o iubesc atât de mult, încât au decis că ar fi cea mai frumoasă biserică din oraș printr-un vot la nivel local. În fiecare an, peste 200.000 de persoane urcă cele 400 de trepte spre vârf de unde se deschide o minunată priveliște asupra Copenhagăi, dar și asupra strâmtorii Øresund și a orașului vecin din Suedia, Malmö.

Niels Bohr Institute este un loc deosebit pentru fizicieni și nu numai, asta pentru că acolo se află și se poate vizita biroul unuia dintre cei mai mari fizicieni ai lumii, omul care practic a pus bazele fizicii cuantice (nu vă mai spun, Clau era în extaz). Noi am făcut rezervare cu câteva săptămâni înainte (se poate vizita de oricine ar fi interesat) și fix la ora stabilită am fost acolo, unde ne și aștepta un ghid înfocat, care ne-a primit ca pe niște prieteni și știa tot felul de detalii despre viața, activitatea și familia lui Niels Bohr. Clau a ținut neapărat ca Albert să fie prezent în biroul lui Bohr la împlinirea vârstei de un an.

Freetown Christiania sau doar “Christiania” este o comunitate zic ei independentă cu aproximativ 1000 de locuitori permanenți, ce se întinde pe aproximativ 20 de hectare în cartierul Christianshavn al Copenhagei. A fost temporar închisă pentru vizitatori de către rezidenți în aprilie 2011, dar ulterior s-a redeschis în scop turistic zic tot ei. Oricum ai lua-o, Christiania a fost o sursă de controversă de la crearea sa într-o zonă militară și până la comerțul cu canabis tolerat de autorități până în 2004. De la acea dată relațiile dintre Christiania și autoritățile daneze au fost tensionate, însă de la începutul anilor 2010, situația a fost normalizată, iar legea daneză comună se aplică acum Christiania. Însă… după ce am vizitat locul vă pot spune că este “tolerat” nicidecum normalizat, nici nu ar avea cum, acolo în continuare existând o comunitate hippie ce trăiește după bunul plac. Cât despre canabis, ei bine, se simțea în aer, iar asta spune tot. Ce mi-a plăcut au fost clădirile colorate și foarte instagramabile și faptul că totul este diferit și te simți de parcă ai fi pe niște platouri de filmare a la Tarantino. Da, am fost cu Albert acolo care poate de la miros (glumesc!), dar a tras un pui de somn pe cinste. În rest pare safe și na… pentru turiști, hai să zicem.

Printre ultimele locuri vizitate în Copenhaga a fost Rundertaarn, un turn panoramic al orașului și cel mai vechi observator astronomic din Europa. Foarte interesant este faptul că urcarea se face pe o scară ecvestră, un coridor cu 7 rotații care duce spre vârf. E mișto că poate fi urcat foarte ușor și de cei mici, drept pentru care am și prins acolo niște grupuri de copii de grădiniță echipați cu cizme și pelerine căci vremea lăsa de dorit.

Și pentru final am lăsat Øresund Bridge, căci l-am traversat și la dus și la întors și pentru că este o minune arhitecturală trebuie să vă zic două vorbe și despre el. Podul Øresund este cel mai lung pod rutier și feroviar din Europa și conectează două zone metropolitane importante: Copenhaga, capitala daneză și orașul suedez Malmö (articol aici). Aproape 8 kilometri sunt pe coasta suedeză până la insula artificială Peberholm, în mijlocul strâmtorii Øresund. Traversarea este completată (pe sub mare) de tunelul Drogden lung de 4 kilometri de la Peberholm până pe insula daneză Amager. Și cum n-am cum să vă arat o imagine proprie cu el, îl puteți vedea în toată splendoarea aici

Ce n-am văzut, dar voi să nu ratați:

  • n-am văzut Palatele și Castelele Casei Regale Daneze, dar pentru asta chiar cred că ai nevoie de un alt city break, pentru că sunt destul de multe împrăștiate în tot orașul: Kronborg, Christiansborg, Amalienborg (pe lângă care am trecut doar), Frederiksborg, Frederiksberg (da, nu e același, diferă o literă), Rosenborg și Fredensborg
  • n-am văzut o splendoare cum ar fi Grădina Botanică Universitară și era un must pe listă, dar nu a fost să fie
  • poate cel mai rău îmi pare că n-am ajuns la Tivoli Gardens, unul din cele mai frumoase parcuri de distracție din Europa, pentru cei mici, dar mai ales pentru cei mari
  • probabil că n-am văzut și n-am trăit multe altele, dar îi mulțumim lui Albert că ne-a dat ocazia să facem toate cele de mai sus împreună :)

Și nu puteam termina acest articol fără alte poze de pe străzile din Copenhaga, străzi pe care vă invit să le luați la picior dacă aveți posibilitatea și vă lasă vremea. Stilul nordic vă va răpi inima ❤

 

6 comentarii

  1. Subscriu! Și mie mi s-a părut mult mai ușor in prima vacanta cu Erika pe când avea in jur de 9 luni. Făceam drumeții fără probleme cu ea dormind in sistem de purtare. N-a fost rau nici in următoarele, dar lucrurile s-au mai complicat pe alocuri. Deja acum ma gândesc cum va fi cu doi copii mici🙈😱😂! Vorba ta, ne adaptam.

    1. Daaa, la 9 luni în Creta a fost chiar parfum, nu mai pupam noi asa ceva poate până pe la… 9 ANI :)) Adevărul este ca și pe noi ne-a ajutat sistemul de purtare în fiecare călătorie și încă ne ajută, căci deși are aproape 12 kg, tot pe el ne bazăm. Albert nu mai stă deloc în cărucior și nici nu a stat prea mult vreodată, așa că ne-am adaptat și cu un copil mereu purtat (ne place și noua ce e drept) și gata oricând de o plecare mai ales dacă e în brațele noastre ❤

    1. Buna Lavinia,
      Nu am zburat de la Budapesta ci din Cluj, unde WizzAir opereaza de ceva vreme zborul spre Malmo (Suedia), iar Copenhaga este la jumatate de ora cu trenul de Malmo, foarte usor de ajuns. Cred ca Wizz mai zboara spre Malmo si din alte orase din România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.