Malmö, o poartă accesibilă spre Țările Nordice

Recunosc cu tristețe că Suedia nu s-a numărat până acum printre locurile pe care să-mi doresc să le vizitez cât mai curând. Poate este totuși incorect spus că nu-mi doream, poate mai just e să vă spun că nu se afla foarte sus în lista cu dorințe de călătorie, din simplul motiv că nu am aprofundat destinația suficient ca să știu ce oferă. Însă după mini vacanța prilejuită de prima aniversare a Micului Prinț, pot spune că mi-am făcut cât de cât o idee despre Suedia dincolo de IKEA și desenele animate cu Bamse :) Așa că astăzi ne plimbăm puțin pe străzile micuțului și cochetului Malmö, cel de-al treilea oraș ca mărime din Suedia, orașul ce se află practic cu un picior în țara vecină, Danemarca, de care îl desparte unul din cele mai interesante lucrări inginerești realizate vreodată, un pod peste mare: Øresund Bridge pe numele lui. Dar până să ajungem pe pod…

… până să ajungem pe pod și să trecem în Danemarca, urmează să cunoaștem puțin din Malmö, că ar fi fost păcat să ajungem aici și să fugim direct la trenul de Copenhaga fără să luăm măcar o porție mică din oraș ca amintire.

Nu cred că multă lume din România ar ajunge pe aici, dacă compania low cost Wizz Air, n-ar fi introdus niște zboruri mai mult decât accesibile spre această zonă de unde practic poți vizita atât Suedia cât mai ales Danemarca. Zborul de la Cluj este de aproximativ două ore, iar din aeroport în oraș cu autobuzul mai socotește 40 de minute. Deși multă lume tratează destinația ca una de tranzit spre celebra Copenhaga, consider că orășelului i se face o oarecare nedreptate, chiar dacă este perfect adevărat că nu poate fi comparat cu capitala Danemarcei.

Malmö este un orășel tihnit în ciuda celor peste 300.000 de locuitori din care se spune că aproape jumătate ar avea în jur de 35 de ani, deci un oraș cu locuitori extrem de tineri ai putea zice. Totuși este liniștit și emană o energie aparte. Poate sunt vinovate acele lumânări ce le stau la geam devreme din toamnă până în lungile nopți de iarnă și te fac să visezi la atmosfera caldă de familie. Poate faptul că stilul nordic este atât de diferit de spiritul latin, iar treaba asta (liniștea/tihna) mi-a sărit în ochi din prima clipă… nu știu exact, dar orașul acesta pare ATÂT de relaxat că pur și simplu nu-i de mirare că am adormit cu mic cu mare de cum am ajuns în cameră. Da, am rămas o singură noapte la Malmö, dar ne-am încărcat bateriile pentru plimbarea de a doua zi.

După micul dejun (sublim!) am plecat în explorare. Îmi făcusem temele de acasă, dar n-am știut dacă mă pot ține de plan. Însă am pornit într-o plimbare și cumva drumul ne-a dus acolo unde trebuia să ajungem. De foarte mare ajutor mi-a fost acest articol.

Ne-am cazat chiar pe centru (First Hotel Mortensen, obiectiv turistic în sine) ca totul să ne fie accesibil și să nu pierdem timp pe mijloacele de transport. Așa că era normal să începem din Stortorget (Piața Centrală) cu Primăria orașului în spatele căreia se află Biserica mare din Malmö (Sankt Petri) și cu cea mai veche farmacie din oraș (o bijuteria arhitecturală), să continuăm cu boema Piață Mică, să ajungem în Port și apoi să dăm o fugă până la cea mai cunoscută și înaltă clădire din Scandinavia: Turning Torso. Făcând toate aceste lucruri ne-am dat seama că Malmö sigur nu e un oraș de-o zi. Am fi stat o zi numai în Piața Mică, chiar și pe Albert abia l-am luat de acolo și era încă în etapa în care îl luai relativ ușor de oriunde (față de acum) :) În plus, n-am ajuns în multe locuri care mi-ar fi părut interesante, însă cum orașul este o poartă accesibilă spre această zonă din Europa, probabil vor mai fi ocazii să dăm pe aici și să aprofundăm.

Câteva păreri scurte ca și șederea noastră în oraș:

  • Suedia e scumpă (Tările Nordice sunt scumpe, nu trebuie să scăpăm asta din vedere când dorim să le vizităm)
  • totuși, făță de alte orașe din Suedia, ni s-a spus că Malmö este ieftin din toate punctele de vedere
  • zilele însorite de toamnă sunt absolut minunate în Nord, iar cerul este de un albastru ireal (diferit de Sudul Europei)
  • micul dejun este de vis, complex, delicios, nu simți că îi lipsește ceva (funny fact: să ne înțelegem, DOAR noi zicem îi “bufet suedez” )
  • desigur, ca orice oraș din Nord este plin de biciclete… și de fete în fustă și sandale, chiar dacă TOȚI ceilalți europeni simț nevoia unei eșarfe la gât
  • designul nordic atât de curat și de ordonat se simte în orice colțișor atât pe stradă cât și în interior
  • dacă treceți prin oraș și nu aveți decât un ceas/două de “pierdut” vă recomand să treceți măcar prin Piețele Centrale, să simțiți puțin din atmosfera orașului și să vă opriți la o cafea bună la Lilla Kafferosteriet
  • Turning Torso, dacă nu ajungeți să-l vedeți în Malmö îl puteți vedea într-o zi senină chiar și din Copenhaga, ce e drept, nu chiar ca de sub el, dar oricum, tare se mai mândresc suedezii cu el
  • mi-a părut tare rău că la întoarcere a plouat o ploaie din aia specifică zonei și n-am apucat să urmăm planul de a ajunge la Castelul Malmohus  și în Parcul Folkets 
  • categoric vom mai zăbovi puțin la Malmö și cu altă ocazie și tare mi-ar plăcea să ajung la celebrele lor pontoane de la malul mării, dar recunosc că treaba asta m-ar încânta pe timp de vară ;)

În continuare vă las câteva imagini din oraș, dintr-o frumoasă și caldă duminică de septembrie. Drept să vă spun alesesem mult mai multe poze, dar cum tehnica mă saboteză adesea (și mă irită la culme), altă poză în afară de acestea n-am mai putut încărca pe blog nici să pun de-o rugăciune pentru asta :( O să căutăm să vedem care-i buba, dar nu puteam să mai țin articolul în draft doar din acest motiv, așa că, Voilà, câteva ilustrate din Malmö., care sper să vă facă să opriți în acest oraș suedez. :)

4 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.