Târgul de Crăciun de la Cluj și alte povești de prin decembrie

Sezonul sărbătorilor de iarnă în România s-a deschis anul acesta, pentru noi, pe 30 noiembrie, când am ajuns în Târgul de Crăciun din Cluj. El se deschisese cu o săptămână mai devreme, în premieră atât de repede, căci de ani de zile, Clujul devenea festiv abia pe 1 decembrie. Anul acesta însă, atât Sibiul cât și Clujul s-au aliniat Piețelor festive de iarnă din Europa, care își deschid porțile încă de la începutul postului Crăciunului. Mă bucur că am ajuns totuși să-l vedem, deși vremea a fost destul de ciudată (ca să nu spun de-a dreptul urâtă), iar decembrie al nostru și-a modificat brusc cursul firesc…

Târgul de anul acesta a fost cel mai drăguț de până acum, vizual vorbind, deși l-am vizitat numai pe timp de zi, iar luminițele le-am văzut doar din mașină, într-o plimbare făcută anume pentru a ne bucura de iluminatul festiv la lăsarea serii. Cu căruciorul și cu un Gomboțel destul de mic nu a fost chiar floare la ureche să hălăduim prin Piața Unirii din Cluj și mai aglomerată decât este de obicei, dar nici n-am vrut să rămână nevăzute frumoasele imagini ce îmi populau serios, de ceva vreme, feed-ul de Instagram.

Nu știu cine a avut ideea căsuțelor albe, dar a fost genială, au dat o notă de iarnă în plus întregului Târg. Ce găseai pe la căsuțe nu a fost neapărat extraordinar, adică găseai cam ce găsești an de an, iar ceaiul și vinul fiert au fost, ca de obicei, la mare preț. Organizatorii s-au întrecut pe ei și în slogane care de care mai haioase, iar scena principală a găzduit numeroase concerte (Andra, Smiley, Proconsul, Cargo etc). În plus, am tot citit că au fost câteva vedete care și-au făcut simțită prezența în Cluj pe durata Târgului, cum ar fi Cabral sau Dana Rogoz. Na, crește în notorietate și Târgul de Crăciun de la Cluj, iar asta nu poate decât să mă bucure. Sper ca anul viitor să ne putem mișca mai în voie prin Târg și desigur să ne aventurăm și prin alte târguri mai colorate și mai îndepărtate. Până atunci, iată un scurt rezumat foto-eseu al vizitei din acest an…

Dacă doriți să recitiți despre cum arăta Clujul îmbrăcat de Crăciun în alți ani și eventual să remarcați evoluția manifestării numită Târg de Crăciun, luați de aici:

În continuare, am profitat de weekendul prelungit de 1 decembrie și deși am evitat pe cât am putut aglomerația și locurile predilecte de întâlnire cu horele virușilor de sezon (marea mea spaimă de moment, deh), am mai ieșit scurt și până la Motel Gilău, profitând și de primul strat de zăpadă din sezon (strat deloc rezistent, însă cine nu preferă un peisaj pudrat cu zăpadă proaspătă fie ea și pe cale de topire).

Și despre Motel Gilău citisem și văzusem recomandări bune tot pe Instagram așa că distanța foarte scurtă față de casă, perspectiva unui loc retras pe malul lacului Tarnița, dar și mai atrăgătoarea perspectivă a unor papanași proaspeți (sau după caz, a unei porții gustoase de fasole uscată cu afumătură) ne-a scos din casă pentru o jumătate de zi. Locul este fără pretenții, dar ne-a plăcut destul de mult încât să revenim și în celelalte sezoane…

Și nu în ultimul rând, această jumătate de decembrie ne-a adus și al treilea an de “brad” alternativ la Cluj. La Ineu vom face bradul “obișnuit” și anul acesta, dar până atunci ne-am bucurat scurt de bradul de hârtie construit pe perete (nici acu’ nu-mi dau seama cum de mi-a dat Albert răgaz să-l croiesc, dar mă bucur că a făcut-o) :) Așadar, după bradul de cărți (2015) și bradul din instalație și beteală (2016) a urmat bradul din hârtie verde ornat cu inimioare textile… Zău că nu știu ce-oi meșteri la anu’

Da, știu, cel din cărți a fost cel mai cel, dar și cel care mi-a luat cel mai mult timp să-l fac și să-l desfac. Vă recomand tuturor un brad din cărți. Cel mai probabil o să-l faceți maxim o singură dată, căci papă prea mult timp, dar va asigur că rezultatul e spectaculos… Așadar, să curgă peste tot imaginile cu brăduți și atmosferă de Crăciun, doar urmează the most wonderful time of the year ;)

3 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.