Portugalia: Fotbal, Fatima și Fado

Nu mai știu cum am început săptămâna trecută să discutăm despre Portugalia, independent de faptul că anul trecut a cam fost destinația anului, dar cert este că mi-a sărit în ochi faptul că țara asta are 3 F(rumuseți) de excepție: Fotbal, sportul național cu o tradiție recunoscută, minunatul centru de pelerinaj, Fatima și nu în ultimul rând o muzică care îți topește venele: Fado.

Douro-River-Porto-Portugal-wallpaper

Să le luăm puțin pe rând, mai ales că am văzut acest sejur la un preț bun (desigur, te gândești cât te costă pentru doi), dar oricum, Portugalia nu e chiar la o aruncătură de băț, deci scoți ceva bani din buzunar pentru ea. Merită din plin sau mie tot mai mult mi se pare că ar merita, pe cum citesc despre ea, pe cum compar prețuri și alte cele necesare unei deplasări în cea mai vestică țară europeană!?

Fotbal. Da, funny fact, pe la C.E de fotbal din 2004 (dacă nu mă înșel), campionat ce s-a desfășurat la ei, am ținut cu echipa Portugaliei, îmi plăceau foarte tare la cei 19 ani ai mei fotbaliștii portughezi :) Nici azi nu uit cum au pierdut finala în fața Greciei… dar totul e istorie. Îmi mai amintesc și de un meci de-al lor de prin 1998, pe vremea când mă uitam la fotbal cu tata… ah, ce vremuri!! Figo, Deco, Joau Pinto… pfff, îi știu și fără să fiu microbistă. Nu-s genul care să meargă să viziteze stadione prin călătorii, dar uite că la un meci al selecționatei de fotbal a Portugaliei aș merge, e așa o chestie din trecut care mă face nostalgică… cumva…

Fatima este un oraș în Portugalia, faimos pentru viziunile religioase din 1917. Povestea din spatele acestui loc este una din cele mai interesante povești despre așa zisele “apariții”. La 13 mai 1917, frații Jacinta (7 ani) și Francisco Marto (11 ani), însoțiți de fetița Lucia dos Santos (10 ani) se aflau cu oile la păscut în apropiere de Fatima, în locul denumit local „Cova da Iria“ (Grota Sfintei Irina). La un moment dat, ei ar fi văzut un fulger, după care ar fi apărut o lumină puternică. Apropiindu-se, copiii ar fi observat in mijlocul luminii conturul unei femei (Doamna din Lumină). Ea i-ar fi îndemnat pe copii… (continuarea o puteți citi aici).

Fatima-tour

Fado (cuvânt tradus în mod obișnuit ca destin sau soartă, conform cuvântului din latină fatum) este numele unui gen muzical interpretativ și melodic care a luat naștere în Lisabona începutului secolului al 19-lea. Unii admiratori ai genului pretind că originile fado-ului reprezintă o combinare a ritmurilor sclavilor africani și a muzicii tradiționale portugheze. Fado este caracterizat prin melodii melancolice și versuri tânguitoare, care se referă foarte frecvent la mare, la trecutul maritim glorios al lusitanilor și la viața săracilor. Acest gen muzical este de obicei asociat cu cuvântul portughez saudade, care descrie “tânjirea după ceva” sau “dorința puternică de ceva” (acest “ceva” fiind, de cele mai multe ori, intraductibil în cuvinte, dar probabil foarte aproape de semnificația cuvântului românesc dor). Cât de frumos, nu?

Prin ce mi-a atras mie atenția de data aceasta, dar nu doar prin asta, Portugalia are toate atributele unei destinații minunate, extraordinar de interesante și fascinanate. Nu mă mir că mulți tânjesc după țara aceasta scăldată de apele Atlanticului…

Merge cineva anul acesta în Portugalia? Eu am un alt plan pentru 2014, dar pentru 2015 cine știe? :)

sursa foto 1, foto 2

3 comentarii

  1. Si eu visez la Portugalia de multi ani. Prietena mea cea mai buna care a calatorit multicel spune ca e tara ei preferata. Locuind in Madrid, ei ii este mai usor sa ajunga. Pentru noi e mai greu si nici nu exista zbor fara escala asa ca si mai scump. Dar e cu siguranta de vazut.

  2. E o tara extremde frumoasa si are un climat extrem de prietenos :) Nu prea imi plac mie “portughejii” la fotbal, dar as merge pe stadionul celor de la Braga ;)

  3. Portugalia e intr-adevar foarte frumoasa! Desi e o tara mica, nordul, centrul si sudul, mie cel putin, mi s-au parut ca au un aer diferit. Sudul cu statiunile lui minunate la mare, cu stancile care se inalta frumos din apa, Lisabona si imprejurimile (Sintra mai ales) incarcate de istorie, iar Porto, e boem! pe alocuri parca are franturi de interbelic! Trebuie pusa degraba pe lista! :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.