Primăvara la Paris

Dintotdeauna mi s-a spus că primăvara nu este niciunde mai frumoasă ca la Paris. Că Parisul în Mai sau Iunie este unic, că nimic nu îl întrece pe lume și că atunci ar trebui să-l vizitez în special.

Și-am fost, anul trecut în iunie, dar asta e altă poveste. Ce am simțit la întoarcere puteți citi aici, eu am recitit și am retrăit… Dar azi despre un alt fel de Paris vreau să vorbesc, cel pe care nu l-am gustat, cel pentru care aș vrea să mă mut acolo, o lună, două ca și draga mea prietenă cu Parisul în sânge.

Zile cu soare în Jardin de Luxembourg

Anul trecut am vrut să mergem la un picnic în Jardin de Luxembourg. N-am avut soare în acea zi, ba la un moment dat, parcă stătea să plouă. Nu a fost soare deloc, nu a ținut vremea cu noi și cu ideea noastră de a lua masa pe iarba pariziană. Am fost supărată din cauza asta și mi-am promis să revin. Să mergi la un picnic în plin centru al Parisului este ceva obișnuit și plin de farmec, de aceea îmi lipsește asta din “palmaresul” de turist la Paris. Ce-i de făcut?

P1290419

Dimineți luminoase în Marais

Am petrecut o după amiază deosebită în Marais, la prima vizită la Paris. Atunci a fost inedit, pentru că urma să mă întorc în sud și retrăiam pe străzile Marais-ului zilele acela deosebite la Paris. Oare dacă spun că mi-am pus ordine în gânduri și simțiri în ultimele ore de Paris, spun prea mult?

De aceea vreau o dimineață aici, la începutul unei noi vizite la Paris. Să beau cappucciono și să fac planuri pentru câteva zile, iar soarele să se arate îngăduitor cu mine și cu planurile mele și să lumineze feeric clădirile înegrite de vreme ale celui mai vechi cartier din capitala Franței.

P1150154

Parisul lui Van Gogh, Dali, Picasso și Rodin

Niciodată nu am acordat atenția cuvenită artelor la Paris. Ori au fost motive întemeiate, cum ar fi cozile interminabile de la Orsay, ori au fost motive deloc întemeiate cum ar fi lipsa timpului (de parcă o să am vreodată destul la Paris), cert este că am văzut numai ce a văzut tot turistul grăbit cu bifarea și deloc cu contemplarea.

Acum, că am ajuns la finalul cărții biografice despre Van Gogh, parcă m-a apucat un dor nebun de văzut tablouri, de stat minute bune în fața lor, de a remarca o operă de artă și de a o gândi în contextul în care ea a fost creată. Vreau să ajung la Espace Dali, să merg la Muzeul Picasso (care anul trecut a fost închis pentru modernizare), să merg la Muzeul Rodin, care dincolo de ce “ascunde” se află într-o locație nemaipomenită, plină cu verdeață și culori crude.

P1150123

Pe urmele lui Cioran

Dar câți români nu au dorit să facă asta? Câți nu au ajuns la Paris special pentru asta? Eu parcă am un handicap de nerecuperat la acest capitol și n-am fost până acum nici măcar să-i văd mormântul, deși îl căutasem prin 2009 în Pere Lachaise, pe când nu știam că de fapt este în Montparnasse (așa-i când ești tânăr și fără minte). Cred că mă apuc azi de cartea lui Despre Franța (care stă și ea și mă așteaptă la fel ca și Parisul său).

Emil-Cioran-118

Primăvara pe zgura de la Roland Garros

Iar această idee e una veche, așa de veche că face cam 15 ani, cam de atunci mă uitam eu la Marele Turneu de tenis de la Roland Garros și spunem oricui întreba că eu prefer tenisul pe zgură (de altfel, numai pe zgură, m-am și prefăcut și eu că am jucat). A, că nu mi se arată să ajung pe Philippe Chatrier nici măcar în vizită de muzeu e altă poveste. Am încercat în 2009, lunea, e ÎNCHIS lunea!! Singura zi în care puteam merge și singura în care este închis. În 2012 am ajuns la Paris în perioada turneului, erau fazele finale, niște prețuri la bilete că nici dacă dormeam în față la stadion nu îmi mai rămâneau de intrare. Am fost așa de iritată că am zis că nici în apropiere nu vreau să ajung. Și nu am ajuns, dar pe cine vreau eu să mint? La fiecare început de iunie când văd pe Europsort că începe turneul, eu respir adânc și îmi spun că turneul e cu tradiție și cândva, CÂNDVA tot o să ajung.

P1140995

Sunt motive destule și pentru cineva care a mai fost la Paris, să mai tragă o fugă și primăvara. Se găsesc bilete ieftine atât la zborurile low cost cât și la cele de linie spre Paris, iar pentru cazare vă sugerez un hotel de 4 stele și unul de 3 stele, cu poziționări excelente, de unde să porniți în explorarea Parisului.

Dacă astenia de primăvară este cea care m-a făcut să visez la Paris în acest weekend, atunci ori aștept să-mi treacă, ori Je sais pas

22 comentarii

    1. :)) NU Ana, aș fi vrut eu! La București am fost, cu treabă inițial, apoi s-a prelungit puțin șederea, a devenit un fel de city break :) O sa vă povestesc, acum doar eram cu gândul la Paris și la faptul că anul trecut pe vremea asta planuiam vacanța la Paris din iunie :*

  1. Eu am fost anul trecut primavara prin Paris si era un frig de am degerat :)). In plus a si plouat putin :)).
    Eu la Versailles as vrea sa merg primavara asta, dar in mai, sa fiu sigura ca este cald si gradina inflorita.

    1. Eu am fost la Versailles in Iunie, nu a fost grozav de cald, dar grădinile au fost verzi, nu știu dacă puteau fi mai frumoase, însă după cum probabil știi, pe mine Versailles-ul nu m-a dat pe spate :D

      1. Mda, o sa stau cu ochii pe vreme atunci :))…cum vad ca se anunta caldura in weekend plec :p!
        Nici eu nu stiu ce sa cred despre Versailles, dar ma gandesc ca totusi ar merita vazut macar oadata.

  2. Articolul acesta mi-a amintit cat de mult imi doream si inca imi doresc sa ajung la mormantului lui Cioran.
    Se pare ca primavara ar fi una din perioadele cele mai captivante in Paris, deci daca trebuie sa aleg voi alege atunci acest sezon.
    Are cineva indicatii despre vizita la mormantul lui Cioran?

  3. Nu am fost pana acum la Paris decat vara sau inceput de toamna, insa sunt de acord cu tine ca Parisul poate fi minunat primavara. Si cred ca sunt si mai putini turisti…mai putina inghesuiala, sa ma pot bucura de orasul meu preferat…

    1. Daaa, cred că mai și iunie sunt două luni splendide la Paris mai ales dacă prinzi vreme cu soare și de la 20 de grade în sus :) Din păcate anul trecut la inceput de iunie a fost puțin aiurea vremea, dar primăvara 2012 a fost cam aiurea în toată Europa :D Are o scuză :))

  4. Dacă ajungi pe „rue de l’Odéon” (crecă așa se scrie) trimite-mi și mie o fotografie te rog (preferabil de la nr 21).
    De vreo 3-4 ani îmi tot doresc o cafea pe Champs-Élysées și încă n-am fost în stare să ajung… :(

  5. Eu l-as fi intitulat “Rateuri Reversibile la Paris” :P. Eu mereu raman traznit ce memorie ai tu! Eu abia am aduc aminte ce fac in Paris, daramite ce n-am facut sau ce-am poftit sa fac si cumva nu mi-a iesit…

  6. “Niciodată nu am acordat atenția cuvenită artelor la Paris” Eu n-o acord nici acum
    Ajung des acolo, am vazut ce am vrut sa vad, imi place sa ma plimb, sa ma bucur de oras, sa privesc oamenii
    Destul de rar merg la muzee sau la vreo expozitie, numai daca e ceva ce-mi atrage atentia

    1. Eu îți sun drept că aș acorda dacă aș avea mereu mai mult timp la dispoziție, dar nu e prioritar, recunosc :D

  7. Cât vă costă transportul în comun? Noi ne-am luat un abonament („pass”) pe 3 zile, pentru toate tipurile de transport, toate liniile, cu vreo 21 euro (și niște cenți) de persoană, pentru zonele 1-3 (doar Paris suburbii) – dacă vrei pentru zonele 1-6 (include transporturi până în zonele Versailles sau Disneyland, aflate în afara Parisului), costă 38 de euro, dacă îmi aduc bine aminte. O călătorie cu metroul costă 1,7 euro. Deci un astfel de abonament te ajută în mod cert, dacă vrei să vizitezi orașul și nu folosești mașina. Noi nici nu am avut nevoie de transportul suprateran – metroul și trenurile RER ne-au dus peste tot unde am vrut să ajungem. Au o infrastructură de transport urban cum nu va vedea Bucureștiul în următorii 50 de ani (nu exagerez) – numai metroul are 14 magistrale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.