Ajunul Crăciunului pe stil vechi

Sărbătorește cineva Crăciunul pe stil vechi? Cineva din cei care citesc aici, căci altfel știu că în general creștinii de rit ortodox așa-l sărbătoresc, numai românii sunt mai ciudăței și sărbătoresc Paștele odată cu ortodocșii și Crăciunul odată cu ceilalți. OK, eu acum nu-mi mai pot imagina să-mi sărbătoresc cea mai frumoasă și de suflet sărbătoare altcândva decât în decembrie, însă ziceam și eu ca idee, căci dacă aș fi fost crescută în obiceiul de a sărbătorii pe 7 ianuarie, asta era, nu mai comentam :)

Vin însă și întreb, de ce nu putem sărbători de două ori, dacă tot ne place atât de mult această sărbătoare de familie? Corect, noi am sărbătorit azi Boboteaza și maine va fi  Sfântul Ioan (La mulți și fericiți ani sărbătoriților!), însă tot nu e “ca la Crăciun”, așa că dacă îmi permiteți vreau să urez Crăciun Fericit și un Moș bogat pentru toți cei care sărbăresc azi, mâine, poimâine…

Foto

6 comentarii

 1. Eu-l sarbatoresc acum! :)
  De fapt, de regula, le sarbatoresc pe ambele: o data pe 24/25 fiindca atunci il serbeaza tara gazda (+ nevasta si prietenii vestici) si o data pe 6/7 al meu si al prietenilor mei. Si tin cu dintii de asta :D. Nu ca as fi religios, ca nu-s deloc, dar sunt de doua ori mai multe cadouri si o sarbatoare in plus.
  E doar o diferenta de calendar, astazi este 24 Decembrie dupa calendarul Iulian (deci tehnic tot in Decembrie este Craciunul si la noi). Romanii nu-s ciudati, dar biserica ortodoxa Romana si Greceasca au acceptat trecerea la calendarul nou Gregorian, cea Rusa si Sarba…nu ca-s mai batute in cap. Distinctia datei de Paste intre catolici si, de data asta, toti ortodocsii, e data de algoritmul de calculare diferit al datei nu de diferenta de calendar (nefiind o data fixa nu depinde de calendar Iulian/Gregorian, asadar toti ortodocsii serbeaza in aceeasi zi si de de regula la alta data decat catolicii).
  Vladimir

 2. Multumesc frumos! De obicei nimeni nu-mi ureaza (decat in cazurile in care fac eu cunoscut ca-i Craciunul si deh, lumea se simte) :D.
  Vladimir
  P.S Drept sa spun nu stiu cine are numeric mai multi enoriasi (ritul vechi sau ritul nou) iar statisticile pe tara nu-s demne de crezut. Eu la ultimul recensamant (al nostru, nu al dumneavoastra) am spus ateu si m-au trecut pe foaie.. ortodox. Am facut scandal si m-au trecut pana la urma ateu (cu pufnete si numai dupa ce le-am zis ca nu-s botezat ortodox, botezul fiind argumentul final ca-s ortodox in opinia danselor), dar imi inchipui ca asa cum au procedat cu mine au procedat si cu altii si nu toti s-or fi agitat sa faca scandal. Deci n-am idee ce latura e mai reprezentata si nu cred ca putem stii sigur.

 3. Nu pot sa cred ca asa s-a intamplat la recemsamant. E aiurea! La noi nu a fost asa, daca te declarai ateu te trecea in consecinta, ceea ce mi se pare perfect normal. Apropo, stiati ca in Cehia cei mai multi cetateani au declarat la recensamant ca sunt cavaleri Jedi?

 4. Hehehehe nu stiam :D. E o idee tentanta ca-s tare obraznice tantiile de la recensamant. Cel putin astea alea noastre (toate arata a profe de chimie rele :D). In Romania lucrurile deja stau mai normal. La noi e intentia ca tara sa para pur Ortodoxa. E vorba doar de populatia rusa si Rusia (nu din federatie ci chiar din Rusia, adica nu din republicile celelalte ale federatiei) de ceilalti nu le pasa, sunt minoritari oricum. Se vinde sloganul cu rusul pur ortodox… Si eu nu ader la curent macar din prinicipiu.
  Vladimir

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.