Prin vara anului 1929 îmi cade în mână o carte de filosofie indiană scrisă în englezește, în a cărei prefață se vorbea despre acest Maharajah de Kassimbazar ca despre un adevărat mântuitor al Bengalului. Se spunea acolo că omul acela are un suflet sfânt , că savanții din întreaga Indie îi sunt îndatorați pentru fel și chip de ajutoare primate, studenții din întreaga lume găsesc sprijin în el, că e părintele sărmanilor din Bengal și așa mai departe. Cum eu însumi mă pregăteam pentru o călătorie în India, îi scriu; și peste vreo două luni primesc un răspuns în franțuzește, care suna cam astfel: “Iubite Domn, gândul D-tale de a veni în India pentru studii îmi face o deosebită placere, un an sau doi însă nu vor fi de ajuns. Te rog comunică-mi cam cât ai dori să primești pe lună sub formă de bursa. Viața europeană costă foarte mult; viața indiană, pe sfert.”
Așa și-a pregătit Mircea Eliade plecarea spre India, astfel că azi vom călători alături de el și de cartea Biblioteca Maharajahului din Egipt până în Ceylon. Trebuie să spun că aceasta este una dintre cele mai frumoase cărți care îmbină filosofia cu călătoria, jurnalul de călătorie cu realitatea unor locuri atât de inedite, gândurile unui savant în căutarea miracolului descoperii.
Absolutul nu se gustă de două ori.
Alexandria – e un port cu diguri și un far alb
Cairo – purtat pe străzi cu pasul celui care așteaptă totul de la întâmplare
Piramidele – ca în fotografii :)
Port-Said – deprimantă impresie de port pustiu
Canalul Suez – călătorii primlor clase sunt întotdeauna aceeași. Numai cei din ultima clasă de schimbă.
Marea Roșie – ajunge la o albăstreală artificială […] de ce îi va fi spunând Marea Roșie?
Oceanul Indian – întâlneam același spasm al existenței vaste, acel vârtej care adună conștiința în vârf de ac, iar în clipa următoare o risipește.
Colombo – corbii au fost cea dintâi verificare a celor ce știam despre India.
Data viitoare ne vom continua călătoria în India și Bengal alături de aceeași carte fabuloasă Biblioteca Maharajahului și de de experiența fulminantă în atât de atractiva Indie a lui Eliade. Pentru călătoria completă, puteți achiziționa cartea din librăria online, Libris.ro. E mai ieftină decât un bilet spre Cairo sau Calcutta cu low cost ;)
3 comentarii
de fiecare data cand ma gandesc la calatoriile lui Eliade e asa un amestec de respect, admiratie, invidie….mie se pare destul de curajos si indraznet sa pleci acum prin locurile alea si sa raia niste ani da pai atunci…. si toata experienta cu care s-a intors, toata lucrurile pe care le-a descoperit si le-a invatat acolo….
@Oana: da, Eliade este ceva deosebit când vine vorba de creația culturală bazată de experinețele lui departe de tară. Iar călătoriile nu doar l-au inspirat ci chiar l-au motivat să studieze lucrurile pentru care a fost menit. De India nu mai zic, dar mai urmează o postare despre această călătorie :)