Japonia, Fukushima, don’t panic!

Și chiar nu am vrut să scriu nimic de Japonia zilele astea. Nu am vrut, pentru ca încet, încet mă apucă disperarea mediatizării acestor dezastre naturale și cel mai rău e că pe toate gardurile (a se citi: televiziunile și ziarele tembele) de vineri și până azi stă scris mare: Japonia și Apocalipsa, Apocalipsa Acum și altele exact la fel dar cât mai dramatic cu putință. Noah, sincer, nu am avut răbdare, m-am uitat 30 de minute pe net la Realitatea, am râs puțin și chiar i-am zis lui Clau să închidă că nu mai pot cu cutremurele.

Nu sunt o insensibilă, chiar mi se pare nasol ce s-a întâmplat, dar nu mai rezistam să le aud pe alea de la TV întrebându-și invitații: ce pot învăța românii din dezastrul din Japonia? Deci, serios că a fost prea de tot. Și când mă gândesc că ele săracele nu au înțeles nimic din ce s-a întâmplat acolo.

Bun, și totuși nu despre asta vreau să vorbesc ci despre panica cu centrala nucleară de la Fukushima și titlurile MARI care se terminau cu … noul Cernobîl. Pentru clarificarea anumitor aspecte, pentru a vedea de ce practic nu este vorba aici de un nou Cernobâl, Clau a tradus un text (ieri cu asta s-a ocupat) scris de un cercetător de la MIT care explică pe îndelete anatomia “dezastrului” de la Fukushima. Pe scurt, nu avem de-a face nici pe departe cu un “nou Cernobîl” și ar fi bine să se potolească acești creatori de senzațional idot căci unii chiar cred tot ce aud la TV.

Și ca să mai calmăm din isterii poate ar trebui să spunem că acu’ 16 ani un mare cutremur a devastat  (urât de tot) orașul japonez Kobe (au murit peste 6 mii de oameni), iar azi Kobe arată cam așa:

Deci, e grav, e foarte grav, au murit oameni, s-au distrus locuri frumoase, dar s-au și salvat mulți (cele 4 trenuri date dispărute cu oameni cu tot au făst găsite cu toți oamenii teferi), iar locurile se vor reface. Am încredere în japonezi, ei nu sunt români, își vor reveni happy

Textul de care vorbeam îl găsiți intregal pe Parsec.ro.

Foto

You may also like

5 comentarii

 1. Nici eu nu mai pot cu astea de la tv si vesnica intrebare:ce trebuie sa invete romanii din tragedia din Japonia?Chiar acum la Neatza cu razvan&Dani se discuta despre asta…hmmm,japonezii nu-s romani,sunt educati de mici si pregatiti pt astfel de tragedii,si isi vor revenii mai repede decat ne-am astepta,plus ca au anuntat ca va avea loc asa cum era stabilit Campionatul mondial de patinaj artistic…asta spune multe despre felul in care au fost educati!

 2. Sunt total de acord ca nu este cazul sa panicam si ca Fukushima nu se compara cu Cernobilul.
  Cu toate astea, cu pivire la sursa citata, domnul Joseph Oehmen (cel citat in articolul tradus) NU este doctor in fizica si in articolul dansului sunt multe greseli. Si-a luat doctoratul la ETH Zürich in “Supply Chain Risk Management with a focus on China. In his research, he investigated and optimized the integration and cooperation between Swiss companies and their Chinese suppliers.” Adica nu-i locul lui si nu are caderea sa-si dea cu parerea. Ma rog, poate, orice om are dreptul, dar nu este o autoritate si parerea lui trebuie luata ca exact ce e: o parere.
  In particular, ce e caraghios, este ca incearca sa-si bazeze credibilitatea pe experienta lui taticu’.
  Din nou, sunt absolut de acord ca NICIODATA nu trebuie panicat, ca nu se pune problema de un nou Cernobal, dar va garantez ca cei cu PhD in FIZICA de la CERN sunt macar precauti.
  Vladimir

 3. Nu am spus că ar fi doctor în fizică, am spus că a e cercetător la MIT. Eu cred că textul merită citit, măcar este scris de un tip care știe ce spune, spre deosebire de moderatoarele isterice de la TV. Da, textul original este o părere, dar o părere de fizician, nu de prompterist. Precaut este și el, nu a spus că totul e roz în Japonia, dar articolul vorbește clar despre procesele care au loc în centrala nucleară și de ce Fukushima nu este un incident din aceiași clasă cu Cernobîl. Nu este o autoritate în domeniu, dar este un ghid bun pentru cei care nu sunt familiarizați fu fizica nucleară.

  Cât privește greșelile din articol, te invit să le disecăm pe parsec.ro, poate ajuți la imbunătățirea textului.

 4. La Antena 3, Carmen Avram de la care aveam alte pretentii, a intrebat o localnica (ce avea max 30 de ani) daca a mai trait asa ceva. Cretin sa fii sa pui o asemenea intrebare mai ales ca te poti informa inainte daca au mai trait asa ceva. Localnica a spus ca i se parea ca e intr-un film, la care mandra noastra romanca intreaba: “Unul horror?”. Eu i-as fi raspuns: “Nu, planto, era ca o comedie britanica”.

 5. @All: dacă nu ați văzut deja, puteți intra pe parsec.ro ca să vedeți ce reacții a stârnit articolul tradus de Clau, cam 3500 de vizite și aproape 100 de comentarii… totuși pe români nu-i interesază doar “panica”, iar asta mă bucură foarte tare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.