Colectează selectiv

În străinătate se colectează selectiv, asta e clar, e cert și știu pentru că am văzut în Franța și mai știu pentru că a colecta selectiv pare a fi o trăsătură a oamenilor din altă parte, nu a noastră din păcate.
 
Am văzut prin Cluj containere pentru colectarea selectivă, ba mai mult am văzut și în Polus și chiar am zis că nu mă costă nimic să arunc hârtia la hârtie, plasticul la plastic și așa mai departe, dar mi-am dat seama că o făceam în zadar pentru că acolo unde trebuia să fie doar hârtie, sau doar plastic erau de toate, frate… Deci, românii se pare că nu au înțeles chiar nimic din asta cu colectatul, probabil pentru că ei încă sunt la momentul în care dacă aruncă ceva la tomberon și nu pe jos încă o consideră o fată bună și nu un lucru de bun șimț. Mă rog… ideea e că dacă puteam colecta selectiv, de ce să nu o facem. De ce?
 
Cineva a făcut o campanie, există o inițiativă Colectează Selectiv despre care eu am auzit de la Tomata și mi se pare o idee bună. Oameni buni, ce-ar fi să ne schimbăm concepția despre aruncatul gunoiului?
 
Așa NU
 

You may also like

5 comentarii

 1. Eu colectam selectiv si faceam ceva eforturi sa duc deseurile in alt cartier, pentru ca la noi nu se gaseau inca tomberoane separate pentru hartie, plastic etc…pana intr-o dimineata cand i-am vazut pe domnii de la firma de gunoi cum amesteca toate gunoaiele in aceeasi masina. Mai conteaza daca eu le selectez si ei le pun la gramada? sad
  Acum strang doar hartia separat si o duc la un centru de colectare din cand in cand.Ce spun aici e valabil pentru Bucuresti.
  In schimb la mine la tara (undeva prin Gorj) s-a implementat destul de bine un program de reciclare. Au construit si o mica fabricuta in care transforma in baloti materialele reciclabile si apoi le vand fabricilor care au nevoie de ele.
  In felul acesta ajung niste bani la bugetul local fara prea mare efort.In plus, toti oamenii care lucreaza la fabricuta, dar si pe masinile de colectare au acum un loc de munca sigur.

 2. Ce trist e ca nimeni nu poate scrie de bine despre colectarea selectiva. sad

  Din cate posturi am citit, toti ne plangem de aceeasi ignoranta si toti ne dorim acelasi lucru.

  Iti multumesc mult pentru sustinere si sa speram ca aceasta campanie o sa dea niste roade.

 3. ai mare dreptate..nici eu pana sa fiu in tara nu colectam….nu erau tomberoane speciale….eu zic ca ar trebui sa faca ca si aici: cei care stau la casa sa fie obligati sa colecteze(dar probabil ca aici stau mai multi la casa ca si la bloc)eu de exemplu am voie la 2 saci de gunoi pe saptamana si trebuie sa colectez hartia si separat platic,sticla…..dar si masina de gunoi le ia pe rand…adevaru e ca suntem inca in urma …suntem primii la fala si sa purtam haine de marca si alte porcariihappyacum sunt pro reciclatului …..din cate am auzit de la anul vor sa mai taie un sac de gunoi…sa te faca sa fi si mai atent la ce si cum aruncihappy

  cat am stat aici la in chirie la bloc..se recicla,dar lumea nu tinea cont asa de tare, nu te verifica nimeni…dar cat de cat incercamlaughing)
  acum am ajuns sa-l cert pe sot ca nu se uita la ce arunca si i-am explicat sa caute pe fiecare ambalaj daca are semn de reciclat sau nulaughing)))

 4. Cred totusi ca nu trebuie sa pierdem speranta ca mai sunt oameni care colecteaza selectiv si ca numarul lor va creste pana va face o diferenta. De exemplu, in sectorul 6 eu am vazut gunoiul ridicat separat – mai mult, masinile aveau peretii transparenti si puteam vedea exact ce este inauntru. In plus, daca noi, care colectam selectiv, renuntam, cum vrem sa mai aiba loc schimbarea pe care ne-o dorim? Stiu ca pare idealist, dar ganditi-va doar ca acum 2-3 ani nu se vorbea despre colectare selectiva nici a 20-a parte din cat se vorbeste acum. Eu zic ca totusi semne bune sunt.

 5. @All: adevărul e că nici nu mai știu ce să zic… poate doar vorba Ralukăi: să nu ne pierdem speranța .

  Schimbarea începe cu noi, pare un truism, poate chiar e, dar ASTA E big grin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.