Ce este cultura?


Titlu: Ce este cultura? în dialog cu fiica mea
Autor: Jerome Clement
Editura: Nemira, 2005
Colecția: bonton
Nr. pagini: 114
Preț: 5 lei, Librăria Gaudeamus

Jerome Clement este președintele postului TV Arte, dar și un excelent publicist francez. Printre volumele sale se află și această cărțulie “Ce este cultura? în dialog cu fiica mea”, o lucrare interesantă cu atât mai mult cu cât ea are forma unei discuții libere de vacantă dintre un tată și o fiică (adolescentă) a zilelor noastre.

Judith are vreo 15 ani dar evident familia din care provine i-a dăruit o educație foarte bună, de care din păcate foarte puțini copii au parte. Tatăl său care a purtat-o pe la muzee, care i-a pus în mâini cărți valoroase, care a stimulat-o să vadă filme de artă, acest tată evident poate purta o asemenea discuție cu fiica lui. Nu știu cât realizează fiica contribuția familiei și a mediului la dezvoltarea sa intelectuala, dar cu siguranță Judith este genul de persoană care poate vorbi cu ușurință despre orice, de la originea familei sale, la operele lui Picasso sau la regimurile politice care au decimat nații. Eu una la 15 ani aș fi fost foarte fericită să dețin atâtea informații, să am o astfel de cultura generală.

Un loc important în discuțiile lor îl ocupă Franța și cultura franceză. Sunt puse în discuție foarte multe aspecte: de la cum își văd tinerii țara, până la contribuția Franței în cultura europeană. Se simte un anume sentiment patriotic, dar nu poate fi supărător atâta timp cât până și un străin poate recunoaște Franței anumite merite.

Oricum discuția, dacă pot să-i zic astfel cărții, este teribil de bună, eu mi-as dori să pot avea o discuție de genul acesta cu propiul copil chiar mai târziu de 15 ani.

Și pănă la urmă, nu, ce definiție a culturii au găsit cei doi?
Autorul spune că atât el cât și fiica sa au căutat o definiție a culturii. “Există multe, dar ea se află în această curiozitate a spiritului, în setea de a învăța și a înțelege, care permite omului să-și exprime sentimentele și să-și depășească astfel condiția sa de ființă muritoare (…) Arta ne ajută să uităm timpul și ne dă posibiliatea să transmitem printr-o cercetare profundă și intimă ceea ce înseamnă condiția umană.”

1 comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.