7 locuri și lucruri de văzut și de făcut pentru care ne tot întoarcem la Târgu Mureș

De multe ori am senzația că trăiesc împărțită între dorința de a locui într-un oraș foarte mare, căruia îi spun în mintea mea – inepuizabil (aici puteți introduce o capitala europeană boemă și fascinantă) și sentimentul că de foarte multe ori și Clujul mi se pare mult prea mare, destul de “comercial”, desigur haotic și cumva “nu de mine” (don’t ask). Și cum nu există cale de mijloc, am ajuns să iubesc extremele, dar să le iubesc nu înseamnă că m-aș și modela după ele. Însă, undeva pe aici, s-a născut dragostea mea pentru “micile orașe mari” (în Transilvania vezi orașe de genul: Alba Iulia, Bistrița, Mediaș, Sighișoara, Târgu Mureș etc), așa că le caut atunci când simt că, paradoxal, Clujul mi-a rămas… mare. Dar le caut și pentru că aici comunitățile vibrează altfel, în felul acela în care familiaritatea pune stăpânire pe spații, atunci când totul pare la o lungine de mână distanță și devine genul acela de loc unde știi exact ce îți place. Vă povesteam nu de foarte multă vreme cum parte din aceste lucruri ne tot atrag la Mediaș, de exemplu, nu v-am povestit pe larg de Sighișoara, dar am lăsat asta aici, iar acum după cea mai recentă vizită (chiar de Paștele Catolic 2024), nu știu de ce, dar îmi vine să povestesc despre Târgu Mureș. Câți l-ați vizitat oare în scop strict turistic sau câți v-ați gândit că merită să rămâneți măcar o noapte în oraș?

7 locuri și lucruri de văzut și de făcut pentru care ne tot întoarcem la Târgu Mureș

1. Târgu Mureș are unul din cele mai frumoase și bine conservate centre istorice din țară. Când am ajuns prima dată la Târgu Mureș (și îmi amintesc perfect când a fost, în 2009, la primul road trip după ce ne-am luat mașina, pe ruta Mediaș – Sighișoara – Târgu Mureș, acum privind în urmă nu-mi vine să cred ce alegere bună am făcut, poate de asta s-au lipit așa tare orășelele astea de inima noastră), am rămas uimită de centrul curat, colorat și extrem de atractiv al orașului. Construit în jurul Pieței Trandafirilor (care primăvara e plin de magnolii), se poate spune că inima târgului se întinde de la Catedrala ortodoxă „Înălțarea Domnului” (Catedrala Mare) și până la Biserica “Buna Vestire” (supranumită și Catedrala Mică – foto sus). De menționat că fix peste drum de Catedrala ortodoxă se află și principala Biserică romano-catolică din oraș, Biserica “Sfântul Ioan Botezătorul” cu un interior baroc de excepție. Tot în jurul pieței centrale se mai pot vedea Turnul bisericii franciscanilor, Casa Apollo sau Casa Bányai, dar și Muzeul de Etnografie și Arta Populară (Casa Toldalagi).

Dar centrul nu înseamnă doar Piața Trandafirilor, ci puțin mai la sud de ea putem admira două din cele mai frumoase clădiri din oraș și probabil, din Transilvania: Palatul Culturii (cea mai reprezentativă clădire Belle Époque din Transilvania) și Palatul Administrativ, construit în stil secession (ambele pot fi văzute în a patra imagine de mai jos). Dacă Palatul Administrativ servește ca locație pentru Prefectura județului Mureș, în interiorul clădirii Palatului Culturii funcționează mai multe instituții: Filarmonica de Stat, Biblioteca Județeană, Muzeul de Artă: Galeria de artă maghiară modernă, Galeria de artă românească, Galeria Dósa Géza, Galeria Ion Vlasiu, Galeriile Uniunii Artiștilor Plastici și Expoziția permanentă a Muzeului de Istorie. Interiorul l-am vizitat o singură dată și m-a fermecat cu ocazia unei vizite din urmă cu mulți ani, dar din păcate la ultima vizită fiind Paștele catolic, instituția fost închisă (știam, am sunat înainte ca să mă asigur).

Din Piața Trandafirilor se desprinde o străduță în pantă, care îmi place foarte mult, strada Bolyai, care duce, printre cafenele și magazine cochete la Liceul Teoretic „Bolyai Farkas”, un liceu teoretic cu predare exclusiv în limba maghiară. Instituția este una din cele mai vechi școli din Ardeal, iar recenta renovare, subliniează frumusețea stilului secession, ce o face să pară contruită din marțipan (se poate vedea în a doua poză de mai jos). Locul este unul tare fotogenic, în fața liceului existând și un mic parc în centru cu Monumentul celor doi Bolyai (János Bolyai – matematician și fiul său Farkas Bolyai – fondatorul geometriei neeuclediene). Printre absolvenții renumiți ai acestui liceu se află istoricul și filologul Petru Maior, dar și scriitorul Gheorghe Șincai.

2. Viața culturală și academică a orașului este foarte efervescentă și înfloritoare, așa că nu trebuie să ne mirăm de populația tânără a orașului, în special alcătuită din studenți la medicină și teatru, să nu ne mirăm dacă la mesele din cafenele vedem tineri actori repetând (noi am văzut) sau dacă auzim că Filarmonica ține spectacolele cu casa închisă.

Clădirea Teatrului Național din Târgu Mureș se află în plin centru, lângă Turnul bisericii franciscanilor și a fost construită, din păcate, după demolarea Bisericii și Mănăstirii Franciscane și a altor monumente istorice, în perioada socialistă, după cum bănuiam (din ce se poate vedea). Din acest motiv nici nu este o clădire care să atragă arhitectural prin “ceva”, însă este o instituție culturală de înaltă calitate din țara noastră, susținută mai ales de Universitatea de Arte, prin cele trei secții cu predare în limba română și limba maghiară: actorie, teatrologie și regie (de unde și studenții pe care vă ziceam că i-am auzit repetând prin cafenele).

Însă cea mai cunoscută Univesitate din oraș și una din cele mai bune din România este Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” (biolog, medic și om de știință de origine română, laureat în 1974 al premiului Nobel pentru medicină). La Muzeul Universității, deschis în Cetate, am văzut diploma și o replică a medaliei Nobel primite de Emil Palade în 1974 (împreună cu Albert Claude și Christian de Duve, pentru descoperiri privind organizarea funcțională a celulei).

Și cum de anul acesta noi am început un mini program în familie care se numește “Duminica la Muzeu”, a fost de la sine înțeles că vom căuta și aici să vedem ceva, mai ales că orașul deține un complex muzeal amplu sub cupola Muzeului Județean Mureș, din care fac parte Muzeul de Arheologie și Istorie, Muzeul de Artă, Muzeul de Etnografie și Artă Populară, Muzeul Științele Naturii și bineînțeles Palatul Culturii despre care am scris mai sus. Din păcate fiind zi liberă datorată Paștelui catolic, nu am reușit să vedem decât Muzeul Universității (foto jos), dar nu-i bai, că e motiv de a avea altceva de făcut data viitoare.

Și mai jos las câteva imagini din principalele lăcașuri de cult ale orașului, căci nu avem cum trece cu vederea faptul că până la urmă, Bisericile au fost practic primele muzee…

4. Cetatea și Biserica evanghelică fortificată (după reabilitări de amploare) au devenit “sufletul” orașului. Cetatea se află în centrul municipiului Târgu Mureș și datează din secolul al XV-lea având o suprafață de 4,3 ha sub formă de incintă fortificată cu 7 bastioane. În interiorul fortificației se găsește Biserica Reformată din Cetate și Muzeul de Istorie și Arheologie. Sistemul de fortificație din cetate a fost bazat pe existența bastioanelor, care erau construite și administrate de breslele orașului (vezi Sibiu, Sighișoara și alte orașe medievale fortificate). Breslele au fost asociațile profesionale de meșteșugari aparținând unei meserii care au apărut în Evul Mediu după modelul localităților din Transilvania și au funcționat în incinta cetății până la ocuparea lor de către armata austriacă.

Biserica Reformată din Cetate este cea mai veche clădire din Târgu Mureș și până în secolul al XIX-lea a purtat numele Biserica Mare (Nagytemplom) deoarece la acea vreme chiar era cea mare biserică în oraș. Din păcate nu am putut să o vizităm la interior, deși tare mi-ar fi plăcut. Nu știu dacă se poate vizita de obicei și n-am nimerit noi programul, sau nu intră în circuitul turistic, cert este că era închisă deși era plin de oameni în cetate. Oricum, verdele crud al ierbii și peisajul extrem de frumos, fac din acest loc unul în care e clar că oamenilor le este drag să vină și să-și petreacă timpul liber. Mi s-a părut că am regăsit sufletul orașului acolo, în acea zi extrem de caldă și de frumoasă din primăvară precoce a acestui an.

La ieșirea din cetate spre Scara Rákóczi (un pasaj cu 70 de trepte construit în anul 1902), există un loc de joacă tare fain, cumva cu iz medieval am zis eu (turnuri și turnulete cu stegulețe în vârf), foarte apreciat de cei mici și în jurul căruia mereu au loc evenimente (când am fost noi se desfășura un eveniment gastronomic).

5. Vizitează cea mai mare Grădină Zoologică din România, situată pe Platoul Cornești, cel mai apreciat punct de interes turistic din Târgu Mureș. Grădina a fost inaugurată în 1964, la acea vreme fiind foarte răspândită “moda” grădinilor zoologice din Europa, toate orașele mari (multe capitale europene) având deja în “palmaresul” turistic o grădină de acest fel ce atrăgea mii de turiști anual. În plus, asociațiile de vânători de la noi au înțeles necesitatea unor demersuri care să le mai spele imaginea, departe de ce ar putea însemna o protecție a naturii. În acest sens, s-a ales o suprafață de 42 de hectare a Platoului Cornești, o pădure alcătuită din stejari și fagi, o zonă deja de agrement încă la acea vreme pentru dezvoltarea unei zone publice de interes turistic local.

În acest moment, Grădina Zoologică este populată cu peste 750 de animale care fac parte din 150 de specii supravegheate și îngrijite de o echipă serioasă de oameni și vizitată anual de peste 200.000 de persoane. De-a lungul timpului au fost efectuate amenajări de amploare, o semi-rezervație pentru urși și lupi, o semi-rezervație pentru ierbivorele europene, a fost construit un pavilion pentru feline, unul pentru păsările de baltă, reamenajându-se și lacul existent. A fost construit de asemenea un pavilion african pentru adăpostirea girafelor, elefanților, a ierbivorelor africane etc. Astfel grădina de la Târgu Mureș a devenit un magnet mai ales pentru familiile cu copii, inclusiv noi am fost de două ori aici de când suntem părinți și tare mi-e că vor mai urma vizite. În orice sezon, weekend-urile sunt foarte aglomerate, așa că mai ales în sezonul cald, dacă aveți posibilitatea, evitați să vizitați grădina la final de săptămână.

Ceva foarte, foarte drăguț întâlnit aici mi s-a părut a fi copăcelul cu suzete ale ratonului (foto stânga jos în selecția următoare). Acest copăcel servește ca loc în care cei mititei, care nu se pot despărți de suzetă (dar ar cam fi momentul), pot veni să o “doneze” ratonului. Efectiv, un copăcel mititel este plin cu suzete de toate culorile pe care, ratonul, desigur, le folosește atunci când nu îl vede nimeni. Copiii se pot întoarce să vadă dacă suzeta lor mai este acolo sa o fi mâncat-o ratonul de tot :) Ca să nu mai spun că pentru cei curajoși care își agață suzetele în pomișor ,Gradina Zoologică oferă diplome care pot fi ridicate de la casierie.

6. Stai pe lângă cei mici și vezi cum se știu distra în Orășelul copiilor. Pe lângă Grădina Zoologică, Platoul Cornești găzduiește și unul din cele mai mari și bine amenajate locuri de joacă din România (nu știu dacă nu cumva chiar este CEL mai mare din țară). Pentru că mi se pare un loc în care s-a făcut o treabă extrem de bună pentru a-i atrage pe cei mici și familiile lor din punct de vedere turistic, am căutat diverse informații ca să aflu cum s-a ajuns la această formulă de zona atât de atractivă aici și nu mică mi-a fost mirarea să aflu că de fapt toată zonă s-a dezvoltat pe vremea regimului comunist și mai apoi doar i-au fost aduse îmbunătățiri.

Locul de joacă este absolut miunat, aș putea sta acolo pe o bancă să aștept să se sature Albert de joacă la nesfârșit, ceea ce vă asigur că nu mi se întâmplă în toate parcurile. Singurul meu regret este că trenulețul copiilor (varianta veche pe linia de tren adevărată) nu mai funcționează. Trenulețul copiilor funcționa încă din anii ’70 pe Platoul Cornești în jurul parcului de joacă, intrând în pădure și având lungimea de 1 km cu 5 stații amenajate. La prima vizită a Paltoului în 2019, acest trenuleț încă funcționa și îmi pare rău că acum n-am mai avut timp să caut o fotografie să vedeți cât de frumos completa întreg aspectul zonei. Acum în locul său există un trenuleț dar… pe roți, care face legătura dintre intrarea pe Platou și intrarea de la Grădina Zoologică, util însă deloc spectaculos față de fratele lui mai mare.

7. Petry Grill and Wine Bistro și alte “principii” ale bucătăriei secuiești, dar mai ales ale bucătăriei fusion. Sigur că este un fel de-a spune că la Petry găsim mâncare secuiească, asta te-ai aștepta fiind acolo “acasă la mama ei”, dar indiferent ce ți-ai comanda trebuie să știi că Petry este CLAR unul din cele mai bune restaurante din Transilvania. Și nu doar din acest motiv, noi îi trecem pragul DE FIECARE dată când mergem sau trecem pe la și pe lângă Târgu Mureș.

Serios, nu ai cum să dai greș cu o masă aici, ori că este vorba de un prânz, ori o cină, mâncarea este next level. Nu ne-au dat nimic gratis ca să scriu de bine și niciodată când am scris de bine n-am făcut-o în scop publicitar, dar unele locuri merită din plin lăudate complet gratuit. Așa că la finalul acestui articol, din unul nou lung, vă las niște farfurii cu ce am mâncat noi în ultima vreme pe la Târgu Mureș, iar primele 4 fotografii sunt chiar de anul acesta (da, am fost de două ori la Mureș și iată, este doar luna Mai). Cât despre ultima imagine de mai jos, vă spun că în ea se poate vedea celebrul consomme de rață, pe care din păcate nu l-am mai găsit recent la ei (deși încă exista în meniu, însă se gătește în cantitate mică), așa că imaginea este din 2021, dar bănuiesc că este la fel de bun și în zilele noastre :) Dacă vă bate gândul să mergeți la Târgu Mureș, cum nu îmi imaginez că ați putea mânca în altă parte, vă recomand o rezervare la Petry.

P.S. Dacă doriți cazare la Târgu Mureș: la ultima vizită ne-am cazat într-un loc minunat, la Grand Hotel de unde este făcută și prima fotografie din artiol. Nu am apucat să povestesc acum despre el, dar am în plan un articol cu unele din cele mai frumoase cazari din România, testate în ultima vreme și desigur, îl voi include acolo, pentru că îl recomand din suflet. Însă vă mai pot recomanda Hotel Privo, unde am stat pentru o noapte în 2021 și unde ne-a plăcut mult (noi nefiind cei mai mari fani hoteluri, preferăm locațiile mai mici, e drept, dar puteți citi aici ce am scris despre el). EnJOY your stay!

 

1 comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.