La mare în Croația: Duga Uvala, plaje, mare, soare, pietricele etc

Cel mai probabil, după acest articol voi face o mică pauză de relatări din Croația, căci mă așteaptă aici pe blog câteva îndatoriri neterminate, însă, țin neapărat ca la acest început de septembrie să vă mai povestesc și despre vacanța la mare la croați, căci vacanțele de vară (concediile) nu s-au terminat încă, chiar dacă doamna toamna ne dă târcolale tot mai evidente. Încerc să răspund la întrebările “Și, cum a fost la mare în Croația? Mai frumos ca în Grecia? Mai scump ca la noi? Merită să mergem cu copiii? Cât de deranjante sunt plajele cu pietricele? etc”.

DSCF1990

Înainte de toate vreau să lămuresc ceva. Inclusiv prin agențiile de turism online sau nu am văzut că cele două destinații Croația și Grecia se află într-un fel de concurență (care la fața locului nu mi s-a părut a exista). Prin 2010 când mă interesa foarte tare o vacanță în Grecia, chiar intrasem aici în Cluj prin câteva agenții care mi-au recomandat Grecia în detrimentul Croației pe principiul: “au plaje mai bune!”. Numai că, dacă nu vă interesează doar plajele, cred că din punct de vedere al orașelor și posibilităților de vizitare, Croația (luată în întregul ei, nu doar Istria) ar părea, cel puțin la prima vedere, mai ofertantă ca și Grecia. Dar, să ne înțelegem, în Grecia eu am fost doar în Corfu (insula), iar în Croația doar în Istria… așa că se pot strecura erori de percepție, nu zic nu. In plus obiectivismul lasă de dorit… zona în care am fost seamăna pe alocuri așa de tare cu Toscana că mă puneam să clipesc rapid de câteva ori, crezând că nu văd bine…

DSCF1635

Dar să le luăm step by step. Pentru că am vrut Istria, cazarea am căutat-o acolo din start și am găsit destul de repede ceva foarte convenabil, dar asta doar pentru că eram în iarnă. Nu același lucru s-ar fi întâmplat în primăvară sau Doamne Ferește la începutul verii, când niște prieteni au căutat cazare în Istria, cam pe unde am găsit noi și pe lângă faptul că mai existau extrem de puține locuri de cazare disponibile în zonă, cele care mai erau libere erau extrem de scumpe. Deci, la fel ca pentru altă destinație de la mare în plin sezon, rezervați cazarea și cu jumate de an înainte. Nu glumesc! Chiar nu are sens să plătiți enorm pentru cazare în zone unde nu primează serviciile (aici o să includ și Grecia și Croația, un AI nu prea are sens, noi ne-am luat numai cazarea, fără mic dejun, deși vă spun că data viitoare nu mai fac greșeala asta, un mic dejun inclus la hotel este mană cerească, iar eu chiar ador să iau micul dejun cu produse locale, pe o terasă drăguță, în hotelul unde diminețile au cea mai plăcută aromă de cafea).

DSCF1304

Odată rezolvată problema cazării, pot spune că pentru noi Croația lui 2014 a ieșit mai ieftină decât Grecia lui 2010 (dar în Grecia condițiile au fost ceva mai bune plus că am avut micul dejun inclus). Exact cum zice Lore, depinde din ce parte privești acest “cât de ieftin e cel mai ieftin” și depinde pe ce pui cel mai mare preț. Recunosc că noi n-am pus niciodată cel mai mare preț pe cazare, ci am vrut doar să fie curat, să avem o baie proprie și o perină pe care să ne punem capul. Găsiți locuri de cazare decente în Croația, fără să plătiți enorm pentru ele? DA, fără dubiu DA!

DSCF1209

Duga Uvala este o stațiune micuță, zice-se că cea mai frumoasă din golful Vinjola, pe coasta de est a Istriei. Coasta de est, mai puțin turistică, dar nu mai puțin frumoasă a Istriei, este o parte mai liniștită din superba Istrie și din ce am văzut, preferată de familiile cu copii sau de cei care își doresc plaje mai puțin zgomotoase. Totuși, pe timpul nopții, stațiunea nu este cea mai calmă, datorită taberelor din zonă, pentru care viața începe de la lăsarea serii, așa că am auzit muzică în timp ce încercam să adorm, dar nu pot spune că m-a deranjat. A compensat faptul că pe timpul zilei, plaja a fost chiar relaxantă și doar în câteva zile a fost cu adevărat plină. Nu, nu arată ca plajele de la noi și nici măcar ca cele de la greci (căci nu m-am putut abține să nu compar).

DSCF1302

Din păcate (sau fericire?!), această coastă de est este mai puțin cunoscută și promovată, poate tocmai de asta a fost mai calmă atmosfera acolo, decât pe coasta cu orașele superbe de care v-am povestit. Partea proastă este că stațiunile astea micuțe, nu au un centru istoric pe care sa-l poți lua la pas seara sau ceva de genul acesta. Din acest punct de vedere mi-a amintit de Agios Georgios din Corfu, tot așa, o stațiune mai micuță pe același calapod. Mie mi-a lipsit o străduță de promenadă aici, în rest nu mi-a lipsit nimic. Cel mai mare hotel din Duga Uvala, Hotel Croația, ne-a furnizat tot ce am avut nevoie: restaurant, gelaterie, magazin cu suveniruri și chiar un supermarket, pe care l-am descoperit în ultima zi, până atunci făcându-ne anumite cumpărături de la un minimarket situat chiar aproape de Garoful Apartments, unde ne-am cazat.

DSCF2025

Plajele, repet, mie mi-au plăcut în ciuda pietricelelor. N-am putut sta întinsă să mă prăjesc pe ele, dar cu un sezlong am rezolvat problema. Pietricelele sunt motivul pentru care apa are fenomenala culoare pe care o are. Apa este cea mai frumoasă și mai clară din câte am văzut. Extrem de limpede, extrem de curată! Nu are culoarea aceea albastră aproape lăptoasă cum am văzut în Grecia și Italia, ci este verzulie, smaralad și în prima parte a zilei vezi până în adâncuri și acolo unde este un hău imens sub tine. La mal nu mai povestesc, vedeai peștișorii circulând printre picioarele tale într-o veselie. Dacă “merită” să mergi pentru ceva la mare în Croația, apăi pentru apă asta superbă merită cu desăvârșire!!

DSCF1368

Ce mi-a plăcut foarte tare la Duga Uvala, au fost pădurile care înconjurau golful. La orele prânzului, când soarele nu e tocmai sănătos, mă retrăgeam în pădurice cu tot cu șezlong și cred că era cel mai bun lucru pe care îl puteam face la orele alea. Vreau să vă spun că îmi era chiar răcoare la umbra adevărată din pădure și în câteva rânduri chiar m-am acoperit :) De aici am putut vedea marea și am putut citi o carte fără să mă bată soarele în cap. Apropo de asta, în Croația nu a fost caniculă, nu genul acela care ne sufocă pe noi de obicei pe aici. Cât despre vremea de vara asta, toată Europa a avut de suferit din pricina ploilor, deci și în Croația a plouat cu nemiluita. Totuși se pare că am prins o săptămână chiar bună în Croația, cu vreme mișto, chiar dacă a fost pentru prima dată când am prins o furtună la mare, a plouat cu găleata o noapte întreaga, dar a doua zi am avut soare și vreme de plajă.

DSCF1282

Duga Uvala nu are spectaculozitatea plajelor italiene minunate din Ligura de exemplu, dar nu sunt nici pe departe anoste ca cele din zona Rimini/Rivabella, de pe celălalt mal al Adriaticii. Sunt undeva la mijloc, iar faptul că multe din ele au o intrare lină în mare le face foarte potrivite pentru copii, că tot primesc întrebarea asta. Nu au copilașii nisip să facă castele, dar își găsesc ei imediat altceva de făcut: strâng pietre, fac turnuri din ele, se bălăcesc și urmăresc peștișorii (ceea ce nu vor putea face niciodată pe plajele cu nisip). În plus apa este călduță, ceea ce pentru mine a fost un mare plus, căci urăsc maxim apa rece, nu mă pot bălăci în ea, am un sentiment de pură angoasă când dau de apa rece. Aici a fost perfect. Îmi pare rău, dar nu îmi pot închipui vacanța la mare cu apa rece. Deși, recunosc că aș merge oricând la apa rece a Oceanului, după ce am văzut pozele Tomatei, însă doar pentru a o admira, nu și pentru a mă bălăci în ea :)

DSCF1225

Dacă aș mai merge în Croația la mare? Sigur că da, însă pe Coasta Dalmată de data aceasta! Istria, mi-a părut bine de cunoștință, esti frumoasă, așa cum mă așteptam să fii, dar sunt alte zări care mă cheamă cu soare fierbinte și ape limpezi…

P.S. Doar 100 de fotografii am strâns de pe plajele din Duga Uvala, însă recunosc că am luat aparatul pe plajă numai în două zile, în rest l-am lăsat în cameră să nu facă insolație ;)

7 comentarii

  1. Puștiul de șase ani a decretat clar. Plaja cu pietre în locul celei cu nisip. Ce să mai zici?
    Altfel… eu voi da Dalmația de Nord și Golful Kvarner pe Istria, poate chiar anul viitor, că tare ne-a plăcut. Și cum să nu îți placă?
    Comparativ cu Grecia… nu pot face comparație. Grecia are partea ei de lume fabuloasă, Croația la fel… nu seamănă, nici nu trebuie. Și le-aș alege pe amândouă… :))

  2. Frumos! Foarte frumos! Acum recuperez si eu povestirile tale despre vacanta.
    Croatia mi se pare o destinatie interesanta si mie pentru vacanta de vara, pe care as lua-o in calcul pentru un an viitor. Nu m-am documentat inca despre ce munti au… :))

    1. Îți răspund, căci mă gândesc că îți plănuiești vacanța de vară, greșesc? Să știi că am fost mulțumită de ce am găsit de mâncare la terasele de aici, dar pe de altă parte am avut la noi niște conserve de acasă în caz de “ceva”. Mai apoi camera a fost prevăzută cu o bucătărioară unde ne puteam găti diverse chestii, deși nu prea am folosit-o :D

      Preturile au fost ok, puțin mai scump ca în Grecia, dar mai ieftin ca în Italia. A fost ok, pe bune, nu puteam ieși mai bine, raportul calitate/preț a fost bun de tot :*

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.