Și pe unde v-ați mai cazat în plimbări? ne întreabă lumea, mai ales lumea cu copii (în ultima vreme), deși noi tot zicem că alegem și nu alegem cazări numai în funcție de copil. DAR știu cât de sensibilă poate fi treaba asta pentru multe familii. Mă feresc, totuși, să pun în titlu ceva despre cazările potrivite ȘI celor mici pentru că totul e atât de subiectiv încât nu cred pot porni o discuție în acest sens și să rămân calmă până la sfârșit :) Totuși, cazările pe care le-am ales în ultima vreme călătorind prin România, au fost alese și cu gândul la strumful din dotare, că n-ai cum ignora complet acest… aspect. Așa că vă puteți lăsa inspirați, dar nu și înșelați, tot repetând eu pe aici că suntem diferiți și trecem totul prin filtre proprii, nu? Așadar, pentru că de la ultimul articol de acest fel (pe care vă invit să-l citiți aici) au trecut mai bine de doi ani de călătorii prin România, vă invit azi la o plimbare printre câteva unități de cazare care ne-au plăcut mult și poate ar merita încercate și de către alții. De la început trebuie să știți că n-am nicio colaborare cu ele, totul este pe încercate și pe buget propriu, nu e reclamă și nimic de acest fel. EnJOY!
Conacul Ambient – o cazare foarte bună în România pentru copii și părinți
Am ajuns la Conacul Ambient cu o ocazie specială: sărbătoream un număr frumos de ani de când ne-am căsătorit și am vrut să alegem o locație care să ne rămână în memorie nu doar pentru ce putem vedea pe lângă ea. Nu am căutat mult până să ajung să văd câteva poze de la Conacul Ambient din Cristian, județul Brașov. Ideea mi-a plăcut din prima: un mix reușit de hotel/pensiune cu piscină acoperită, locuri de joacă și mâncare bună, într-un sat cu biserică fortificată, foarte aproape de Dino Parc și de Brașov – unul din orașele noastre preferate din România. Deși eram încă în plină pandemie COVID-19, începutul verii lui 2021 a fost destul de relaxat, altfel nu mă vedeam mergând cu mască la o piscină acoperită, iar piscina asta a cântărit mult în decizie, vă rog să mă credeți.
Deși i se zice CONAC, locul nu mi s-a părut elegant până la lacrimi, însă tare potrivit pentru un weekend prelungit în familie. Camerele deși frumoase, mi-au părut destul de simple, mobilate rustic, însă spațioase, foarte curate și fiecare cameră dotată cu balcon de unde te puteai bucura de verdele zonei și de aerul proaspăt de dimineață. Copilul a apreciat maxim locul de joacă, terenul de fotbal și desigur piscina acoperită (unde în 2021 cu pandemia și toată nebunia aveai acces numai pe bază de rezervare prealabilă). Există și piscină din aer liber, foarte curată și confortabilă, dar fiind chiar început de iunie la munte (cu vreme foarte însorită, e drept), nu am folosit-o din cauza temperaturilor. Mâncarea a fost excelentă (am avut cazare cu demipensiune, tocmai pentru că în sat nu ai alte posibilități de luat cina, dar și pentru că citisem lucruri bune despre preparatele lor). De asemenea, notă mare pentru personalul atent la cererile clienților (noi nefiind niște pretențioși cu cereri multiple, dar merită menționat).
Dacă ajungeți în Cristian – Brașov (a nu se confunda cu satul Cristian din județul Sibiu, altă frumusețe săsească) nu vă sfiiți și faceți o plimbare prin sat înainte sau după cina copiasă de la Conac. Este foarte liniștit și plăcut și mai ales vă puteți bucura ochii cu casele săsești excepțional întreținute. Satul mi s-a părut de o curățenie exagerată, în plus datorită vechimii, multe case din Cristian au fost declarate monumente arhitectonice. Și bineînțeles, nu ratați Biserica fortificată săsească cu zidul său dublu de apărare și cu cele opt turnuri defensive bine conservate, este un exemplu impresionant de arhitectură militară medievală. Vă puteți odihni pe o bancă în fața ei savurând o înghețată și niște ronțăieli nevinovate (așa ceva nu există, numa’ zic) de la unul din micile magazine alimentare din sat, ceea ce noi chiar am făcut și ne amintim acum cu drag.
Terra Apartment (Satu Mare) – o locație superbă în unul din micile orașe mari ale României
Am fost o singură dată în Satu Mare, dar a reușit să mă impresioneze din prima clipă. Alături de Bistrița, Baia Mare sau Târgu Mureș, Satul Mare face parte din acea categorie aparte de “mici orase Mari” cum îmi place să le numesc, cu atmosferă caldă și calmă, curate și cu autorități implicate activ în viața comunității. Am stat o singură noapte în oraș și ne-a plăcut așa de mult cazarea că am regretat nerezervând mai multe nopți. Dar noi aveam treabă o singură zi și în plus nu știam mai nimic despre oraș, care să ne facă să prelungim ședearea mai mult încă din faza de plan.
Terra Apartament este acel loc de cazare cu care faci click din prima, foarte confortabil, amenajat cu atenție la detalii, dar ca totul să-ți fie la îndemână, spațios astfel ca cel mic să își poate consuma energia (pe care numai cei mici o mai au după o zi plină de plimbare și efervescență), totul ambalat în sentimentul de “acasă”. Unde mai pui că era situat tare aproape de centru, iar locul de parcare din fața geamului făcea toți banii.
Satu Mare ca oraș, așa cum vă spuneam, merită din plin un weekend break. Ar merita și un articol pentru că nu cred că știm multe despre el, ce ar merita vizitat, ce ar merita evitat, unde să măncăm și ce mai putem face pe lângă. Dar pentru că nu l-am scris niciodată, vă recomand acum, dacă ajungeți în oraș să vizitați Catedrala romano-catolică (foto jos), cu hramul “Înălțarea Domnului”, biserica catedrală a Episcopiei Romano – Catolice de Satu Mare, unul dintre cele mai importante obiective turistice ale orașului, care nouă ne-a plăcut enorm. Am mai văzut Turnul Pompierilor, Hotelul Dacia (în stil secesionist unguresc, este probabil cel mai emblematic monument din Satu Mare, iar macheta sa a obținut locul 2 la Expoziția Mondială de la Viena în 1902) și ne-am odihnit în Parcul Central, iar toate acestea pentru o zi au fost chiar destule, nu suficiente însă ca să apucăm să ne bucurpm de oraș așa cum se cuvinte. Dar vom reveni și îl vom lega și de Carei, despre care știm de la Romândra că este un oraș pur și simplu fabulos, dar destul de necunoscut.
Pensiunea Apuseni Wild – pentru un weekend break aproape de natură
Nici nu vreți să știți de câte ori am sunat la Apuseni Wild până am găsit camere libere. Doream să mergem în formula cu bunicii și ne trebuiau musai două camere, iar singurul moment în care ne-am potrivit a fost un mijloc de noiembrie. Bun și așa, iar vremea a ținut cu noi. Am vrut mult să petrecm un weekend în natură, la o distanță foarte potrivită de Cluj, având în vedere zilele scurte din noiembrie, iar această unitate de cazare îndeplinea toate cerințele noastre. Plus că auzisem că este foarte frumoasă: “Pensiunea Apuseni Wild se află la 87 km de Oradea si la 100 km de Cluj, în Remeţi, judeţul Bihor, în apropierea satului Negreni (15 km), pe Valea Iadului. E aşezată la poalele muntelui, sub o stâncă solitară şi semeaţă.” Camerele cred că sunt cele mai moderne pe care le-am văzut la o pensiune în ultimii ani, iar facilitățile pensiunii cred că ar mulțumi pe oricine: piscină exterioară (în anotimpul rece încălzită și acoperită), Centru SPA cu saună, butoi cu apă fierbinte, loc de relaxare şi masaj, restaurant cu terasă şi vedere spre Valea Iadului, wild summer bar – aproape de piscină, sală de jocuri (Xbox, darts, biliard, ping-pong), loc de joacă exterior pentru copii dotat cu toate jucăriile necesare. Mâncarea este bună, acesta fiind un alt loc (din cele puține) în care ne-am luat demipensiune, parțial și pentru că în imediata apropiere nu sunt alte localuri unde poți lua masa. Din acest punct de vedere ai zice că zona este destul de izolată, însă atunci cănd vrei ÎN natură, zona de confort capătă alte valențe, nu credeți?
Zona este puțin spus frumoasă! Județul Bihor deține, zic eu, zona cea mai interesantă și diversă din Parcul Natural Apuseni. Noi ne-am plimbat prin jurul pensiunii într-un superb decor de toamnă, am cules mere, ne-am tras sufletul lângă căpițele de fân, am socializat cu copiii și cățeii de la o fermă de pe deal, ne-am plimbat pe lângă vale în susurul apei, dar asta și pentru că am stat numai două nopți și două zile. Însă, pentru o ședere mai lungă, vă recomand drumeții în zonă ori mici excursii la barajul de pe Valea Draganului, la cascada Valul Miresei, la Muzeul Memorial Octavian Goga de la Ciucea ori în stațiunea Stâna de Vale. Cred că se poate face lejer o vacanță de o săptămână aici.
Cloud Studio – cazare pe “acoperișul” Sibiului
Ne-am cazat aici atunci când am vizitat pentru a patra oară noi doi și a doua oară în trei Târgul de Crăciun de la Sibiu, iar camera aleasă a fost în ideea de a vedea orașul “de undeva de sus” (cu luminile de sărbătoare) și de a-l duce pe Albert într-o cazare puțin altfel. Ce nu știam atunci era că Albert va răci în drum spre Sibiu (a început din senin să-i curgă nasul și să fie mârâit), iar noi vom sta în cameră mai mult decât preconizasem așa că, ne-am felicitat și mai tare că alesesem Cloud Studio, mai ales că avea cani frumose și diverse plicuri de ceai pentru oaspeți, iar noi le-am folosit pe toate :) N-a fost nimic grav și oricum am vizitat iar Sibiul și Târgul și ne-am bucurat și de exterior, dar date fiind circustenațele ne-am bucurat și mai tare de micul studiou cu vedere la oraș direct din pat, care tare ne-a plăcut.
Fiind și în decembrie pe la mijloc, am prins aici într-o sâmbătă seara și Home Alone 2: Lost în New York (preferatul nostru), așa că ne-am comandat o pizza (ca și Kevin) și i-am dat patului de la cazare o și mai mare importanță. Eu încă îmi amintesc (și) răceala, dar vă asigur că Albert își amintește numai distracția… și view-ul (care apropo, nu e redat așa cum trebuie în pozele mele). P.S. Cartea din a treia poza de mai jos, Cameră cu vedere – E.M. Forster a fost achiziționată de la Sibiu chiar în această escapadă (filmul făcut după ea este acesta și vi-l super recomand).
Acum despre Sibiu ce aș mai putea să spun în plus? Foarte puține, sincer. Am spus cam tot ce am avut de spus aici și mai apoi aici. Aș merge oricând și oricum, deși este un oraș relativ mic îmi pare inepuizabil și asta s-ar putea datora și zonei. Sibiul cu Mărgininea sa, cu satele săsești și toate minunățiile fortificate mă atrag acolo ca un magnet și nu pot ignora asta orice aș face, așa că revenim, revenim și iar revenim.
DoubleTree by Hilton Hotel Sighișoara – definitely a room with a view
Noi iubim Sighișoara din toată inima și îi zicem de drag – Sighi. Cred că ne-am îndrăgostit de Sighi de la prima vizită, numai că în 2020 ne-a găzduit și vacanța pandemică în Transilvania și de atunci ne-am atașat de ea atât de tare că nu putem trece prin zonă fără să o vizităm, ca pe o mătușă mult iubită în copilărie (eu n-am avut, dar am auzit că există). Ce vreau să spun este că am fost an de an în ultimii 6, deci ne-am cazat de mai multe ori la Sighi, dar niciodată la Hilton, până în februarie anul trecut când cineva din familia noastră serba o frumoasă vârstă. Hilton sună a ceva scump de obicei, dar vă spun că a fost ceva extrem de normal și de mediu pentru facilititățile hotelului (o fi contant rezervarea cu aproape două luni înainte, probabil). Punctul forte al camerelor de la Hilton din Sighi este priveliștea, una din cele mai frumoase de la noi din țară când vine vorba de așezări urbane. Ne-a plăcut la nebunie, prea frumos, prea ca la Sighi – a se vedea chiar în primele poze de mai jos! Mai apoi a fost și aici alegerea pe bază de piscină acoperită și nu cred că am realizat până la aceste cazări cu piscine acoperite cât de mult le pot iubi copiii și cât de încântați pot fi de ele, iar eu una mă topesc când aud un “îmi place unde m-ați adus!” și practic nu mai contează nimic.
P.S: Cu toate cele spuse mai sus, locația ar merge perfect și pentru un weekend romantic, adică în doi, vă rog să țineți minte ;)
Am două articole dragi aici pe Bialog despre Sighi și bineînțeles că nu am spus tot în ele, căci e greu să spui tot despre un loc în care ai merge oricând, iar și iar. Totuși puteți citi despre cum arată Doamna Toamna la Sighișoara, dar și cum ni s-a înfâțișat într-o superbă zi de vară, fără prea multe cuvinte…
Da, priveliștea de mai jos tot din camera de la DoubleTree by Hilton a putut fi admirată!
Transylvanian Inn – cazare și-o biblioteca panoramica cu vedere la Castelul Bran
Se făcea că ne întorceam într-un concediu mai lung cu zbor din București și mai aveam de condus spre Cluj, dar leneși după o vacanță la soare. Ca să fragmentăm drumul, ne-am gândit să oprim la Bran, pentru că Albert dorea să vadă “castelul cu vampiri”, el neștiind încă ce sunt aia cu adevărat, deși bănuiesc că se bazează pe ce a văzut în cele 3 filme Hotel Transylvania, pe care le-am adorat cu toții și care ne-au amuzat foare tare. Așa că se impunea o cazare în apropiere de Bran și nici nu credeam că voi rezolva atât de rapid, numai că am dat fulger de Transylvanian Inn și am văzut poze cu biblioteca de la mansardă. Aia e, nimic mai mult nu mi-a trebuit!
Situat în Predeluț – Bran, hanul de la poalele Bucegilor este o poveste de familie. Deținut de două surori și amenajat ca în povștile bunicilor, hanul și mai ales “biblioteca din turn” sunt o oază de liniște și frumos în inima Transilvaniei. În afară de felul în care ne-a fermecat biblioteca absolut fantastică și cele peste 400 de volume strânse acolo, vă pot spune cu mâna pe inimă că la han am și dormit excelent în cel mai confortabil pat din toată perioada vacanței, dar și mâncat o ciorbă de vis și un mic dejun bun, bun, bun. Normal că am zis că vom reveni și aici, normal că încă nu s-a întâmplat, dar e în plan și ne menținem optimști.
Castelul Bran este emblema zonei și poate din acest motiv nici nu m-am supărat că am stat 2 ore la coada ca să intrăm. Eu încă spun că a fost un test suprem de rezistență și răbdare pentru Albert. Recunosc, noi l-am întrebat de câteva ori pe parcursul cozii dacă nu vrea să plecăm și din motive total necunoscute la 5 ani, răspunsul a fost mereu NU. Așa că am stat și l-am vizitat: el pentru prima oară, eu pentru a doua oară, taică’su pentru a treia oară. Așadar îl putem recomanda cu toții, dacă nu ați fost ÎN INTERIOR mă refer, că așa din exterior cred că nu-i român care să nu-l fi văzut. Faima castelului depășește faima României ca țară (poate sună urât, dar asta nu înseamnă că e și greșit). Faima asta (mulțumim Bram Stoker!) aduce turiști înebuniți după legenda lui Dracula și în general turiști în căutarea ineditului, care sunt dispuși să plătească oricât să stea față în față cu legenda.
Castelul Bran se situează la mai puțin de 30 km de Brașov, construit pe o stâncă, într-un punct cheie strategic vorbind. În prezent, în muzeul de patru etaje sunt expuse colecții de mobilier, costume, arme și armuri, iar Domeniul Bran cuprinde, de asemenea, Parcul Regal cu cele două lacuri, Casa de ceai, Casa administratorului și Casa Principesa Ileana (descendenții acesteia fiind în prezent proprietarii castelului).
The Bricks 1903 (Bistrița) – cel mai surprinzător loc urban de cazare din Transilvania
Niciodată nu m-aș fi așteptat să dau la Bistrița peste așa ceva: un apartament SUPERB care ne-a lăsat fără cuvinte. Văzusem că e fain de la rezervare, dar când am ajuns, am rămas cu gura căscată. Cum să vă spun? La Hilton ai niște așteptări… aici n-am avut nicio așteprare și efectiv ne-a dat pe spate. Ne întrebam non-stop cam cât o fi costând o noapte de cazare într-o asemenea locație în… Cluj? Cluju’ fiind acel oraș despre care tocmai s-a mai inventat un banc: “Știți de ce se face de anul ăsta UNTOLD Dubai? Ca să poată merge și cei care nu au bani de cazare la Cluj!” Mda… la Bistrița am plătit pe două nopți sub 100 de euro, în weekendul de 1 decembrie, deci nu chiar un weekend obișnuit.
Revenind, situate în inima orașului Bistrița, apartamentele de la The Bricks se află deasupra restaurantului cu același nume, unde puteți lua masa, puteți parca și puteți să petreceți seri de iarnă liniștite cum a fost în cazul nostru. Apartamentul nostru a fost pe două niveluri și chiar dacă la început ne-am temut că ne va fi frig având în vedere că era decembrie și spațiul foarte mare, nu am dat peste această problemă. Felul în care care este decorat și compartimentat ne-a făcut să ne simțit foarte bine, având la dispoziție un spațiu generos în care Albert să se desfășoare. Și s-a desfășurat, după cum se poate vedea în imaginea 3 :))
Bistrița-Năsăud este al nouălea județ de pe traseul turistic Via Transilvanica, iar orașul principal este Bistrița. Prima dată am ajuns aici în 2014 și scriam la acea vreme că urcând în turnul Bisericii Evanghelice mi-am amintit de Bologna, vă invit să citiți. A doua oară am oprit când ne-am întors de la Colibița, în 2017, când eu eram destul de însărcinată, dar în perioadă în care aș fi plecat oriunde. Apropo de Colibița, am dat o fugă și cu această vizită de iarnă și s-a dezvoltat frumos, merită să vedeți Marea de la munte atât vara cât și iarna, este un loc foarte pitoresc din Transilvania. În oraș vă sugerez să vizitați Biserica Evanghelică, un monument de arhitectură reprezentativ pentru tranziția de la stilul gotic la cel al Renașterii în Transilvania. Turnul bisericii, cu o înălțime de 75 m, este cel mai înalt turn medieval din România, fiind cu puțin mai înalt decât turnul Catedralei Evanghelice din Sibiu. Și ar trebui să vă trimit și la Atelierul de cafea pentru a bea cea mai bună cafea din oraș (am poposit aici la fiecare vizită – chiar și de când eu nu mai beau cafea) :)
La Odăi (sat. Peștera, jud. Brașov) – o experiență inedită de cazare
Am făcut-o și pe asta: glamping cică i se spune, probabil termen inventat de cei care urăsc din tot sufletul să stea la cort :)) Galmping e un camping cu puțin glam, adică în interiorul unui cort ai tot confortul unei camere de hotel. OK hai, nu ai chiar tot confortul pentru că nu ai baie și încălzire centralizată, dar pentru experiență cred că două/trei nopți poate oricine să meargă la toaletă afară și să pună lemne pe foc.
Vă spun sincer că nu am căutat cel mai cel glamping, însă am vrut unul care să semene cât de cât cu ce ar putea însemna “cazarea la cort”, iar pentru Albert a fost așa o experiență amuzantă, că îmi vine să zâmbesc de câte ori îmi amintesc. Sigur, tatăl lui zice: “normal că i-a plăcut, că nu el a pus pe foc” :) dar știm cu toții că nu este doar despre asta. Noi ne-am cazat La Odăi, o altă afacere de familie care a luat naștere în urma unei călătorii pe care proprietarii au făcut-o în Anglia rurală. Reîntorși acasă, pe pământul moștenit de la bunici și străbunici, în zona Bran – Moieciu, au făcut o simplă casă de vacanță unde le-a venit mai apoi ideea de a crea un loc inedit de cazare: corturi pe structuri din lemn, căbănuțe rustice, dar și chalet-uri mai elegante.
Și în caz că vă întrebai de ce le-a zis “La Odăi” aflați că “pe vremuri, aici, stramosii nostri ridicau adaposturi pentru animale pe timp de iarna, numite odai. Prinsi din urma in munca lor de serile timpurii de iarna, departe de sat, oamenii obisnuiau sa innopteze in podurile acestor odai, alaturi de animale“. Dar mai multe informații puteți afla de pe site-ul lor.
Tura aceasta pe lângă Brașov a fost și despre a celebra natura cu ocazia weekendului prelungit de 1 iunie și Rusalii, așa că nu doar că ne-am cazat La Odăi, dar am și fost în sfârșit la Sanctuarul LiBEARty de la Zărnești, un loc absolut minunat în care să mergi cu copiii, unul din locurile de vizitat în România cu copii în vacanța de vară. Poate voi reuși să povestesc mai multe despre acest loc într-un alt articol. Până atunci vedeți aici despre ce este vorba.
Câte despre Brașov, unul din cele mai frumoase orașe din România (în accepțiunea noastră), pe lângă faptul că în acest weekend prelungit l-am găsit EXTREM de aglomerat, tot frumos ni s-a arătat. N-aș rata pentru nimic în lume o plimbare prin Piața Sfatului când ajung în zonă (oricât ar fi de aglomerată) sau o masă la unul din frumoasele localuri de pe centru (de data asta a fost Casa Hirscher și a fost ce a trebuit să fie). O mica problemă am cu Brașovul: ori se ascunde mine ori, de ce oare găsesc atât de greu spre deloc Strada Sforii? Data trecută am găsit-o, cu greu, dar da, am dat de ea, însă de data asta nicicum :) Oare îmi puteați da un pont să dau de ea înainte să ajung să mă enervez și să nu mai caut? Mulțumesc!
*va urma când se vor mai strânge locuri de cazare interesante*
3 comentarii
Foarte interesanta ideea de glamping. Nu auzisem pana acum de ea, insa cu siguranta mi-ar placea sa incerc. Ma uimesc intotdeauna articolele tale. Aduci mereu ceva nou si frumos pentru noi.
Cel mai tare din toata Romania iubesc cel mai mult Brasovul, il apreciez prea mult