România necunoscută (III): Castelul Teleki din Gornești (Mureș)

Nu cred că mai este pentru nimeni un secret că anul 2020 va fi de voie și de nevoie anul în care fiecare face turism cam prin țara lui, ori hai să zicem, maxim pe la vecini. Cred că se poate considera vacanță exotică de vară una în Grecia sau în Turcia, anul acesta. Cine ar fi crezut?! Dar să lăsăm puțin virusul la locul lui, adică printre noi și să ne întoarcem la oile noastre. În cazul meu oile fiind castelele, cetățile și bisericile fortificate din Transilvania. Mă gândesc serios să fac un plan de bătaie pentru o posibilă vacanță de vară pe la aceste comori transilvănene. Mai sunt ATÂTEA de descoperit și atâtea trasee de încercat! Până atunci însă, zic să mai termin din articolele începute înainte de pandemie și să vă port la una din aceste comori, descoperite vara trecută, la mijloc de august, care sunt sigură că o să vă placă, pe cât de necunoscută este majorității: Castelul Teleki din Gornești, aflat la mică distanță de Târgu Mureș.

“Castelul” de dimensiuni medii este de fapt un ansamblu arhitectonic construit de familia Teleki în localitatea Gornești, județul Mureș și denumit pe vremuri cel mai frumos castel din Ardeal sau comoara Mureșului. Deși complexul se află la doar 17 km distanță de Târgu Mureș, pe partea stângă a râului Mureș, foarte puțină lume știe de el chiar dacă se poate vizita de câțiva ani. Noi am aflat de el datorită proiectului Castel în Transilvania despre care v-am vorbit și cu alte ocazii și vizite pe la castele. Fiind construit în stil Grassalkovich, (caracteristica lor principală fiind forma în U) foarte răspândit în Regatul Ungariei, turiștii din țara vecină îl compară des cu palatul din Gödöllő. Drept este că ambele au fost proiectate de arhitectul Andreas Mayerhoffer din Salzburg. Castelul Teleki este așezat în cadrul unui impresionant parc dendrologic cu statui alegorice. Parcul îşi datorează forma actuală începutului de secol 19, dar în cursul anilor a fost îmbogăţit cu copaci rari, precum Gingko Biloba. O grămadă de informații de acest gen o să primiți de la ghizii care vă așteaptă la castel și care vă vor plimba prin toate camerele sale destul de bine conservate.

Referitor la interior m-au frapat camerele pictate pentru copii, care seamănă cu cele din grădinițele zilelor noastre. Așa am aflat că în jrul anului 1960 în timpul epidemiei de tuberculoză, castelul a fost transformat în preventoriu TBC pentru copii și a fost renovat astfel încât copiii să se simtă cât mai bine aici. Toți copiii au părăsit sănătoși această locație, lucru care ne-a pus un zâmbet pe buze. Sigur că nu același lucru se poate spune despre superba bibliotecă care se afla aici, una din cele frumoase din Ardeal și care în perioada comunistă a fost, după cum vă așteptați, distrusă.

Am prins o zi absolut superbă la castel, căldura și lumina de mijloc de august nu s-au dezmințit și ne-au oferit o experiență memorabilă. Eu ador pur și simplu astfel de descoperiri și îmi pusesem în gând să recomand locul cât mai repede cu putință, însă nu te pui cu timpul alocat scrisului, el este cu voință proprie și vine și pleacă precum fantomele, altă explicație nu există :)

Castelul a intrat efectiv în posesia urmașilor familiei Teleki abia în 2011. În prezent, aceștia doresc restaurarea castelului și parcului și introducerea lor în circuitul turistic. O dată pe an (de obicei vara, în lunile iulie/august), o echipă de tineri voluntari organizează Zilele Castelului, oferind expoziții tematice și ghidaje gratuite în română și maghiară. În plus, aflasem și de o tabară de pictură ce se desfășoară anual aici, cineva chiar picta de zor în curtea interioară și Albert a fost fascinat de ce făcea tanti aceea acolo.

Dacă vă gândiți să-i dați o șansă în această vară (când se va redeschide, el fiind momentan închis din cauza pandemiei), vă recomand o zi însorită în care să aveți vreme să vă relaxați în parcul din jurul castelului, pe marginea apei. Distanțarea socială este garantată. Minunat este și pentru familiile cu copii mici, căci aceștia au mult spațiu verde pe unde să alerge și destule locuri cu umbră deasă.

La castel, birjar! La castel! 

3 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.