Cele mai frumoase 10 orășele pe care le-am văzut în Europa

Adevărul este că recitind articolul cu străduțele frumoase pe care le văzusem în Europa în urmă cu 4 ani, mi-am amintit că atunci îmi mai dăduse târcoale ideea unui alt articol care nu s-a mai materializat până la urmă pe blog. Dar cum zilele trecute am avut nu doar un chef nebun de scris ci și o ciudată ambiție peste măsură, mi-am făcut timp să mă uit prin poze vechi și să alcătuiesc acest articol cadou de mărțișor pentru toți cei care încă mai intrați pe Bialog în speranța că eu voi reîncepe să public articole cu o frecvența decentă. De subiecte nu duc lipsă, cumva au ajuns să fie mai multe ca niciodată, dar paradoxal… n-am avut absolut nicio siguranță că acest articol va fi gata de 1 martie, însă am tras de mine cu plăcere și iată că avem un articol nou nouț despre (alte) 10 locuri frumoase tare de prin Europa…

Dar, întâi și întâi cred că trebuie să definesc ideea de orășele căci, nu, diminutivele n-au intrat încă definitiv în viața mea, însă nici nu pot numi Oraș cu O mare o așezare cu, de exemplu, 15.000 de locuitori. Așadar, în acest top subiectiv o să găsiți orășele cu mult sub 80.000 de locuitori și până undeva la pe 14.000. Nici n-am dorit să includ aici orășele prea micuțe cu sub 10.000 de locuitori, deși aveam câteva cu adevărat pitorești, însă poate alt articol despre micro orășele, sate, sătuce sau stațiuni stă și zace prin gândurile mele pentru când va fi să fie. A! Și ceva foarte important, am gândit aceste locații ca să poată fi luate în considerare și ca destinații de city break. Vine primăvară și mă gândesc că suntem plini de planuri mărețe și plimbărețe :)

10. Bad Ischl (Austria) – aproximativ 14.000 de locuitori, vizitat în august 2015.

Este un oraș balnear care se află în partea de sud a Austriei Superioare, la râul Traun, în centrul regiunii Salzkammergut. Orașul este legat de satul Strobl prin râul Ischl, care se scurge de la Wolfgangsee și de la Traunsee. Aici se află și Kaiservilla, reședință de vară a monarhilor austro-ungari, împăratul Franz Joseph I și împărăteasa Elisabeta. Întreaga regiune a Austriei Superioare este absolut superbă și v-am povestit mai multe aici.

9. Beziers (Franța) – aproximativ 75.000 de locuitori (cel mai mare orășel din acest Top, dar simt că n-am știut cu adevărat ce minunăție am văzut când am ajuns pe acolo), vizitat în octombrie 2009.

Este un orășel din regiunea Languedoc, în sudul Franței, într-o sub-prefectură a departamentului Hérault. Orașul este situat pe un deal mic deasupra râului Orb, la aproximativ 10 km de coasta Mediteranei și la 75 km sud-vest de Montpellier, capitala regiunii Languedoc. La Beziers, Canal du Midi se întinde pe râul Orb pe un apeduct celebru numit Pont de l’Orb. Orășelul este înțesat de locuri superbe de vizitat care vă pot lua și un weekend întreg (Catedrala Saint-Nazaire, Parcul Poeților, Piața Gabriel Peri, Arena romană, Canal du Midi etc). Puține poze aici, îndurare, sunt din urmă cu… 10 ani. Wow :D

8. Sighișoara (România) – aproximativ 28.000 de locuitori, vizitat în repetate rânduri și recomandat oricărui străin care întreabă ce să viziteze mai întâi în țara noastră.

Este cel mai mișto orășel din România după părerea mea. Spuneți-mi un altul care să-i semene și îl mănânc cu tot cu locuitori :) După cum se știe, întreg centrul istoric este inclus în patrimoniul mondial UNESCO. Mai multe nu zic, doar întreb: e cineva care citește pe aici și nu l-a vizitat? Ultima poveste despre Sighișoara poate fi citită aici.

7. Kerkyra (Corfu, Grecia) – aproximativ 40.000 de locuitori, vizitat în august 2010.

Este capitala insulei Corfu și de asemenea capitală pentru întreaga regiune a Insulelor Ionice. Orășelul este o atracție turistică majoră și a jucat un rol important încă din antichitate în economia insulei. Influența venețiană a simte în tot și toate și cu greu îți vine să crezi că ești de fapt în Grecia și nu în Italia, dar v-am scris de curând (mă rog!) pe subiect.

6. Kotor (Muntenegru) – aproximativ 22.000 de locuitori, vizitat în august 2016.

Este un orășel de coastă din însoritul Muntenegru, situat într-o parte retrasă din Golful Kotor. Vechiul port mediteranean Kotor este înconjurat de fortificații construite în perioada venețiană, iar unii l-au numit chiar cel mai sudic fjord din Europa. Împreună cu stâncile de calcar aproape orizontale din Orjen și Lovćen, Kotor și împrejurimile sale formează un peisaj impresionant. Îl puteți vedea aici alături de alte imagini din minunata Peninsulă Balcanică.

5. Sète (Franța) – aproximativ 43.000 de locuitori, vizitat în octombrie 2009.

Cunoscut și ca Veneția din Languedoc (în cuvintele lui Paul Valéry), Sète este un port și o stațiune pe litoralul Mării Mediterane, o așezare cu propria identitate culturală, tradiții foarte puternice, bucătărie și dialect diferit. Este, de asemenea, orașul natal al unor artiști precum Paul Valéry, Jean Vilar sau Georges Brassens. Categoric este un orășel mai puțin cunoscut ca și suratele lui de pe Coasta de Azur, însă nu mai puțin fermecător. 

4. Rovinj (Croația) – aproximativ 15.000 de locuitori, vizitat în august 2014.

Situat pe coasta de vest a peninsulei Istria, Rovinj este o stațiune turistică populară în Croația și clar cea mai frumoasă așezare din peninsulă. Această zonă de o frumusețe naturală remarcabilă se datorează litoralului stâncos și a pădurilor care îl înconjoară știut fiind faptul că Istria este o zonă foarte verde și fertilă. Se spune și că în Rovinj pot fi văzute cele mai spectaculoase apusuri de soare din Croația, așa că nu vă rămâne decât să verificați asta la fața locului ;)

3. Rethymnon (Creta, Grecia) – aproximativ 38.000 de locuitori, vizitat în iunie 2018.

Este unul dintre cele mai bine conservate orașe vechi din Creta, aproape în întregime construit de Republica Veneția. Cred că este orașul care m-a făcut să mă îndrăgostesc cumva de Grecia, căci până la el nu eram așa de atrasă de Grecia asta lăudată de toată lumea. Și cum nu de multă vreme am scris despre el pe larg, puteți citi totul aici.

2. Matera (Italia) – aproximativ 60.000 de locuitori, văzut în iunie 2015.

Orășelul acesta (în special partea lui foarte veche) pare de pe altă planetă. Cunoscut ca la città sotterranea (orașul subteran), centrul său istoric Sassi di Matera, alături de parcul Bisericilor rupestre, a primit de la UNESCO statutul de patrimoniu mondial de la 1993. În octombrie 2014, Matera a fost declarată gazdă italiană a Capitalei Culturale Europene pentru anul 2019, împreună cu orașul bulgar Plovdiv. Așa că anul acesta ați avea un motiv în plus să-l vizitați. Pozele și poveștile mele le puteți găsi aici.

 

1.Siena (Italia) – aproximativ 53.000 de locuitori, văzut în octombrie 2011.

Consider Siena cel mai fain orășel de mărimea lui pe care l-am văzut în Europa. Poate că mi-e și foarte dor de Italia (și mai ales de Toscana și de dealurile ei în plină toamnă), dar adevărul este că Siena are o vibrație aparte. Îl consideri frumos și dacă o are pe celebra Florența în apropiere, mai mult pentru că nici măcar nu îl poți compara cu Florența, căci are o frumusețe și o identitate proprie ce nu pot fi reproduse. Când mă gândesc la Siena nu îmi vin în minte obiectivele turistice și Piazza del Campo din Patrimoniul Mondial UNESCO ci atmosfera boemă și relaxată a așezării. Aș trage o fugă până la Siena doar că e foarte complicat, pentru că nu aș putea ajunge în Toscana fără să o salut pe Florența, fără să închiriez odată Fiatul ăla 500 mic și roșu și să hoinăresc pe dealuri :) Așa că până pun cap la cap acest plan Siena (mă) va mai aștepta puțin. 

 

 

2 comentarii

  1. Vreau sa adug orasul Menton situat pe Coasta de Azur. Din pacate este un oras mai putin promovat de pe French Riviera. Este un oras frumos, cu un vibe aparte. Are acel quelque chose care te cheama si nu te mai lasa sa pleci. Ti-l recomand cu drag.

  2. Cu nevasta mea cautam ceva locuri pitoresti si frumoase, iar cel mai important sa fie pline de energie, va multumesc frumos pentru aceasta recomendare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.