Matera, călătorie dincolo de cuvinte

Tot city break-ul din Puglia a fost construit oarecum în jurul Materei. Pe ea doream să o vedem în primul rând, acolo ne-am dorit de la bun început să ajungem să ne minunăm și uite că da, ne-am minunat și ni s-a părut din altă lume. Face parte din lista de locuri “de văzut măcar o dată în viață” (clișeic, știu, dar merită lămurit clișeul la fața locului).

DSCF6645

Matera se află la 90 de minute cu trenul de Bari, în regiunea Basilicata, și este fără îndoială unul din cele mai importante obiective turistice din sudul ItalieiÎn 2019 va fi Capitală Culturală Europeană (alături de orașul Plovdiv din Bulgaria), câștigând acest statut în fața unor orașe italiene ca Siena, Ravenna, Perugia sau Lecce.

Ce putem vedea la Matera?

Toată lumea ajunge la Matera pentru celebrele Sassi di Matera, locuințe săpate în stânca brută, un fel de peșteri în care locuiau oameni și acum 9.000 de ani. Matera este cea mai veche așezare din peninsulă și a doua cea mai veche din lume, după Petra din Iordania. Din acest motiv niciunde în lume nu m-am simțit “călătorind prin timp” mai mult ca la Matera.

Sigur că în prezent, mai precis după ce în 1993 Matera a intrat în patrimoniul UNESCO și s-a hotărât conservarea locului prin reabilitarea peșterilor, aceste Sassi s-au transformat în locuințe, pensiuni, magazine sau restaurante (unele chiar de lux). Astfel că locul arată extrem, dar extrem de vechi, însă extrem, dar extrem de bine întreținut.

Această așezare atemporală a inspirat câțiva regizori să filmeze aici pentru că au găsit “decor” care nici la Hollywood nu a putut fi reprodus. Cred că toată lumea a văzut filmul lui Mel Gibson, Patimile lui Hristos sau Evanghelia dupa Matei a lui Pasolini.

Însă Matera nu înseamnă doar Sassi, ci și un oraș cu aproximativ 60.000 de locuitori. Cu centrul nou, piețe cochete, teatre, evenimente de toate soiurile, parcuri mari închinate câte unui Sfânt sau chiar Papei Ioan Paul al-II-lea (trebuie să vă spun că sudul Italiei este “foarte” catolic, mai catolic decât restul, dacă pot spune așa).

Este foarte greu de spus, sau cel puțin mie îmi este greu de spus: mergeți la Matera ca să vedeți X obiectiv! Poate că în afară de Catedrala din Matera, închinată Sfintei Maria della Bruna și de multitudinea de biserici rupestre săpate în rocă, nu vă pot recomanda un loc din oraș “de neratat”. Toată Matera, pe de-a-ntregul, este obiectiv de neratat. Și pentru că vizual arată “mindblowing” vă las cu pozele alese de ceva vreme. La drept vorbind și pe noi tot pozele ne-au făcut să ne dorim morțiș să ajungem aici, iar acum ni se pare că o vizită la Matera chiar este o călătorie dincolo de cuvinte…

pano

6 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.