Final de vacanță la Maribor și alte lucruri despre sLOVEnia

Ca să fiu sinceră până la capăt, nu cred că am avut habar despre cum se va termina vacanța noastră de vară de anul acesta :) Unele lucruri s-au schimbat din mers și nu mai puteam fi 100% sigură că ultima oprire va fi Maribor, dar având în vedere că planul inițial era să ne întoarcem prin Slovenia, pe la jumătatea vacanței am rezervat totuși camere la Maribor. Mai apoi lucrurile s-au aranjat de la sine…

DSCF2464

În termeni foarte generali, dar destul de sentimental, v-am povestit despre popasul nostru la Ljubljana, însă până acolo deja am putut lua la cunoștință despre cum arată Slovenia și cam ce are ea de oferit. Deși… fusesem sceptică, căci citisem destule articole defăimătoare la adresa ei, mai exact am citit în diverse locuri, pe câteva bloguri, că țara nu pare deloc turistică, iar orașele sale sunt anoste. Eu o să vă spun și ce nu mi-a plăcut, dar țara asta, ce e drept că mică, este foarte frumoasă luată per total, este extrem de verde și fooooarte curată, jur că seamănă cu Austria în anumite porțiuni, iar dacă cineva mi-ar fi zis că e Austria, iar eu nu știam pe unde mă aflu, l-aș fi crezut fără să clipesc…

DSCF2448

În câteva cuvinte, Slovenia este o țară extrem, dar extrem de verde, plină de orășele situate în văi, în mijlocul cărora se ițește câte o turlă de biserică și jurul cărora se înalță munți. Este o țară care se știe promova turistic și care a știut să ia ce e mai bun de la vecinii săi. Nu contabilizăm fosta Iugoslavie deși are și ea partea ei de “vină” pentru frumusețea Sloveniei de azi, însă mă gândesc la rigoarea și curățenia austriacă și la boemul italian care răzbat peste tot în țărișoară.

DSCF2388

Încă de la graniță am primit pliante cu se poate vizita prin sLOVEnia, scris exact așa cum am scris și eu, se pare că pun mare preț pe cuvântul LOVE, care apare în numele țării. La fel de mare preț pun și pe peștera Postojna, un fel de obiectiv turistic major al țării și pe insula Bled. Mărturisesc că în mintea mea aș fi dorit să le văd acum în această vacanță, dar nu a mai fost posibil. Așa că, prin toată promovarea, noi după Ljubljana am luat-o spre Maribor, Capitala Culturală Europeană din 2012.

DSCF2419

Maribor este al doilea oraș ca mărime după Ljubljana și a reușit cumva să devină mai cunoscut ca și capitala țării după ce a fost ales Capitala Culturală Europeană în anul 2012 și Capitală Europeană a Tineretului în 2013. La prima vedere nu mi-a plăcut, mi s-a părut un oraș destul de pustiu pentru o fostă Capitală Culturală Europeană, în care îmi imaginam tot felul de evenimente. Sibiul este mult peste chiar și în acest moment, la orice oră, însă după o plimbare la ceas la seară am revenit la sentimente mai umane vis a vis de el. Și mai mult, dacă ai timp să-l aprofundezi, o să descoperi un oraș plin de obiective turistice, cu o istorie bogată și cu o viață de noapte efervescentă.

DSCF2462

Din cele mai cunoscute obiective turistice nu poți rata chiar și la o scurtă plimbare:

 • Catedrala Maribor (stil gotic)
 • Primăria Maribor (stil renascentist)
 • Castelul Maribor ce datează din secolul 15
 • Universitatea din Maribor (înființata în 1975)
 • Sinagoga Maribor (construită în secolul al 14-lea)
 • Piața principală din Maribor
 • Podul Carintia
 • Podul feroviar
 • viile cele mai vechi din lume, care cresc pe lângă râul Drava de mai mult de 4 secole

DSCF2422

Am rămas în minte cu luminile orașului oglindite apa râului Drava și cu cazarea extrem de bună la un hotel din centrul vechi. Daaar, cel mai important am rămas în minte cu ultima dimineață de vacanță, când ne-am luat “La revedere” de la Maribor și apoi am luat-o spre casă… Parcă niciodată nu a urlat mai tare la mine un oraș “mai rămâââi!”, așa cum a făcut-o Maribor-ul și asta a născut în mine sentimente contradictorii. Am umblat cam fără țintă în orașul acesta, am încercat să-i surprind frumusețea în imagini, dar nu știu dacă am reusit…

DSCF2445

De fapt asta s-a întâmplat cu Slovenia, am văzut-o și nu am văzut-o, mi s-a arătat și nu prea, a venit ca o concluzie cam sumar formulată la vacanța asta de vară. Dar de frumoasă e frumoasă și m-aș întoarce oricând. Poate pentru un weekend, că nu e departe, poate pentru un city break sau de ce nu, pentru o vacanță întreagă, doar e sLOVEnia ;)

4 comentarii

 1. eu nu scap nicio ocazie ca sa laud tara asta minunata (poate sunt eu subiectiva, noi acolo am petrecut luna de miere). cine scrie articole negative, cred ca ori e hater, ori n-a vazut ce trebuia, ori n-a avut starea potrivita (cum am patit eu cu parisul, saracul, pe care l-am vazut racita cobza de s-a dus tot romantismul “pe apa senei” :)) ). sper tare mult sa ajung acolo si cu fetita, mi se pare tara ideala de vazut cu un copil.

 2. ps: mariborul nu l-am vazut, dar uite ca pare interesant din pozele tale. oraselul piran de la malul adriaticii mi-a placut cel mai mult, pentru mine e al doilea loc preferat dupa riomaggiore, 5 terre. :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.