The Balkans Trip 2016: cum am împlinit un alt vis de vacanță

După cei 4000 de km reuniți vara trecută sub numele de Eurotrip, mai aveam în plan, cam de multișor, o altă vacanță cu mașina, care musai trebuia făcută. Desigur, aceasta urma să fie una ceva mai ușoară și croită pe complet altă schemă, dar tot de vară în felul ei, căci numai atunci avem la dispoziție zilele alea libere și adunate mai multe la un loc. Și pentru că planul cuprindea din start țări precum Serbia, Bosnia-Herțegovina, Croația și Muntenegru, i-am zis The Balkans Trip (chiar dacă nu trecurăm de data asta chiar peste toți Balcanii).

DSCF4431

Care-s Balcanii? Păi în primul rând sunt un lanț muntos, ca un fel de extensie a Carpaților, dar despărțiți de aceștia de frumos curgătoarea Dunăre. Ce au făcut ei pentru regiunea de sud-est a Europei? I-au marcat dramatic relieful și au cam botezat-o… așa o știe lumea, de Peninsula Balcanică! În general se consideră că țările care fac parte din Balcani sunt: Albania 100%, Bosnia și Herțegovina 100%, Bulgaria 100%, Grecia 100%, Muntenegru 100%, Macedonia 100%, Serbia 80% și Croația 50% (adică sudul). Într-o proporție foarte mică, de sub 10% și România se consideră teritoriu balcanic (în spirit și alegeri însă, procentul vă asigur că este cu mult mai mare) :)

De ce ne-a venit nouă să mergem să vedem o parte de Balcani, parte care ne era extrem de necunoscută, dar ne atrăgea de numa? Ar fi două incursiuni în lumea slavă! Prima în urmă cu 6 ani când am tranzitat toată Macedonia ca să ajungem în Corfu, iar la oprire am vizitat pentru două zile Skopje și am văzut că sunt zone europene, apropiate de casă, despre care din nefericire nu știam mai nimic. Iar a doua a fost vacanța de vara din urmă cu doi ani, când am ajuns în Croația pentru prima dată, ne-a plăcut mult și ne-am promis că trebuie să mai vedem și alte zone. În plus, era rost de o vacanță cu mașina, un road trip în toată regula și cam aveam chef de unul, după toată aventura de anul trecut. Mai punem la socoteală faptul că zona nu este foarte scumpă, deci te poți întinde la o vacanță care să depășească pragul unui sejur, iar Marea Adriatică te va răsplăti la final cu niște zile cu soare, plajă și bălăceală în ape atât de limpezi că nici nu se poate povesti.

Așadar, am zis noi… La drum! Și de la început vă pot spune că a fost frumos. Foarte frumos! Mare păcat să nu vizităm partea asta din Europa! Planul nostru a fost să tranzităm la dus Serbia, să ne oprim la Sarajevo pentru o zi și o noapte, să continuăm spre cel mai turistic punct din Bosnia-Herțegovina, Mostar și în acest fel să traversăm toată țara asta frumoasă și necunoscută. Apoi să vedem singurul oraș bosniac de la mare, Neum, să trecem granița în Croația și să descoperim perla Adriaticii, celebrul Dubrovnik, după care să ne “odihnim” la Budva în Muntenegru. De fapt, la Budva ne-am pus doar baza și în rest am vizitat cam tot ce ne-am dorit prin mica țară dintre munte și mare. Iar la întoarcere, după un scurt popas la Podgorica, capitala Muntenegrului, ne-am luat revanșa din 2010 când am tratat naiv trecerea noastră prin Belgrad și i-am oferit o zi și o noapte. Și, iată că se făcură 10 zile pline!

Eh, dar să nu credeți că sunt chiar atât de harnică încât să povestesc azi în detaliu, despre toate, ce și cum. Însă, pentru că am reușit să pun pozele într-o oarecare ordine, mi-am dorit să vă arăt crâmpeie din vacanța asta. Poveștile vor veni și ele la timpul lor, căci eu încă mai cred că atunci când sunt povestite întâmplările își trăiesc o a doua viață și e așa păcat să nu trăim vacanțele de două ori, mai ales dacă putem ;)

Bosnia și Herțegovinasarajevo

DSCF3824

mostar

bosna

neum

Croația
DSCF4114

DSCF3971DSCF4126

Muntenegrubudva

kotorstefan

hawai

perast

DSCF4194DSCF4574Serbiabelg

beo

DSCF4594Toate fotografiile care ilustrează acest articol sunt făcute de mine cu camera foto Fujifilm Finepix S4000. În total de pe cameră și 3 telefoane am strâns, din nou, în jur de 3000 de imagini de vacanță, care să ne țină cald în lunile sezoanelor reci ce așteaptă chiar după colț ;)

Va urma…

10 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.