Célébrer le 14 Juillet À la Tarte

Cred că v-am mai zis că n-am, efectiv, cum să țin pasul cu localurile drăguțe, care se tot deschid la Cluj de vreo 2 ani (și mai bine) încoace. Sunt foarte multe, foarte faine și din ce în ce mai de acolo de acasă de la mama lor, cum e cazul localului în care am ajuns azi. Da, fix azi, de 14 iulie o prietenă îmi zice că m-ar duce într-un loc despre care ea crede că mi s-ar potrivi perfect… :)

a la tarte

Pe o căldură înăbușitoare, așa cum trebuie să fie în luna lui cuptor, (gata cu smiorcăiala!), vreme din aia numai bună să-ți iei din dulap cea mai subțire și diafană fustă din dotare, ajungem ca două madame chic, cu ochelarii de soare pe nas, pe strada I.C Brătianu. Vă spun că doar pălăriile negre cu borduri largi ne mai lipseau ca să arătam fix ca pe la Paris, dar, oricum, nu în acest secol. OK, mie îmi lipsea și rujul roșu, dar ei nu :)

I. C. Brătianu este cam ca una din acele străzi pariziene eclectice, dacă stăm să ne gândim că pe ea își au sediul Academia de Muzică “Gheorghe Dima”, Teatrul de păpuși PUCK, Editura Apostrof și desigur… Centrul Cultural Francez (fix vis a vis de À la Tarte). Sunt absolut sigură că nu a fost aleasă întâmplător locația, iar aceste detalii îmi inspiră încredere.

11

Pentru mine, să ajung aici, total întâmplător (sau nu) a avut dublă semnificație. Una că s-a potrivit să fie Ziua Națională a Franței (Căderea Bastiliei, începutul Revoluţiei franceze, instaurarea primei Republici Franceze), iar înainte să ajung în local nu știam la ce veneam și ce specific avea și a doua faptul că de această stradă mă leagă multe amintiri. Lăsându-le la o parte pe cele care nu ne mai fac bine, că așa se cuvine, unele mi-au șlefuit felul de a fi așa cum îl port azi și asta nu poate fi decât de bine (altfel de unde să știe prietena mea că acest local mi s-ar potrivi? par exemple!) :)

Să revenim la tartele noastre… Din ce am auzit, localul este deținut de o doamnă, care a trăit un număr de ani de Paris, s-a întors în Clujul natal și a deschis un local tipic franțuzesc, un vis de-al ei devenit realitate în România. Nu ar strica ca localul să aibă un site de unde să aflăm povestea mai în detaliu, dar până atunci ne putem folosi puțin de foarte apetisanta pagină de Facebook. Bistro-ul este deosebit de drăguț, amenajat într-un stil rustic franțuzesc care te face să uiți că ești prin centrul… Clujului. Mi-a plăcut de când am pus piciorul acolo și știu cel puțin trei persoane care ar fi încântate de acest local la fel ca mine, dar le voi aduce pe aici când mă vor vizita. Cu siguranță!

12

Ce putem mânca aici? Desigur, tarte. Tarte dulci, tarte sărate, tarte colorate, cu ciocolată corocantă, zmeură zemoasă sau cu straturi groase de spanac, râuri de brânzăăăă franțuzească de ți se topește în gură și tot așa. Îți curg ochii la tejghea și mai apoi balele la masă, până îți încălzesc tartele, să ți le aducă. Unele se servesc cu salată (e prima dată când văd că se servesc așa), altele cu tot felul de sosuri, din ce am văzut pe Facebook și toate alături de un pahar de apă rece din partea casei, Țevian “apă de la robinet” :)

Dar ca să fiu mai precisă vă pot spune că sortimentele principale ar fi acestea: Quiche Nordique (broccoli, gorgonzola, somon proaspăt și cajou), Quiche Italienne (roșii, mozzarella, ceapă confiată și cimbru proaspat), Quiche a la Grecque (vinete, brânză de capră și busuioc) și Quiche Lorraine (quiche cu spanac și brânză brie) și quiche-uri cu somon fume și somon proaspăt. Aceste detalii le-am luat de aici. Prețurile nu-s chiar cele mai mici și nici n-ar avea cum. Prețul unei tarte se învârte în jurul a 10 lei și pentru cei mai flămânzi sau, hai să zicem, mai pofticioși, o tartă s-ar putea să nu ajungă. Până și noi, ca niște “panseluțe”, am păpat fiecare o felie sărată și una dulce, deci…

13

Așadar, dacă vă apucă dorul de Paris (așa des ca pe mine), dacă vă ia une véritable champs elysee issue și ați dori să vă reamintiți acel gust prin niște produse artizanale, vă recomand À la Tarte pentru un efect garantat. A fost pe încercate, nu au făcut ei cinste cu masa, așa că vă pot spune că mi-a plăcut pentru că.. mi-a plăcut și din niciun alt motiv ;)

Ah, et Vive la France! 

8 comentarii

  1. Am fost la un pas sa ajung , saptamana trecuta , la Cluj. Daca as fi stiut de acest local , sigur mai strabateam cei cativa km care ma desparteau de Cluj , fiind la Turda.
    Oricum , am sa tin minte si cu prima ocazie cand voi ajunge in urbea ta , trebuie sa gust o tarta sarata si una dulce.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.