1 decembrie la Cluj-Napoca

Sau cum am ajuns noi pentru prima dată de 1 decembrie la o paradă militară, pusă în scenă pentru Ziua Națională a României :) Mda, for the very first time…

DSCF0640

Nu suntem genul cu planurile mari de 1 decembrie. Sincer vă spun că ne-am sărbătorit Ziua Națională o singură dată, în urmă cu 3 ani, când am fost la Alba Iulia (și unde intenționăm să mai mergem peste 3 ani, când se fac 100 de ani de la Marea Unire), în rest așteptăm ziua liberă cu frenezie încă de când eram la școală. Și tot cam de pe atunci, mare lucru să fi avut vreme bună vreodată de 1 decembrie. Pe de altă parte, n-aș da 1 decembrie pe nicio altă zi, cum am tot auzit că unii ar fi de părere că e o idee bună “relocarea” Zilei Naționale. Cel puțin eu și generația mea nu cred că ne putem imagina o altă zi pentru Ziua Națională a României…

DSCF0718

Parada de anul acesta n-a fost în plan pentru noi. De fapt n-a existat un plan, totul a fost la mâna vremii, iar vremea n-a fost bună. Așa că după două zile de leneveală maximă (la fel ca anul trecut), luni am ieșit la prospectarea pieței în vederea cumpărăturilor pentru sărbători, iar marți am ieșit la paradă în centrul Clujului. După numărul de persoane din magazine și mai apoi din centrul orașului (și din localuri), mi-am dat seama că mulți au fost ținuți în oraș de vremea de afară. Foarte, foarte, foarte multă lume peste tot…

DSCF0653

Parada a fost simplă și scurtă și n-am avut parte de show aerian, așa cum speram, însă a fost interesant fie și simplu fapt de a vedea copiii FOARTE încântați de militari, tancuri, polițiști, steaguri, fanfară și “Deșteaptă-te, române!“. Să vezi copii de 5 sau 7 ani fluturând stegulețe colorate pe Imnul Național al României a fost reconfortant în timpuri în care simbolurile naționale nu mai înseamnă nimic. Și am mai observat ceva: o creștere semnificativă a simpatiei mulțimilor pentru pompieri. Cred că are de-a face cu tragedia de la Colectiv. Pompierii au fost aplaudați frenetic și au patrulat în uralele celor prezenți. Pentru celelalte categorii de patrule n-am văzut un entuziasm deosebit.

DSCF0730

Ce nu mi-a plăcut a fost că depunerea de coroane a durat ceva mai mult ca parada militară și a fost de-a dreptul plictisitor să așteptăm până toate partidele politice știute și neștiute (și mamă cât sunt!) au depus coroane de flori în Piața Avram Iancu. Dar am așteptat cuminți să vedem tot ce e în program și n-am plecat până la final. Finalul a adus mulțimile care pe unde să se încălzească la o cafea, un ceai sau o supă, după orele petrecute în frig. Așa am ajuns și noi la Le Petit Paris Cafe, despre care aflasem de puțină vreme și ne-a ieșit în cale când ne-am așteptat mai puțin, dar despre el poate cu altă ocazie.

DSCF0645

Tot de 1 decembrie la Cluj, de obicei, se pornește iluminatul special de sărbători și se deschide Târgul de Crăciun. Anul trecut am fost pentru prima dată la aprinderea luminițelor de sărbătoare, dar anul acesta a venit o ploaie cumplită cu vânt și tot tacâmul, ce ne-a făcut să nu ne reîntoarcem seara în piață. Îmi pare oarecum rău căci au fost și concertele celor de la Cargo și Zdob și Zdub, care îmi plac și pe care am mai avut ocazia să-i văd, iar atmosfera de la concertele lor e fantastică. Simbolic au ales ca prima seara la Târgul de Crăciun și pentru 1 decembrie, o seară rock, nu? Târgul de Crăciun de la Cluj va fi deschis până pe 26 decembrie, așa că vă invit să-l vizitați. Noi chiar aseară am trecut pe acolo și era foarte frumoasă atmosfera, dar am făcut și câteva poze, așa că o vedeți și o să citiți mai multe despre el într-un articol viitor.

A fost frumos la Cluj de 1 decembrie, așa cum a fost, friguț, cerul total acoperit, aglomerație etc. Desigur, în acest weekend deloc prelungit, vremea se arată cu mult mai bună, iar Moșul acesta de pe 6 decembrie, sigur, sigur nu va veni pe săniuță :)

6 comentarii

 1. Am fost si eu in weekendul asta la Cluj(pentru prima data :D ) Din pacate nu am prins parada de 1, dar dar vazut duminica o repetitie la parada.
  Needless to say, mi-a placut la nebunie Clujul tau :P Si am ramas cu o curiozitate: mereu e asa plin de stegulete orasul, sau era tematic pt 1 decembrie?

  1. Nu mereu sunt stegulețele sus, dar de 1 decembrie sunt nelipsite. În schimb, pe vremea lui Ghe. Funar “rosu, galben și albastru” era marca Clujului, de la bancuțe la ORICE era pe bază de tricolor :)) Puțin … extrem, desigur!

   Mă bucur că ți-a plăcut la Cluj, e fain ;)

 2. Eu anul asta nu am mai fost la parada (Bucuresti), pentru ca anul trecut am inghetat de frig sperand sa vad si eu mai mult decat varfuri de capete, dar cum sunt mica de statura – am ramas cu speranta :))

  1. Mai, anul acesta a fost friguț, dar nu așa de rău ca altădată. Mă bucur că am ieșit, deși ne amenințau niște nori sumbri… well, n-a plouat până la urmă :)

 3. pe mine ma enerveaza sarbatoritul asta cu tancuri si arme. oricum, nu-s fan 1 decembrie, am tras niste friguri pe vremea cand lucram in presa…nu mi mai trebuie :-p

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.