Trei destinații de peste hotare, dar foarte aproape de noi

Două le-am văzut, una nu, dar mă gândesc la ea des și serios. Mă simt de multe ori privilegiată că sunt aproape de Occident, că Budapesta este la 5 ore distanță sau că Belgradul poate fi accesat într-o excursie de o zi când mă aflu în vacanță la Dunăre, ori că până la Cracovia, mi se pare din Cluj, un drum scurt cu mașina, pe care poate o să-l fac cândva.

road-trip

Budapesta capitala Ungariei, oraș situat pe ambele maluri ale Dunării, are un farmec aparte. În partea de est a Dunării se află Pesta, care ocupă două treimi din suprafața metropolei, iar pe partea de vest se află Buda, cealaltă treime a orașului. Budapesta are aprox. 1,7 milioane de locuitori (estimare din 1999). O consider cea mai frumoasă capitală de pe Dunăre și unul din cele mai boeme orașe europene, ce mustește de cultură și rafinament. Îmi spun mereu că Budapesta este o gură de aer proaspăt atunci când ai chef și vrei să pleci în străinătate, dar nu foarte departe. De la Cluj la Budapesta sunt doar 460 de km.

SDC13949

Belgrad este capitala și cel mai mare oraș al Serbiei. Este situat la confluența dintre râul Sava și fluviul Dunărea, două căi navigabile internaționale, unde Câmpia Panonică întâlnește Balcanii. Cu o populație de de aprox. 1,8 milioane de locuitori (conform estimărilor oficiale din 2007), Belgrad este cel mai mare oraș de pe teritoriul fostei Iugoslavii, al treilea de pe Dunăre, după Budapesta și Viena și al patrulea din sud-estul Europei, după Istanbul, Atena și București. Pentru că l-am văzut și mi-am dorit să ajung aici mai mult datorită clădirilor bombardate, vă pot spune că este un oraș deosebit de interesant, tineresc și foarte modern (așa cum, nu știu de ce, nu mă așteptam să fie). Sper să revin cândva… De la Cluj la Belgrad sunt 473 de km.

P1180048

Cracovia este al doilea oraș ca mărime și unul dintre cele mai vechi din Polonia. Situat pe Vistula (în poloneză Wistla) în regiunea istorică Polonia Mică, orașul datează din secolul al VII-lea. Cracovia a fost de-a lungul vremurilor unul dintre cele mai de seamă centre culturale, academice și artistice ale țării și este unul dintre principalele centre economice ale ei. A fost capitala Poloniei între 1038 și 1569. Imaginile pe care le-am văzut din Cracovia m-au convins că este un oraș extraordinar de frumos, care merită vizitat cât mai repede. De la Cluj la Cracovia sunt 665 de km.

krakow

Care pe care? ;)

[P] Click pe numele bold al orașului, pentru a descoperi cele mai bune oferte de a petrece un weekend minunat, în oricare din aceste destinații de la o aruncătură de băț de noi.

sursa foto 1, foto 4

6 comentarii

  1. Sâmbătă am ajuns și eu la Belgrad, după ce timp de vreo 4 ani am amânat din varii motive. La cate comentarii de tip “oraș gri” sau “București în miniatură” am citit, nu am avut așteptări prea mari, însă realitatea a fost cu totul alta: Belgradul e un oraș grozav, puțin diferit de “standardul” impus de marile capitale europene, frumos tocmai datorită impresiei de haotic și neuniform. Îmi doresc să revin. :)

  2. eu am vazut budapesta de 2 ori si chiar e un oras minunat. prin belgrad am fost doar in trecere, dar chiar mi-ar fi placut sa stau mai mult timp. cracovia nu mi-e familiara deloc, insa din ce am citit aici si ce am vazut chiar mi-ar placea sa il vizitez. si ai dreptate, chiar sunt super aproape de noi.

  3. Ne-am propus și noi să vedem Belgradul, sper să ajungem vara asta.
    Budapesta e superbă, nu m-aș supăra să mai calc și pe acolo. De Cracovia nu știu ce să zic, dar eu eram neîncântată și de Praga și m-am îndrăgostit de ea. :)

  4. Cracovia e musai să fie, curând. Are un farmec aparte, deși e unul trist.
    Budapesta, pentru mine-i și mai aproape, măcar atât avantaj să am că locuiesc în capăt de țară.
    Belgrad, parcă nu mă atrage… dar cred că mi se întâmplă de multe ori să vitregesc un loc, fără să am dreptate…

    Ei, hai să fie orice destinație, cât timp ai mintea și sufletul deschise, tot reușești să vezi frumosul din jur. Ție-ți iese, văd bine! :)

  5. Bratislava, Trencin, Zvolen, Kosice (Slovacia), Praga, Brno, Karlovy Vary (Cehia), Debrecen, Szeged, Visegrad (Ungaria). si lista ar putea continua. Mai ai multe de vazut…;)

    1. Citeste tot blogul, nu doar un articol! Le-am vazut si pe alea cu alte ocazii ;)
      Dar da, tot mai mai am multe de vazut, mereu va fi asa :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.