Ilustrate de vacanţă (5): Moneasa & Dezna

Moneasa şi Dezna nici măcar nu erau în planul pentru această vacanţă. Adevărul este că nici nu prea ai nevoie de cine ştie ce plan pentru ele, aşa că după o zi petrecută cu mami, în următoarea zi am plecat de acasă (haha) cu prietenii, întâi la Moneasa şi apoi la Dezna (la Dezna la Cetate, că altceva chiar nu ai ce să faci la Dezna).

Monesa, la nici 40 de km de Ineu era pe vremuri o staţiune de munte destul de renumită. În tinereţea părinţilor mei să dai o fugă la Moneasa era o excentricitate de weekend. Acum de câţiva (mulţi) ani Moneasa arată cam trist şi se simte în consecinţă. Ultimele vizite mi-au lăsat un gust amar, dar totuşi nu regret că am mai dat o raită pe aici. Nu am fost la bazin (există chiar şi bazine cu apă termală), ci am fost pur şi simplu să vizităm, să ne plimbăm, să mâncăm şi să ne odihnim. Câteva ore la Moneasa m-au relaxat şi pregătit pentru ascensiunea la Cetatea de la Dezna.

Cetatea Dezna este o ruină (mult mai ruină ca la Şiria), dar una de la care ai o privelişte de nota 20 spre satele ce înconjoară Codrul Moma. Traseul marcat spre Cetate este destul de abrupt şi te poţi abate uşor de la el ceea ce îţi va îngreuna urcuşul. Nu-ţi ia de la baza dealului mai mult de 30 de minute să ajungi sus, însă dacă prinzi o căldură ca cea pe care am prins-o noi, Cetatea asta ţi se va părea mult mai sus de cât este de fapt. Ce vei vedea de sus, însă, face fiecare pas şi fiecare moment de transpiraţie vă deveni miraculos unul de inspiraţie, maximă.

A fost tare frumos la Moneasa şi la Dezna, fotografiile mele stau mărturie şi mă bucur enorm că şi prietenii noştrii au fost în vacanţă şi am reuşit să ne contopim aşa de bine programele pentru ca fiecare escapadă să aibă un iz de copilărie şi fiecare fotografie să păstreze în ea o amintire de nepreţuit.

12 comentarii

 1. Ce păcat de staţiunea Moneasa, este o zonă atât de frumoasă. Chiar că ultima fotografie este frumoasă şi uite a meritat efortul de a urca dealul şi pentru a surprinde imaginea asta idilică :)

 2. Tare imi doresc sa ajung si eu la Moneasa.Tot discutam de treaba asta , insa inca nu am reusit sa planificam un drum acolo.Dar cine stie?Poate ca tragem si noi o fuga in vacanta ce urmeaza!
  Super fotografii si distractie la superlativ , in continuare!

 3. @Aliceee: ai dreptate, este un peisaj tipic satelor de la noi :)

  @Savoir Faire: mulţumesc, acum o sa am timp sa o fac, vacanta e gata… sa vina toamna, zic :D

  @Mira: şi eu simt că e păcat de Moneasa, pe vremuri avea o faimă, era ceva, acum e destul de trist pe acolo, totuşi muntele nu s-a mutat, numai pentru el şi tot merită o vizită :)

  @Ana: hai că tot ai luat concediul, dă o fugă cu copiii până nu începe şcoala, nu ieşiţi scump, iar pentru mâncare vă recomand un mic dejun la terasa Dallas, vă ţine de foame toată ziua, am încercat eu :)

  @Cris-Mary: care e satul bunicilor tăi? :*

  @Vera: da, e un fel de “ciupercă” pe lac, e frumos, păcat că nu e foarte curat pe acolo, dacă îţi spun că aveau coji de pâine uscată pe pervaz, mă crezi? :(

 4. In Dezna am fost in 2002 o sapt cu cortul, iar in Moneasa m-am reintors in 2012 pentru 2 zile cu sotul meu. E cam pentru cei “batrani” statiunea dar daca mergi in gasca e fain sus pe trasee ;)

 5. @Cristina: ai dreptate, noi mereu am fost în “haită” şi a ieşit bine, dar sufăr că nu e mai aranjată staţiunea asta :(

 6. am fost o singura data, superba statiunea, linistita plina de verdeata cu parc pentru copii, persaje superbe , intradevar nu gasesti confortul modern dar pentru un concediu sau n gasca este formidabil, iarna partie de schi , hoteluri bune si cu confort , specific zonei buna cuvinta, am statla hotel Parc si Panoramic , exceptionala servirea, oameni calmi si linistiti , tratamentul foarte bun.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.