Malena (2000)

Doamne, Malena este un film absolut superb! Îl ţin în sertar de 5 ani şi numai faptul că am aflat că a fost filmat în Sicilia m-a făcut să-l scot de acolo şi să-l văd. Este fermecător de la început şi până la sfârşit, povestea, peisajele şi evident superba Monica Bellucci. Nu cred să poate exista cineva să-l vadă şi să rămână indiferent…

Toată povestea este văzută prin ochii unui copil pe cale să devină adolescent, Renato, o fire sensibilă şi foarte amuzantă. Renato o vede pe Malena pentru prima dată când părinţii îi cumpără prima bicicletă şi el poate să se alăture grupului de adolescenţi semi rebeli dintrun micuţ oraş sicilian de coastă. Malena locuia cu soţul său, Nico, dar odată ce acesta pleacă la război ea rămase singură numărînd zilele până ce acesta se va întoarce. Într-o zi însă ea primeşte o scrisoare care o anunţă că soţul ei a murit, moment în care, superba Malena este bănuită de toată comunitatea de legături indecente cu (toţi) bărbaţii din sat. Dar aceasta este numai gura lumii, căci deşi curtată de (toţi) bărbaţii din sat, Malena era nebuneşte îndrăgostită de şoţul ei.

Renato, simte şi el primii fiori ai dragostei pentru senzuala Malena, iar aceasta devine fără ştirea ei, obiectul iubirii platonic-adolescentine a băiatului. În acest fel, deşi nu se apropie foarte mult de ea (practic o singură dată se apropie), băiatul ajunge să o cunoască pe Malena cel mai bine şi este singurul care cunoaşte adevărata faţă a femeii pe care toată comunitatea o credea o mare depravată.

Obosită să fie considerată ceva ce nu este, lipsită de orice ajutor din parte unei comunităţi care doar o judecă, Malena decide din furie şi tristeţe să devină exact ceea ce nu era. Din păcate această greşeală îi distruge viaţa, iar Renato este singurul martor al adevăratei ei transformări. Însă viaţa este uneori cea mai mare glumă posibilă, tocmai de aceea vă las pe voi să descoperiţi finalul trist dar foarte optimist al acestei pelicule excepţionale.

 Un film de Giuseppe Tornatore, coloana sonoră Ennio Morricone. Dacă puteţi, să-l vedeţi chiar azi…

Foto

6 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.