Două cărți din seria…

la pomul lăudat, să nu te duci cu sacul
 

Titlu: Invitație la eșafod
Autor: Vladimir Nabokov
Traducere: Livia Cotorcea
Editura: Polirom
Colecția: Literatura rusă, Literatura universală
Nr. pagini: 256
Împrumut BCU
Nota: 7/10
 
Prima și cea mai cruntă dezamăgire vine de la Nabokov prin cartea Invitație la eșafod. Nu știu dacă pot explica clar de ce nu mi-a plăcut povestea lui Cincinatus C, dar cert e că nu am înghiți-o. O carte de dimensiuni reduse care s-a stransformat într-un mic coșmar în momentul în care am realizat că nicio frază nu mă va convinge să o termin.
 
Am luat-o mai mult ca pe o luptă personală și am dus-o la final, dar acealași gust amar a persistat și după ultima filă. Am căutat pe net mai multe informații despre ea și am aflat că e o scriere de tinerețe în care marele autor nu a adus strălucirea din romanele următoare, se zice că e un roman neșlefuit și cu o limbă “puțin” de lemn.
 
În orice caz nu mi-a căzut bine nici povestea alambicată și nici scriitura aridă.
 
 

Titlu: Ceai în Sahara
Autor: Paul Bowles
Traducere: Alex. Leo Șerban
Editura: Humanitas, 2005
Colecția: Raftul întâi
Nr. pagini: 304
Împrumut BCU
Nota: 7/10
 
A doua, nu e la fel de celebră, dar venind din “raftul” acela de cărți despre călătorii/aventuri, am avut mai mari așteptări de la ea. Am citit-o în bibliotecă strecurată printre cărți de Istoria filosofiei, am perceput-o ca pe o pauză la fiecare oră de petrecut la sala de lectură, dar cu toate acestea, Ceai în Sahara nu prea mi-a plăcut.
 
Cartea se regăsește și în recomandările Viajoa, deci contam rău de tot pe ea, dar nu a fost să fie. Personajele m-au enervat peste măsură. Erau ele fain construite, dar tipologiile, vai de mama lor, parcă au stricat toată acțiunea, pe bune, că așa ceva nu am mai simțit în nicio carte.
 
Sper să nu fiu înțeleasă greșit, poate aceste cărți au fost apreciate de lume, dar nu s-au ridicat la nivelul pe care l-am așteptat eu, eh… ce să-i faci, nici nu are cum să-mi placă chiar tot ce-mi cade în mână :)
 

2 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.