Diavolul și domnișoara Prym


Titlu: Diavolul și domnișoara Prym
Autor: Paulo Coelho
Editura: Humanitas, București, 2008
Colecția: Seria de autor Paulo Coelho
Nr. pagini: 234

Îmi pare rău să vă spun dar nu sunt prea multe de zis despre această carte. Nu-l ponegresc pe Coelho, dar după 4 cărți de-ale lui citite de-a lungul timpul rămân la părea că cea mai reușită este Veronika se hotărăște să moară, iar dacă vă spun că nici aceea nu-i foarte grozavă sper să mă credeți cinstită nu ipocrită. Am spus oricum de nenumărate ori că nu sunt genul care nu-l place pe Coleho doar pentru că mulți îl consideră din subcultură, ci nu-l plac din cauză că am citit cărți mai bune de autori care poate nu-s la fel de populari. Punct.

Și totuși despre carte:
Subiectul este unul arhicunoscut: lupta dintre bine și rău, luptă din care binele după frământări îndelungi iese câștigător și cu speranța că a răpus răul pentru totdeauna. Viața unor oameni de bine dintr-un sătuc uitat de lume în care fiecare se cunoaște cu fiecare este greu pusă la încercare de un străin sosit în sat și cazat la hotelul unde Chantal Prym lucrează ca și ospătăriță. Fata tânără și frumoasă dorește în prima fază să-l cucerească pe străinul interesant, dar își dă repede seama că acesta are un plan bine stabilit în ceea ce o privește și în ceea ce-i privește pe consătenii ei.

Bărbatul misterios care evident se prezintă sub un nume fals este de fapt un om celebru și bogat care îi propune un pariu riscant lui Chantal după ce îi arată locul în care și-a ascuns averea transformată în lingouri de aur. Fata prinsă la mijloc între datorie și dragoste de viață, intre moral și imoral, între îngeri și demoni nu știe pe ce cale să acționeze ca să ducă la bun sfârșit treaba pentru care se pare că a fost aleasă.

“Binele și răul au același chip; totul depinde de momentul în care unul sau altul îi taie calea oricărei ființe umane.” Dacă doriți puteți descoperi și voi acestă poveste (recomandată de psihologi), acestă lectură pe care mulți, chiar foarte mulți (căutați pe net) au inclus-o pe listele cu lecturi de calitate.

You may also like

12 comentarii

 1. Cred am citit cam tot ce aparut pe piata de Coelho, si nu pentru ca as fi fan(just for fun), cel mai mult mi-au placut Jurnalul unui mag si Zahir.

 2. e adevarat ca daca il citesti pe Coelho de la un capat la celalalt vezi ca se repeeta, si in idei si in viziune. iar majoritatea temelor intalnite la el nu sunt noi, ele se intalnesc si la Borges, culmea, care nu a avut la noi acealsi succes.
  la noi a fost o adevarata manie sa citesti Colho, era supercoool sa fii vazut cu o carte de el.

 3. De la Coelho, aş recomanda în continuare Alchimistul,deşi mi-a plăcut şi Veronika se hotărăşte să moară…Mai departe, am citit tot ce a apărut până la "11 minute", inclusiv, dar a fost degamăgire după degamăgire…nici Diavolul şi dra Prym nu m-a impresionat, dar parcă a fost mai ok decât La râul Piedra sau altele…

 4. @ana marin: Jurnalul unui mag nu am citit, în schimb Zahir am citit în 2005 și la vremea aceea mi-a păcut, apoi am văzut filmul "The Constant Gardner" și tare mi s-a părut că temele semănau.

  @Loredana: tocmai această lipsă de originalitate nu-mi place la el, mereu și mereu aceleași teme comune pe care le transpune sub diverse forme zicând într-un final același lucru.

  @Rontziki: Alchimistul a fost prima pe care am citit-o de la el în 2003 tocmai după BAC, așa de relaxare, dar nu m-a impresionat.
  Apoi în 2005 a venit Zahir, din care mi-am scris câteva citate care păreau faine, iar anul trecut am citit Veronika… si Diavolul și domnișoara Prym, dar rămân totuși la Veronika… și sincer sunt curioasă de ecranizare că tot nu am apucat să o văd.

 5. Problema lui Coelho este ca a scos cea mai buna carte la inceput: Alchimistul, daca citesti acea carte, restul cartilor, chiar daca au subiecte total diferite, nu mai aduc la acelasi nivel talentul lui, repetand in mare ideile sale de filosofie principale, printre care si celebra: "Daca vrei cu adevarat ceva tot universul conspira la realizarea dorintei tale". Eu cred ca scrie bine, am cumparat si citit toate cartile lui, dar cred ca lumea se asteapta mereu de la mai mult, e arhicunoscut, si dorim sa vededm ceva "outstanding" atunci cand citim Coelho. Cu toate acestea cartile scrise de el atrag si intriga mai mereu si sunt citite.

 6. @Constantine: evident Coelho este talentat, dar din păcate a făcut din asta o afacere și atunci evident că a scos pe banda rulantă cărți care nu mai spun nimic. Nu neaparat Alchimistul e cea mai bună și celelate pălesc înaintea lui, dar a umplut de clișee și de citate dădătoare de suspine literatura, iar asta nu e o modaliate de a ridica valoarea cărților.

 7. Veronika… e si preferata mea, in ceea ce il priveste pe Coelho. Cartile lui rezuma, sub forma unor povestioare, ideile regasite in majoritatea cartilor de "dezvoltare personala", sau a manualelor pentru atingerea succesului s.a. Cred ca a avut succes tocmai pentru ca e accesibil.. cam pentru toata lumea. Nu toti au rabdare sa citeasca carti pt dezvoltare personala, cum sunt numite.
  Din pacate, asa cum ai spus si tu, reia aceleasi subiecte, iar si iar…

 8. @sunsetime: chiar nu m-am gândit să fac o paralelă între cărțile lui Coelho și cărțile de dezvoltare personală, dar acuma că zici…

 9. asa mi se pare, nu stiu.. happy mamei mele ii vine lunar cate o carte de dezvoltare personala, si eu am frunzarit destul de multe din ele. Citind Alchimistul, in prima faza, la cartile respective mi-a zburat gandul.. happy

 10. @Paulo Coelho: am citit și Alchimistul și Veronika… și sincer nu cred că sunt de o "calitate filosofica nemaipomenita", sunt oarecum în domeniu și lasă-mă să-ți spun că nu prea au nimic cu filosofia cărțile lui. Eu nu am spus că sunt neaparat proaste sau că stilul accesibil le face așa, dar sunt cărți "de consum" și nimic mai mult… (sunt aspecte care mi-au plăcut în ele).
  Nu te supăra, e părerea mea, gusturile oricum nu se discută și chiar și așa după cum vezi am citit vreo trei-patru deci pot emite o părere happy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.