Titlu: De veghe în lanul de secară
Autor: J.D. Salinger
Editura: Polirom
Colecția: Biblioteca Polirom
Nr. pagini: 279
Preț: 17 lei de pe Librărie.net
Cred că mi-aș da jumate de viață să fiu ca Holden Caulfield măcar pentru o zi, deși știu că asta nu se va întâmpla niciodată. Nu-mi rămâne decăt să-i savurez povestea și să mă amuz, să mă mir, să mă înduioșez și să mă enerveze faptul că nu l-am cunoscut mai demult. Salinger a devenit pe bună dreptate extrem de popular cu acest roman superb, un roman practic despre “nimic”, el nu are o acțiune care să te țină cu sufletul la gură și nici un fir pe care să-l urmărești crezând că depistezi un țel, el e povestea unei atitudini, atitudine caracteristică unor oameni regăsiți oriunde pe axa timpului. Holden e un HuckleberryFin mai stilizat dar în același timp e tipul pe care nu-l puteai suporta în liceu, sau colegul tău de bancă din generală cu care te băteai în fiecare pauză, sau fratele mai mic sau mai mare pe care îl adorai și detestai în același timp. Sau poate Holden ești TU :)
În linii mari în cartea lui Salinger, Holden are 17 ani, e înalt și slab, umblă după fete, rămâne corigent la vreo 4 materii și e dat afară din școala la care învăța (era a treia în ultima vreme). Se bate cu colegii de cameră, dar la o adică îi face compunerea la engleză unuia din ei doar pentru că el era foarte priceput la asta. Holden nu-și înțelege profesorii, dar merge să viziteze unul din ei când e bolnav, leagă prietenii cu ei, le recunoaște meritele și dacă e ceva de respectat la ei, respectă. Holden crede în prietenie, crede în familie, nu vrea să-i rănească. O iubește pe Phoebe, sora lui mai mică, din ultimii bani îi cumpără un CD (care nu se inventase inca deci era disc :)10x Radu) cu muzica preferată, spune că e foarte inteligentă și adorabilă. Și sentimentul e reciproc. Îi pare rău pentru mama lui care suferă enorm pentru că în urmă cu ceva vreme și-a pierdut un copil. Și Holden și-a pierdut un frate, e extrem de afectat dar pare că vrea să treacă peste, evident nu e foarte ușor, sechele au rămas. Holden e foarte inteligent, dar își cunoaște limitele, citește mult dar numai ce-i place, e genul care nu știe ce vrea de la viață, dar știe ce nu vrea și asta e destul de important. Dacă vorbește prostii e pentru că și-a dat seama că numai așa poți comunica cu unii, dacă minte e pentru că viața se cere de multe ori mințită pentru a descoperi adevărul, iar dacă înșală e pentru că numai așa poate descoperi când este înșelat.
Într-un mod extrem de ciudat, poate numai pe hârtie, (cine știe?) Holden s-a reabilitat în ochii mei imediat după ce a decăzut, are acestă capacitate extraordinară de a te face să-l ierți când nu ar merita și de a te înduioșa când ar trebui să-l spulberi în bătaie. De multă vreme nu a mai trezit în mine un personaj atâta afecțiune ca Holden, e genul acela care se lipește de retină și suflet, nu-l poți uita. El nu vedea viața simplu, chiar din contră, dar părea că faptul de a nu-i pasă de ea îl făcea mai liber, viața se simplifica într-un stil ciudat, chiar dacă la două minute după, el era deprimat că o văzuse și o trăise astfel.
Finalul poveștii e emoționant, Holden se întoarce acasă, recunoaște că fusese exmatriculat, rămâne lânga surioara sa și la fel de senin își face alte planuri: va merge la altă școală, se va gândi mai bine ce va face cu viața lui, etc (dar nu cred că la modul serios). Bucuria fără margini a venit însă din felul inocent în care și-a dat seama că-l iubește sora lui, din fericirea imensă pe care a simțit-o privind-o învârtindu-se în carusel, adică din lucrurile simple pe care doar un om cu inimă mare (indiferent cum ar fi el în rest) le poate simți.
Poate că Holden e un șmecheraș sau ceva (vorba lui preferată, un fel de tic verbal pentru mine înainte de a citi cartea) dar e un șmecheraș prea tare pentru a nu-l iubi. Poate am eu o problemă sau ceva :))
8 comentarii
Superba cartea!
Ar trebui sa scrii recenzii pe Bookblog!
Bookblog chiar este în căutare de colaboratori, dar încă nu m-am hotărât dacă să le trimit o recenzie sau nu. Mă mai găndesc până vineri :)
imi place ;)
Ah, Holden, my love :) Aveam 16 ani când l-am citit (lectură obligatorie în original în liceu – am făcut liceu de engleză) şi m-am îndrăgostit iremediabil! Tocmai pentru că e un mic haotic adorabil, m-am regăsit atunci în unele pasaje, aveam propriile mele războaie cu profesori, cu ai mei, dar şi o mare adoraţie pentru fratele meu (mai mare) cu care mergeam peste tot. Acum s-au schimbat multe (din păcate), dar musai vreau să recitesc să văd cum îl percep la 31 de ani :) Ffff mişto recenzia :)
@Lia mersi de apreciere. Să știi că mie îmi pare rău că nu l-am citit la 16 ani, sigur și eu îl vedeam altfel.
@Alex: mă bucr că îți place :)
"O iubește pe Phoebe, sora lui mai mică, din ultimii bani îi cumpără un CD cu muzica preferată, spune că e foarte inteligentă și adorabilă."
Vai Bia….să-ţi întrebi drăguţu' când o fost inventat CD-ul. Şi mă distrează că nici celelalte blonde de pe aici nu au observat greşeala.
/rs
Da, Radu ai dreptate, o fi fost disc…o sa modific :)
Mersi de remarcă, însă te puteai lipsi de faza cu blondele că oricum nu se simte nimeni :P
E o carte frumoasa, pe care-am citit-o acum vreo 6 ani. Cand spui Salinger spui "De veghe in lanul de secara". I-am mai citit si niste povestiri scurte. Din cate stiu, nu mai scrie de multa vreme. De ce ? Pentru ca apreciaza ca limbajul lui este unul vetust, care apartine unor generatii trecute. Si-atunci refuza sa mai scrie.