Finalizez acest articol chiar la sfârșit de ianuarie, în prima zi ce arată de iarnă și pe la Cluj. Ninge în sfârșit, timid și fără speranță, dar această zăpadă (dacă se va depune peste noapte) s-ar putea să fie tot ce vom avea pe aici în acest sezon. Chiar ne-am pierdut speranța că se va mai întâmpla în acest an. Dar spre bucuria celor mici, iată, poate până mâine vom reuși să ne și dăm cu lopata în parcul din apropiere. Tânjeam după o astfel de atmosferă de Crăciun sau măcar de Revelion, dar de mai bine de 6 ani nu s-a mai văzut zăpadă pe la noi în această perioadă. Anul trecut am petrecut începutul de an la Szeged și pe 1 ianuarie am stat la terasă într-un soare de 15 grade, demn de Sudul Italiei și nu de Câmpia Panonică. Și de data aceasta, am ales tot Ungaria pentru trecerea dintre ani și deși n-am avut parte de soare, cele aproape 10 grade din termometre n-au fost departe de o vreme de primăvară. Dar oricum, nu pentru iarnă mersesem noi acolo, deși cred că ar fi arătat drăguț. :)
Ideea de la care am pornit a fost că după Szeged și Nyíregyháza am dorit să încercăm și parcul acvatic de la Debrecen (că avem acasă un mare fan), iar zilele libere legate dintre Crăciun și Anul Nou au fost un prilej numai bun. Am plecat de la Ineu și nu de la Cluj, iar asta a scurtat drumul, în plus pentru zilele scurte de iarnă, o destinație de acest gen a devenit soluția ideală. Totuși cred că este timpul să spun că iarna în Ungaria zilele sunt și mai scurte decât la noi, sesizabil mai scurte, frustant de scurte, am remarcat asta de fiecare dată când am ajuns iarna în țara vecină. Ungaria, după toată logica, ar trebui să fie pe același fus orar cu România (din considerente pur practice) pentru că efectiv pe la ora 15:30 este întuneric, iar asta nu mi se pare în regulă pentru ei și pentru desfășurarea activităților de zi cu zi.
Am încercat să ajungem imediat după prânz, așadar, înainte să se întunece. Ne-am rezervat un apartament drăguț prin Airbnb cu aproximativ o lună înainte, marele lui plus fiind faptul că avea parcare subterană, este la două minute pe jos de centru și la alte două minute de cele două Mall-uri ale orașului (Plaza și FORUM), iar stația de tramavi Kálvin tér este în fața blocului, deci aveam transport super comod atât spre Aquaticum cât și spre Grădina Zoologică, cele două centre de interes pe timpul șederii noastre. În prima zi/seară am luat la pas centrul, dar ne-am și făcut cumpărăturile pentru Revelion, căci a doua zi pe 31 decembrie aproape totul se închide pe la prânz (13/14), inclusiv supermarketurile (Aldi, Insterspar, Penny etc). Centrul l-am regăsit la fel de frumos ca în urmă cu 6 ani și mă așteptam să fie așa, ba chiar a plusat micul Târg de Anul Nou și patinoarul din piața centrală a orașului (Kossuth tér).
A doua zi, ultima din 2022, am început-o cu un mic dejun în apartament și o plimbare de aproximativ 30 de minute pe jos până la Grădina Zoologică unde am petrecut cam jumătate de zi (de iarnă). Nu la fel de mare și de frumoasă ca și Grădina Zoologică din Niyregyhaza despre care am povestit pe larg aici, Zoo Debrecen este totuși un loc minunat pentru copii și absolut de neratat dacă sunteți cu cei mici în trecere prin oraș. Este deschisă încă din 1958, imediat după cea din Budapesta, iar în incinta ei există și o parte de parc botanic, dar și un mare loc de joacă pentru copii (parc de distracții), însă acesta este închis în perioada iernii. Am comparat acest loc inițial cu Grădina Zoologică de la Sibiu, însă la final ne-am dat seama că este mai mare și cu o varietate mai bogată de animale. A fost tare interesant să hrănim lamele, să vedem cât de greu să mișcă broaștele țestoase uriașe și cât de simpatice și prietenoase ne par mereu girafele… Deși era 31 decembrie, Grădina Zoologică era plină de copii la plimbare (localnici dar și o grămadă de familii din România). Pentru programe și prețuri puteți consulta site-ul oficial, destul de greu de utilizat, însă cu o traducere aproximativă și în limba română.
După această vizită, am luat tramvaiul până în centru, unde aveam rezervare la Csokonai, nu doar cel mai bun restaurant din Debrecen ci se zice că unul din cele mai bune din Ungaria (Tripadvisor). Confirmam! Am mâncat la ei și la vizita din urmă cu 6 ani, iar acum abia am prins un loc liber pentru prânz pe 31 decembrie (rezervare cu 3 zile în avans). A fost ultima masă completă a anului și ne-am bucurat de ea într-un mare fel. Despre prețuri ce să mai zic altceva decât că sunt muuult sub Cluj (ATAT!). Normal că după toate acestea ne-am retras pentru odihna ce speram să ne țină treji de Revelion, Revelion pe care l-am petrecut întâi pe stradă la artificii și confetti, iar mai apoi cu mult dans (și mâncare, după obiceiul de la Ineu) în apartament.
Un aperitiv foarte, foarte bun la Csokonai Étterem (Debrecen, Kossuth u. 21, 4024 Ungaria)
Vâscul adus de acasă în scopuri nobile, desigur și donat mai apoi apartamentului (sper s-o ducă bine anul asta) :)
Ziua de Anul Nou am avut-o planificată pentru Aquaticum (deschis în toate zilele anului), unde am crezut noi că vom sta până la ora 16, ca după asta să mergem să participam (gratuit) la Concertul de Anul Nou din Marea Biserică Reformată (care altfel nu poate fi vizitată la liber, ci cu taxă și într-un program bine stabilit, pe care nu l-am prins niciodată). Însă, normal că după un Revelion cu dans până la ora 2, tumbe prin apartament și câteva ore de bălăceală, cel mai rezistent membru din familia noastră a adormit buștean pe tramvai înapoi spre oraș și mai apoi încă o oră pe canapeaua din sufragerie. Așadar, ne-am odihnit și noi (de voie, de nevoie) încă o tură și am ieșit abia seara pe la 7, la o ciocolată caldă la Starbucks și un Kurtos kalacs senzațional de la noi din secuime, pentru că da, aveau un stand în plin centru al orașului Debrecen. A doua zi, ne-am mai plimbat cam 10.000 de pași prin oraș, asta că să nu înțepenim complet în cele 4 ore de drum înapoi spre Cluj, care drum mi s-a părut că s-a parcurs foarte repede, ca toate drumurile care duc Acasă.
Câteva detalii utile despre Aquaticum Debrecen (ca să vă faceți o idee prin comparație):
- cele mai multe detalii despre prețuri și combinații de bilete găsți la ei pe site
- partea de parc interior este mult mai mică decât cea de la Szeged și puțin mai mică și decât cea de la Niyregyhaza (deci dintre cele 3 acest parc pare cel mai micuț)
- nu există partea cu apă termală în care să poți ieși afară din pavilionul acoperit (cum există în celelalte două locuri și vă spun că este minunată)
- partea foarte bună aici a fost că apa era caldă peste tot, chiar și în bazinele mari și la tobogane (la Niyregyhaza era cu mult mai rece ca în bazinele pentru copii)
- piscinele pentru copii sunt foarte frumoase și mari, tobogane mult mai potrivite pentru cei mici decat la Szeged, dar aici îi lăsau și pe adulți să intre în piscinele copiilor (nu foarte ok din punct de vedere al igienei, la Niyregyhaza erau foarte stricți cu asta, niciun adult în bazin, numai cu picioarele ca să-și recupereze copiii)
- există un loc de joacă mare și foarte frumos pentru cei mici, de unde se vede minunat întreg complexul
- restaurantul cu autoservire a fost deschis chiar și pe 1 ianuarie, față de Szeged unde în 31 decembrie 2021 era deschis doar un butic mic și o cafenea
- mâncarea a fost foarte bună și diversă, prețurile rezonabile, noi chiar am luat prânzul aici înainte să plecăm
- foarte bine este legat complexul cu tramvaiul din centrul orașului (15 minute), bilete de tramvai se pot lua online, dar ai nevoie de o aplicație pe telefon ca să le validezi sau le cumperi direct de la vatman și n-ai bătaie de cap (sunt puțin mai scumpe)
1 comentariu