În acest “mirobolant” anotimp, eu tot între sezoane mă simt. Categoric o să-mi ziceți că altă treabă n-am decât să o tot țin cu vremea rea în sus și-n jos. Se poate să n-am probleme reale de fapt… :) Dar altceva vreau să vă spun. La fel m-am simțit și în noiembrie/decembrie. De altfel, la început de decembrie (fiind în urmă rău cu orice povestire din acele vremuri) am prins un fel de weekend cu 3 sezoane pe care l-am petrecut astfel: o zi închisă de primăvară la Cisnădie, o după amiază feroce de iarnă la Slimnic și o seară de toamnă apăsătoare la Axente Sever. Toate astea în Transilvania, în apropiere de Sibiu și de 1 decembrie. Apropo, știe cineva ce anotimp ar trebui să fie în decembrie? Sau în mai? Numa’ întreb…
Cisnădie este un oraș din județul Sibiu, Transilvania, format din localitățile Cisnădie și Cisnădioara. Dacă la Cisnădioara am fost în 2013 și mi-a plăcut foarte mult (stă mărturie albumul cu poze de atunci), la Cisnădie n-am mai fost, dar văzusem o poză frumoasă de aici, într-un ghid despre România, răsfoit la Munchen. Ce are de arătat lumii Cisnădie (în afară de cel mai mare brad de Crăciun din România)? Ei bine, da, o biserică fortificată de toată frumusețea. Și știți voi slăbiciunea mea pentru ele. N-am avut cum să o ratăm, chiar dacă afară se prevedea a fi o zi destul de mohorâtă.
Slimnic este satul de reședință al comunei cu același nume din județul Sibiu recunoscut pentru ruinele cetății țărănești de pe dealul de lângă sat, construită în secolul al XV-lea de sași. Cetatea cu ziduri înalte de cărămidă a fost construită în jurul unei biserici gotice, ce n-a mai fost finalizată niciodată. Accesul se face pe lângă Casa pastorului evanghelic din Slimnic, monument istoric în sine. De asemenea Biserica evanghelică din Slimnic, aflată chiar peste drum are un aer ce-ți dă fiori, mai ales într-o după amiază de iarnă autentică cu lumina ei cu tot.
Axente Sever se află în partea de nord a județului Sibiu, în Podișul Târnavelor. Biserica fortificată de aici este una din puținele biserici din Transilvania care au turnul clopotniță deasupra corului. Are o alcătuire ciudată, dar interesantă. Revoluționarul pașoptist Axente Sever dă numele localității din 1931, înainte localitatea numindu-se Frâua. Merită să opriți aici măcar pentru o scurtă vizită, este pe drumul de Sibiu, fără să faceți niciun ocol, dacă vă aflați în drumul Cetăților și Bisericilor fortificate din România.
Dacă vă întrebați cum de am mai amintit de ele, chiar dacă le-am văzut cu aproape jumate de an în urmă, aflați că totuși are un rost. Dacă ar fi să le mai dau o șansă aș face-o primăvara sau chiar vara, în zile cu soare, care sigur le-ar pune mai bine în valoare calitățile, iar pe călători i-ar relaxa mai mult dacă le-ar savura pe îndelete în zilele cu lumină mai multă și atmosferă mai diafană. Le recomand pentru ieșirile de weekend (din Sibiu, dar și din Cluj) în sezonul vacanțelor ce vor veni ori de ce nu, pentru așa numitele daytrips pe timp de anotimp cald și prietenos.
Spuneți și voi, nu aveți chef de weekend-uri cu vreme excelentă în care să o luați din loc?
4 comentarii
Oh,Sibiu. Minunat !!!
Always!